Szeptember végén lesz a 79. OMÉK Budapesten

Szeptember 26. és 29. között rendezi meg immár 79. alkalommal az Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítást és Vásárt (OMÉK) az agrártárca az Agrármarketing Centrummal (AMC) közösen a Hungexpo Budapesti Vásárközpontban, a rendezvény megvalósítására 1,2 milliárd forintot biztosít a költségvetés – jelentette be Nagy István agrárminiszter.

A rendezvényen várhatóan ezer kiállító mutatkozik be, és mintegy százezer látogatóra számítanak. A négynapos rendezvény első napja szakmai nap lesz, azt követően várják a nagyközönséget, a családokat és a szakma diákjait.

Az agrárminiszter elmondása szerint a rendezvény legfőbb célja az üzleti szerep megerősítése és a fiatalok megszólítása. Az idén először vidéki társrendezvények is lesznek, szakmai kiállítást szerveznek Hódmezővásárhelyen az állattenyésztésről, Bábolnán az agrárgépészetről, Budapesten pedig élményközpontú állat- és mezőgazdasági gépbemutató lesz.

Az OMÉK több mint egy kiállítás és vásár, „azon túl, hogy nemzeti büszkeségünk, az agrárium ünnepe, felvonultatja a magyar mezőgazdaság- és élelmiszergazdaság termékeit, kertészeti, mezőgazdasági, élelmiszeripari, technológiai újdonságokat, a legkiválóbb magyar termékek különleges tárházát mutatja be” – emelte ki a miniszter. A kiállítás teret ad a termelők, kereskedők és fogyasztók közti kapcsolat és bizalom elmélyítésének, bővítésének.

A miniszter tájékoztatása szerint a kiállításra meghívják a környező országok agrármarketing-szervezeteit is, a potenciális üzleti partnerek célzott elérése érdekében. A mezőgazdaság népszerűsítésére a fiatalok körében egy úgynevezett „élménygazdaságot” alakítanak ki, amely az agrárgazdaságot innovatív módon, élményszerűen mutatja be. Szerveznek szakmai, protokoll- és közönségprogramokat is, hogy minél szélesebb kört szólítsanak meg.

Ondré Péter, az AMC ügyvezetője elmondta, hogy a vásár újszerűbb, programdúsabb lesz a két évvel ezelőttinél, középpontjában az élelmiszeriparral, a professzionalitással, a nemzetköziséggel és az innovációval.

Miközben a kiállítás megtartja közönségvásár jellegét, olyan kérdésekre fókuszál majd, mint a fenntarthatóság, a fogyasztói tudatosság növelése, a fogyasztói bizalom növelése, az egészséges, GMO-mentes élelmiszerek, az agrárdigitalizáció és az agrárpálya vonzóvá tétele – tette hozzá.

Kiemelten kezelik az élelmiszerinnováció témakörét, ennek érdekében innovációs pályázatot hirdetnek és díjat adnak át. A kezdeményezéssel a magyar élelmiszeripari gyártókat kívánják ösztönözni az innovatív, nemzetközileg is versenyképes termékek előállítására.

Az ügyvezető felhívta a figyelmet a vásár weboldalára, a www.omek.amc.hu-ra is, ahonnan a kiállítók már letölthetik a jelentkezési lapokat és bővebb információkat kaphatnak a vásárról. Kiállítói helyek március 20-ig vásárolhatók kedvezményesen.

(Forrás: MTI/Agrárminisztérium, fotó: Pelsőczy Csaba)