Csaknem ötvenezren látogattak el Magyarország legnagyobb agrárszakmai eseményére

Csaknem ötvenezren látogattak el a 81. Országos Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kiállítás és Vásárra (OMÉK), a háromnapos rendezvényen közel 200 kistermelő és mintegy száz élelmiszeripari vállalkozás mutatkozott be a Kárpát-medencéből – közölte az Agrármarketing Centrum (AMC).

A látogatók többséget a kézműves élelmiszerek, valamint az őshonos magyar állatok érdekelték leginkább.

Az OMÉK gyakorlatilag Magyarország legnagyobb termelői vásárának adott otthont, ahol sok kézműves élelmiszerrel – sajtokkal, lekvárokkal, édességekkel, mézekkel, hús- és zöldségkészítményekkel, füstölt árukkal – ismerkedhettek meg a látogatók. A határon túlról is nagy számban érkeztek kiállítók, így a Muravidék, Drávaszög, Vajdaság, Erdély, Partium, Kárpátalja és a Felvidék különleges ízvilágú helyi termékeit is megkóstolhatták az érdeklődők. A Székely Gazdaszervezetek Egyesületének szervezésében a Székely termék védjeggyel rendelkező termelők is kiállították termékeiket – jelezte az AMC.

Az OMÉK idei partnerországa Szerbia volt, az onnan érkezett kiállítók egyebek mellett mézeket, nemzeti italukat, a rakíját, valamint borokat és gyümölcsleveket ajánlottak a látogatók figyelmébe.

A szakmai események közül az AMC kiemelte az első alkalommal megrendezett Hungarian Food Summit exportfejlesztési konferenciát. A kétnapos üzletember találkozón 87 külföldi cég 124 képviselője találkozott 46 magyar cég döntéshozójával, hogy jövőbeni üzleti lehetőségekről tárgyaljanak.

(Forrás: MTI, fotó: OMÉK)