Szenzációs siker Magyarországnak!

Most először kapott magyar vörösbor 97 pontot, méghozzá a St. Andrea Nagy-Eged Grand Superior 2017-es egri bikavére. A világ ötven legjobb bora közé került a St. Andrea 2017-es egri bikavére: elnyerte a Best in Show díjat az egyik legrangosabb borverseny, a Decanter World Wine Awards idei megmérettetésén.

A nemzetközi borversenyre idén rekordszámú, több mint 18 ezer tétel érkezett 56 országból, és a bírálók két héten keresztül kóstolgatták őket. A szervezők összesen 50 Best in Show, 179 platina és 635 aranyérmet osztottak ki.

A jó hírhez gratulálnunk kellett, és személyesen is meg kellett győződnünk az eredményhez, így látogattunk el a St. Andrea Szőlőbirtok és Pincészethez, hogy megkérdezzük a Dr. Lőrincz Györgyöt a sikerbor paramétereiről.

  • Mit tudhatunk erről a tételről?

Ez egy dűlő Egri Bikavér 2017-ből, aminek egyik érdekessége maga a termőhely, ami nyilvánvalóan hitelesíti az maga a dűlő, ahol tengerüledékes mészkő az alapkőzet, a felszínen is sok-sok víz-lerókódásos törmelék található, ugyanakkor már gazdagabb a felső termőrétege, hiszen az erózió a Nagy-Eged hegyről hozott le tápanyagot, és felső talajrétegeket. Nagyon izgalmas szerkezetű bort tudott eredményezni ez a meszes termőhely. Első dűlőszelektált bikavérünket termeltük meg 2017-ben erről a dűlőről. A korábbi években innen született boraink nem bikavérként készültek el. Így aztán megrendítő hatású volt, hogy egyből számunkra a világ legmagasabb pontját hozta el.

  • Nagyjából mi az összetétele a bornak?

Ez a Bikavér hangsúlyosan a Kékfrankosra van alapozva, ami nagyjából 35-40%-ot jelent. E mellett a Merlot és a Cabernet Frank is fontos szerepet kapott, és mindösszesen 5%-ban tartalmaz egy kis Cabernet Sauvignont is.  Ahogyan az értékeléséből kitűnik nyilván a bizottság is azt állapította meg, hogy kellően érlelt, jó arányú és szép szerkezetű bornak kell lennie, hogy ilyen magas pontszámot kapott. Hordóban nagyjából 15 hónapig érleltük. Most meg kell fejtenünk, hogy ez a bor valójában milyen értékekkel rendelkezik, és azokat vajon hogy lehet a többi borainkban is stílusában megjeleníteni majd.

  • Egerben mi volt jellemző erre az évjáratra?

Aszályos évjárat volt 2017. Mostanában meglehetősen szeszélyes évjáratokat élünk meg, amikor az aszály az egyáltalán nem meglepő, ami nyilván hatással van a gyümölcsre, az érési folyamatra, az összetételre, ami egy bonyolult összefüggés- rendszer, ami információkkal szolgálhat a bor karakterére vonatkozóan.

Tekinthetjük ezt a Bikavért jelenleg a St. Andrea Szőlőbirtok és Pincészet csúcsprodukciójának?

Természetesen nem, az nem ez. Mi a Jolly Jokerünket nem szeretjük kijátszani!

(Dékány Tibor)