Aranyérmes kézműves sörök a Gundelben

Az áprilisi sörmustrán a szigorú zsűri 7 magyar kézműves sört méltatott aranyéremre. Ezt a pompás sörsort mutatták be alkotóik a Gundel étteremben május 28-án a Magyar Sommelier Szövetség tagjai részére. 

Részben azért is szép a sommelier szakma ezekben az évtizedekben Magyarországon, mert nagy élvezettel élhettük meg, ahogy az emberi fogyasztás számára alkalmatlan kádárkori borok után szépen, de határozottan kezdett emelkedni boraink minősége egészen odáig, hogy ma már a száraz fehérektől a rozékon és nagy vörösökön át a nemes édesborokig minden kategóriában versenyképes termékekkel tudunk jelentkezni a nemzetközi kínálatban. Arra viszont a legmerészebb álmainkban se igen gondoltunk, hogy eljön az idő, amikor a sörkínálatban is bejelentkezünk a világ legjobbjai közé. Mert hogy a magyar boroknak sok évtizedes múltjuk van, és remek termőhelyi adottságokkal rendelkezünk. De amikor módunk volt ír, belga, flamand, vagy akár cseh söröket kóstolni, úgy érezhettük, ez az a színvonal, amit mi soha el nem érhetünk. Aztán csak jött a kézműves sörfőzői forradalom, és minden megváltozott, mesés sörökben dúskálhatunk.

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete már több mint húsz éve rendezi meg kétévente az egyre nívósabb sörversenyét, amelynek szigorúan szakmai része idén április 11. és 12.-én történt meg a diósgyőri várban.  A látogatók számára szóló Sörmustra pénteken, április 13-án, 16:00 órai kezdettel indult be a Diósgyőri Vár előtti Piactéren. Az érdeklődők minden benevezett sörfőzde két legjobb sörét kóstolhatták meg, összességében legalább 80 féle tételt.

A XII. Nemzetközi Sörverseny és Sörmustra 7 hazai sört díjazott aranyéremmel, ezeket a söröket kóstolhattuk végig a Gundel különtermében. A bemutatót Szalai Tamás a Horizont, Sajgó Álmos a Fehér Nyúl, valamint Prischetzky Botond a Monyo sörműhely részéről tartotta.

Az APA a Fehér Nyúltól a verseny legjobb három söre közé került. Többféle amerikai komlóból készült fűszeres, gyümölcsös jól iható sör, melyből se a komló keserűsége, sem a maláta édessége nem ugrik ki. Az Outcake Juice a kiskunhalasi sörműhely kiváló terméke gyantás, fenyőre hajazó ízjegyekkel, intenzív citrusos beütésekkel. Az Imperial Double Check félúton van a világos és a barna sörök között 8-as alkohollal, és a keserűségi skálán a 66-os értéknél. A Horizon #7 nevű sörének trópusi gyümölcsei, elsősorban kókuszos szépségei mellbevágóak. Az egyetlen sörfőző műhely, ahonnan két sör is aranyérmes lett, az a Fehér Nyúl. Russian Imperial Stout nevű készítményük azokat az időket idézi, amikor erősen feljavított söröket készítettek a cári udvar részére, hogy a hosszú úton ne romoljanak meg. Különleges sör a Monyo sörműhely parafadugóval zárt terméke, a Boris the Blade, ami magyar nyelven talán leginkább Penge Boriszként fordítható. Nagyon telt, nagyon malátás ízvilág aszalt gyümölcsökkel, feketekávéval, krémes csokival.

Élmény volt találkozni ezekkel a sörökkel, melyekbe ha az ember egyszer belehabarodik, akkor már nehezen tud élményt találni az iparilag előállított tucat sörökben.  (dékányT)