Szépen muzsikált a Kistücsök

Norvégia nyerte az európai döntőt, de a Magyarországot képviselő Pohner Ádám és csapata is ott lesz a 2019-es lyoni világdöntőben. A Kistücsök étterem segédséfje így majd Franciaországban is tovább muzsikálhat.

Az észak-európai országok sikerével zárult kedden a Bocuse d’Or szakácsverseny európai döntője Torinóban: Norvégia nyert, a második helyen Svédország, a harmadikon Dánia csapata végzett. A 2019-es lyoni világdöntőbe a 8. helyen végzett Magyarország is bejutott.

A világ legrangosabb gasztronómiai megmérettetésének tartott szakácsverseny kontinensdöntőjén két nap alatt Európa tíz-tíz országának egy-egy szakácsa mérte össze tudását, közülük tízen jutottak tovább a 2019-es lyoni világdöntőbe: a három dobogós és Magyarország mellett Finnország, Franciaország, Belgium, Izland, Nagy-Britannia és Olaszország csapata.

A Magyarországot képviselő Pohner Ádám az első napon, hétfőn versenyezhetett; munkáját Vomberg Frigyes coach, Csillag Richárd commis (segéd) és Hamvas Zoltán, a Magyar Bocuse d’Or Akadémia elnöke segítette.

Az idei Bocuse d’Or európai döntőjén a spagetti volt a meglepetés-alapanyag. Azt már előre lehetett tudni, hogy a csapatoknak olyan alapanyagokban kell majd gondolkozniuk, mint például a Castelmagno sajt, a Fassona Piemontese marhafilé, a Sant’Andrea típusú Baraggia Biellese e Vercellese rizs, valamint a piemonti borjúmirigy. Mindig van azonban egy titkos alapanyag is, amelyet csak a döntő napján fednek fel a versenyzők előtt.

Pohner Ádám és a magyar csapat magabiztosan, fegyelmezetten versenyzett, minden úgy alakult, ahogy szerették volna. Széll Tamás szerint  – aki a zsűrielnöki pulpituson foglalt helyet Jerome Bocuse, Carlo Cracco, valamint Enrico Crippa társaságában – az volt a magyar csapat legnagyobb erőssége, hogy mindkét ételük jó volt, kiegyensúlyozott volt a két tányér színvonala, míg számos országnál szignifikáns különbségek voltak tapasztalhatóak a két étel minőségében.

Az eredményhirdetésen kiosztott különdíjak:

A legjobb commis: Curtis Mulpas, Olaszország

A legjobb vegetáriánus tányér különdíja: Franciaország

A legjobb hústál különdíja: Finnország

(forrás:MTI)