A 2018-as Év Bortermelője a Márai Szalonban

A Márai Sándor Kulturális Közalapítvány által szervezett Bor, irodalom, borbirodalom estének a Budavári Önkormányzat Dísztermében Balla Géza borász, 2018-ban az Év Bortermelője, Keményné Koncz Ildikó, a Magyar Bor Akadémia főtitkára, továbbá Rátóti Zoltán színművész voltak a házigazda Szigethy Gábor vendégei.

Mondhatnánk, nem akármilyen vendégei voltak január 29-én a házigazda Szigethy Gábornak a Márai Szalonban, de ezt voltaképpen minden alkalommal kijelenthetnénk. Most azonban mégiscsak hatványozottan illusztris szereplők várták a nem csekély számú nagyérdeműt, hiszen éppen az aktuális Év Bortermelője, valamint a Magyar Bor Akadémia főtitkára voltak a vendégek, Rátóti Zoltán színművésszel kiegészülve. Hogy az elmúlt esztendőben Balla Géza érdemelte ki „a borászok Kossuth-díját, az ugyan már be lett jelentve, azonban a díj átadására csak február első felében fog sor kerülni, így a közönség még a frissen megválasztott díjazott első reakcióit hallhatta megválasztásával kapcsolatban.

Balla Géza nem egyszerűen borász, aki kiváló borokat – elsősorban vörösborokat – készít, hanem birtoképítő is egyben, aki kitartó szorgalommal, hatalmas energiákkal küzdött meg a természettel a nem éppen legbarátságosabb közhangulatban ahhoz, hogy a legigényesebb módon alakítsa ki birtokát az Arad környéki Ménesi borvidéken.

A szőlőterület folyamatos rekonstrukciójával mára a Balla-birtok teljes területe 120 hektár, ennek túlnyomó többsége, mintegy 80 %-85%-a kékszőlő. A fajtaválasztékban megkülönböztetett figyelmet kaptak a jellegzetes helybeli fajták, ami a kékszőlő esetében a Királyleányka és a Kadarka, a fehérszőlők terén pedig a Magyarádi mustos fehér, a Furmint, és a Királyleányka. Ezek a fajták a Ménesi borvidéken különleges minőségre képesek, itt tudják legszebb arcukat mutatni. Ezek a borok itt sokkal testesebbek, színviláguk sokkal markánsabb, mint más termőhelyeken. Olykor problémát is okoz teszteken, borbírálatok alkalmával, hogy a Ménesi Kadarka teltebb, gazdagabb, mint amit a hazai fajta esetében megszokott. Szekszárd és Ménes között, a nagy magyar Alföld fölött a hidat a Kadarka jelenti.

fotó Szőts László

A Balla borászat három területi egységet foglal magában. A központi egység Ópáloson van a feldolgozóval és 42 hektáros területtel, ami Ménesen 48 hektárral, Kovásziban 31 hektárral egészül ki. A birtok szíve az ópálosi terület, ahol 2007-ben történt meg a szőlőterület teljes rekonstrukciója. A mintegy félméteres erdei barnaföld termőtalaj alatt igen kemény bazalt-pala kőzet van, a fém tartóoszlopok leverése embert próbáló műveletsor volt.  A terület alsó részén fehér szőlőfajták kerültek telepítésre a szintvonalakkal párhuzamosan, míg felette hegy-völgy irányban húzódnak a kékszőlő-sorok 2 m. 50-es sorközökkel, nyolcvan centis tőtávolságokkal.

Balla Géza most első alkalommal került be az Év Bortermelője legjobb 5-ös jelölti körébe. Mint most megtudhattuk, az esélytelenek nyugalmával várta a sajtótájékoztatón a nyertes bejelentését, hiszen a legjobb öt között volt aki már ötödször, hetedszer került a legjobbak közé. Ahogy Koncz Ildikó, a Magyar Bor Akadémia főtitkára elmesélte, már arra gyanakodott, hogy Géza rosszul lett a bejelentést követően, mivel percekig meg sem tudott szólalni a megilletődöttségtől. Koncz Ildikó azt is elmondta, hogy a szavazás időszakonként olyan szoros volt, hogy a borítékok felbontásakor a vezetőség is végigizgulta a voksok összeszámlálását.

Balla Gézától azt is megtudhattuk, hogy példaképe a villányi Tiffán Ede, akitől megtanulta: „A vörösbort csak úgy érdemes készíteni, ahogy kell. Másképp nem érdemes.”

Hogy ne csak a bor körül forogjon a figyelem, arról az est házigazdája, Szigethy Gábor gondoskodott, aki a valamikori nyüzsgő budapesti kávéházi életről adott körképet Rátóti Zoltán színművész irodalmi idézetei segítségével.

(DékányTibor)