Ale-kísérletek a Drehertől

A Dreherfeszt hagyományosan az az alkalom, amikor a sörgyár különböző különlegességekkel kedveskedik a látogatóknak, amelyek – ha közönségsikert aratnak – akár az állandó kínálat részévé is válhatnak. Az idei év különlegessége, hogy a különleges sörök egy része nem a hagyományos Dreher lagersör, hanem az idén bemutatott, felsőerjesztésű Dreher Pale Ale alapjain készült.

Nagy sörgyárként a Drehernek is az a célkitűzése, hogy könnyen iható, nagy tételben értékesíthető söröket készítsen. Az „alap” Pale Ale esetében is érezhető ez a visszafogottság: a szűrt változat nagyon könnyen befogadható, szemben a kisüzemi főzdék ízgazdag, sokszor igen keserű, sűrű, sötét italaival. A Dreherfeszten bemutatott szűretlen Pale Ale tanksörben sokkal inkább felfedezhető volt az IPA típusú sörök észteres gyümölcsössége, de még így is bőven a közérthetőség keretein belül maradt.

Szintén jóivású tételek voltak a Pale Ale és a színezőmaláta házasságából létrejött Red Ale, valamint a némileg testesebb, karakteresebb Bombay IPA is. Előbbi sörből a szeptember 12-én rendezett Dreher Sörvacsorára még megőriztek egy keveset, hogy ott ételpárosításokkal is ki lehessen majd próbálni.

Elsősorban a hölgyek kedvence volt a mostanában divatos mangós ízvilágú Tropical Mango, ami a hagyományos Dreher megbolondítása, míg a Dreher Bak és a japán szilva találkozásából létrejött tétel már komolyabban odacsapott, nem csak Unicum Szilva-szerű ízvilágával, de 7 százalék feletti alkoholtartalmával is.

A Dreherfeszt idén is bebizonyította, hogy a nagy sörgyárakban is rejlik innovációs potenciál, Négyesi Fruzsina marketingvezető pedig megerősítette, hogy szerencsére a fogyasztók és a kereskedelem is nyitottak a kissé izgalmasabb ízek irányába.