A debreceni siker után irány London!

Január közepén döntött Debrecen városa, a város fehérbora címet a mádi Demetervin pincészet 2017-es évjáratú Délceg nevű furmint és hárslevelű házasítású bora nyerte el. Ugyanakkor a város idei vörösbora a szekszárdi Vida Péter pincészetének 2016-os évjáratú Ölelés nevű merlot bora lett. A legjobb fehérbort készítő Demeter Endre a Mádi Kör többi tagjával együtt Londonban tart holnap bemutatót.

Demeter Endre pincészetéről, sikerboráról, valamint a londoni útról számolt be kérdéseinkre szerkesztőségünknek. Demeterék a természet messzemenő tiszteletének jegyében kezdték el borászkodásukat Mádon. Elsőként az Úrágya dűlőben vásároltak meg egy szép szeletet, melyben 70-80 éves tőkéknek adták meg az esélyt ahhoz, hogy mélyre hatolt gyökereikkel a legnemesebb aromákat felszippantva a legjobb körülmények között, adott esetben bakművelés mellett fejlesszék fürtjeiket.

A Demetervin pincéjéből most négyfajta tétel kerül Londonba

Gondosan építették újjá a ledőlt támfalakat, sőt kibontották, kitisztogatták és ahol kellett, kipótolták a mívesen rakott kőlépcsőket is bástyákon. Nem akarják ők besorolni tevékenységüket különféle kalodákba, nem céloztak meg bio,- vagy biodinamikus minősítési besorolásokat, egyszerűen csak teszik azt, amit az itt élő emberek évszázadok óta tesznek, a természet iránti végtelen alázattal kézműves borokat hoznak létre. Ahogy az adott körülmények engedik, úgy gazdálkodnak a szőlejükben, és ugyanígy viselkedtek a megvásárolt épülettel is. Kibontották annak meglévő szépségeit, és ahol kellett, kiegészítették, esetenként az adott stílusban, és az adott építőanyagok felhasználásával dekorálva is. Birtokukat a Kakas, valamint a Király dűlőkben lévő területekkel tették teljessé.

A Demetervin 1999-ben alakította ki birtokát az egykori Pulszky-ház megvásárlásával és mintaszerű rendbehozatalával Mádon

A Debrecen Borává megválasztott Délceg cuvée a borászat birtokbora, mindhárom dűlőjükből származó Furmint és Hárslevelű bor házasításával, melynek 2/3-ad része reduktív, míg 1/3-ad része hordós érlelésben részesült. Ez a 2017-es évjárat Demeter Endre szerint élete legjobb évjárata volt, ráadásul érzése szerint pont akkor érkezett, amikor ő már elég tapasztalttá és éretté vált ahhoz, hogy a legjobbat hozza ki belőle. A Junibor, valamint a Mádi Kör közös koncepciója alapján a Demetervin is arra törekszik, hogy jóívású, könnyen érthető borok is kikerüljenek a Tokaji Borvidékről, ilyen tétel a Délceg is.

Demeter Endre kedvenc évjárata a 2017-es volt

Már a tavaly tavaszi Tokaji Borárverésen megjelent a világhírű londoni 67 Pall Mall klub, és online bekapcsolódott az árverésbe. Akkor élő kapcsolaton keresztül licitáltak a nekik tetsző tételekre összesen közel 6 millió forint értékben. Ez a londoni klub most meghívta a Mádi Kört egy nagyszabású borbemutatóra. A „Furmint Február” előrendezvényeként január 30-án jelennek meg a Mádi Kör tagjai a londoni  67 Pall Mall klubban, hogy borkereskedők, újságírók, és borszakírók részére bemutatót tartsanak a Mádi Kör termékeiből.

Demeter Endre a londoni bemutatóra 4 féle bort visz magával, a Délceg birtokbort, az Úrágya Furmintot, édes szamorodnit, valamint a Király Aszút.

DékányTibor