Mozaik Komlós

Mozaik KomlósMozaik Komlós

Újdonság a sörpiacról: a Dreher sörkülönlegességek körét bővíti az új Mozaik Komlós. Megkóstolva egy karakteres, gyümölcsös íz bontakozik ki, melyek között a citrus, fenyő, áfonya, feketeribizli és levele, zöld levél és kerti gyümölcsös (zöldalma, fehérszőlő, licsi) aromák kavalkádját fedezhetik fel a fogyasztók.

 

Hányféle komló van a világon és vajon mi inspirálja a sörfőző mestereket a megfelelő fajta kiválasztásakor? Hiszen a sörfőzés esetében nincs olyan kötöttség, mint a borászatban, ahol általában adott a területen már hagyományosan termő, illetve telepíthető szőlőfajta.

A komlót sokszor a „sör fűszereként” emlegetik, hiszen csak kis mennyiségben kerül az italba, mégis ez a komponens felelős a termék keserűségéért, egyedi ízéért, aromájáért (nem említve az egyéb hasznos technológiai funkcióit). A sörfőzők számára a komló női tobozvirágzatában található keserűanyagok (alfa- és béta-savak), komlóolajok és gyanták az értékes részek. Ezek összetétele és mennyisége főként az egyes fajták jellemzői, de a termesztés körülményeitől (földrajzi elhelyezkedés, talaj, időjárás) is függenek. Tradicionálisan a szárított komlótobozt használták fel sörkészítésre, manapság viszont ezekből további komlókészítményeket – úgynevezett pelleteket, kivonatokat – gyártanak, melyek hosszú ideig eltarthatók, precízebben adagolhatók, nem utolsó sorban pedig könnyebben szállíthatók és kezelhetők is. Ezáltal a sörfőző mesterek gyakorlatilag a világ bármilyen komlójához hozzájuthatnak.

A Dreher három évvel ezelőtt lépett a felfedezés útjára: bevezette az úgynevezett hidegkomlózási technológiát, mellyel sörmesterei a komlók fűszeres aromáját intenzíven, élénken tudják átültetni a sörökbe. Így évről évre új komlókkal és ízhatásokkal kísérleteznek, melynek köszönhetően – kiválasztva a legjobbakat – több új termék került a polcokra.

Az eddig piacra dobott sörkülönlegességek körét most ismét egy új, méghozzá ezúttal az amerikai Mosaic komlóval készülő specialitás gazdagítja. Ezt a komlót a tengerentúli sörfőzdék és hobbi sörfőzők is előszeretettel használják, egy nemesített fajta, amely keresztezi a szülők ellenálló képességét (Nugget) és komplex aromáit (Simcoe). A Mosaic 2012-ben jelent meg kereskedelmi forgalomban és azóta széles körben – többek között Amerikában, Új-Zélandon és Lengyelországban is – elterjedt használata bizonyítja egyedi minőségét.

A termék félliteres dobozos limitált kiadása már júliusban megvásárolható a boltokban, csapolva pedig a szeptember 2-i DreherFeszten lesz elérhető.

 

mozaik komlós

Néhány gondolat a sörről és a komlóról

A sör definíciója a Magyar Élelmiszerkönyv szerint: „Malátából, valamint pótanyagokból vízzel cefrézett, komlóval ízesített, sörélesztővel erjesztett, szén-dioxidban dús, általában alkoholtartalmú ital”. A sör alapanyagai arányuk csökkenő sorrendjébe állítva: víz, maláta (illetve pótanyagok), komló és komlókészítmények. A fentiekből látszik, hogy a komló kis mennyiségben felhasznált, ám annál fontosabb alapanyaga ennek az italnak.

A söriparban felhasznált komlókészítmények a Humulus lupulus (közönséges komló) nemesített fajtáinak nőivarú példányainak virágzatából, tobozaiból készülnek. A komló tehát kétlaki növény, azaz létezik hímnemű és nőnemű egyede is. Söripari felhasználás szempontjából a hölgyek a fontosak: a komlóskertekben egytől-egyik nőnemű egyedeket nevelnek, a hímnemű komlók nem kívánatosak, egyenesen károsak lehetnek egy komlóskert működésére nézve.

A növény ideálisan a 30-50 szélességi fokok között termeszthető, körülbelül 15 napsütéses órát igényel naponta, nagyjából négy hónap fagymentes periódust a növekedési és termő szakaszban és 6-8 hetet a vegetációs időszakában alacsony hőmérsékleten.

A komló gyöktörzzsel (rizómával) rendelkező, évelő növény. A tavasztól nyár végéig-kora őszig tartó időszakban gyöktörzséből több hajtást hoz, melyek kúszó indaként 6-8 méter magasra nőnek meg. Ezek a szárak természetes környezetben az ősz folyamán tápanyagot továbbítanak a földben lévő rizóma felé, elszáradnak, majd teljesen elhalnak, felkészülve a növény áttelelésére, hogy a következő tavasszal friss hajtások indulhassanak a magasba.

A komlót általában gyöktörzsről, aszexuálisan szaporítják, ezzel elkerülve annak a veszélyét, hogy egy nemesített fajta tulajdonságai a beporzás után, magról való szaporításnál megváltozzanak, nem kívánatos tulajdonságokat örököljenek a hímnemű növénytől. Az új fajták nemesítése kontrollált körülmények között, komlókutató központokban történik.

Augusztus végén vagy szeptember folyamán kerül sor a komló „aratására”. Ez a tevékenység régebben kifejezetten nagy munkaerő-igényű, klasszikus idénymunka volt. A komlóskertek környékén ideiglenes komlószedő táborok alakultak, egy-egy község lakossága ebben az időszakban a megszokott többszörösére duzzadt. A munkásokat általában teljesítménybérben, a leszedett komló súlya alapján fizették. Manapság a komlószüret nagymértékben gépesített. A komlóskert kötélzetéhez méretezett, traktorokra szerelhető speciális vágó és gyűjtő felszerelések váltották ki a póznákra felmászó, az indákkal körbefutott köteleket levágó férfiakat és automatizált, futószalagokkal felszerelt „szedőgépek” dolgoznak a tobozokat lecsippentő és zsákokba gyűjtő asszonyok helyett.

A szüretelt komlótoboz 75-80% nedvességtartalommal rendelkezik, így kiemelten fontos, hogy a tobozok szárítását mielőbb megkezdjék, ellenkező esetben hamar romlásnak, rothadásnak indulnak. A szárítást 10-12% nedvességtartalomig, alacsony hőmérsékletű levegővel és nagy légtömeggel végzik, hogy a komló beltartalmi értéke ne károsodjon.

A komlókat fajtájuk szerint különböző csoportokba sorolhatjuk. Felhasználásuk szerint megkülönböztetünk keserű- (Magnum, Hercules, Nugget stb.), aroma- (Perle, Saaz stb.), illetve úgynevezett kettős felhasználású komlókat (pl. Chinook, Centennial). Míg a keserű komlók alfasavban gazdagabbak (13-20%), az aromakomlók kevesebb alfasav tartalommal (4-5%), magasabb olajtartalommal rendelkeznek, mely intenzívebb illatot, aromát kölcsönöz nekik.

A Dreher az elmúlt években számos komlófajtát „fedezett fel” magának és fogyasztóinak: a hidegkomlózott sörkülönlegességek közül jó néhányat a sörgyárban tartott DreherFeszten kóstolhat meg évről-évre a nagyközönség, a legjobbakat pedig piacra is dobják. Így a Dreher Hidegkomlóst, amely a könnyed, citrusos Citra komlóval készül, de tavaly a nyers zöld fű és enyhén gyantás ízt hozó Calypsoval is kipróbálhattuk. Szintén tavaly volt elérhető a Dreher Amerikai Komlós, ami a markáns Columbus komlót ismertette meg a fogyasztókkal, az idei szezonban pedig a most bevezetésre kerülő Mosaickal „fűszerezett” Dreher Mozaik Komlós jelent újdonságot.