Néhány csepp Új-Zéland

Új Zéland egyik vezető borászatának, a VILLA MARIA-nak hazai forgalmazói, a Heinemann Testvérek Kft. a Hotel Intercontinental Budapest Corso éttermében tartott borbemutatót a borászat termékeiből május 8-án délután.

A résztvevők Louisa Kretschmernek, a Villa Maria márka nagykövetének hiteles tolmácsolásában ismerkedhettek meg a borászat nálunk jelenleg is elérhető szortimentjével, és azon túlmenően néhány igazi különlegességgel is. Új Zéland a déli féltekén helyezkedik el, így ott a klíma az európaihoz képest épp fordítottan jellemző, vagyis az ország északi pontja a legmelegebb, míg a déli a leghidegebb. Ahogy Louisa Kretschmer elmondta, bár Európában gyakran hangoztatják hogy az újvilág elárasztja boraival a világ borpiacát, Új Zéland mindösszesen 38 000 hektár szőlőterülettel rendelkezik, ami nagyságrendileg Champagne-nak felel meg, így ez a kényszerképzet alaptalan. Új Zéland gyönyörű tájakat, jó levegőt, friss szeleket és egészséges környezetet jelent, mondta a borászat nagykövete. A borászatot a ma 78 éves Sir George Fistonich alapította 1961-ben. Organikusan művelik a szőlőt, a tőkék között birkákkal tartják szépen a gyepet. Amikor az első birka az első szőlőszemet lelegeli, az egyértelműsíti, hogy a szőlő megérett, kezdődhet a szüret.

A Villa Maria borászat négy nagyobb területi egységgel rendelkezik az országban, a legészakibb, vagyis legmelegebb területe Auckland, ahol 2013 az évi napsütéses órák száma, míg az átlaghőmérséklet 15.3oC. Gisborne az északi sziget észak-keleti csücskén helyezkedik el, ahol a legmagasabb, 2200 az átlagos napsütéses órák száma, és a legmelegebb 65 napos időszak átlaghőmérséklete 24oC fölött van. Hawkes Bay az északi sziget keleti partján terül el hosszú, forró nyarakkal és kemény téli hidegekkel. A Villa Maria borászat negyedik területi egysége a déli sziget északi csücskén terül el, ami magas hegyek által védett délről és nyugatról, ez az ország legnaposabb vidéke.

A szakmai kóstoló a Private Bin Lightly Sparkling borral indult, majd a 2017-es Pinot Grigio-t kóstolhattuk meg. A pincészet nagyszerű Sauvignon Blanc-jai közül megismerhettük a Private Bin Organic Sauvignon Blanc 2017-et, a Cellar Selection Organic Sauvignon Blanc 2016-os tételt, valamint a Reserve Wairau Valley Sauvignon Blanc 2017-et. Ezek a tételek valóban a Sauvignon Blanc fajta legszebb oldalát mutatták be. Bodzás illat mellett grapefruitos, papayás, mangós ízvilágában nem lehet kétséges, hogy legjobb kiegészítője az újzélandi étrendnek, melyben nagy szerepet játszanak a tenger gyümölcsei kagylókkal, halakkal, langusztával.

A kóstolót a pincészet vörösborai zárták, a Cellar Selection Pinot Noir 2015-ös tétel csak megalapozta, míg a Reserve Marlborough Pinot Noir 2016 már a legmagasabb szintre emelte a borok fekete hercegének presztizsét. Ez utóbbi különösen könnyed, laza teste mellett eleganciájával, gyönyörű bőrös, animális illataival, és telt berry-s gyümölcsös zamataival kápráztatta el a bemutató résztvevőit. A bemutató záróakkordját egy Cabernet Sauvignon, a 2003-as NGAKIRIKIRI jelentette. A szakmai bemutató rendkívül izgalmas és élvezetes élményt nyújtott. Érzékelhető volt, hogy a Szürkebarát, a Rajnai Rizling, a Cabernet Sauvignon Új Zélandi változatai jól illeszkednek az európai trendekhez, míg Sauvignon Blanc kategóriában szinte elérhetetlen magasságot képviselnek boraik terroir-adottságaiknak köszönhetően. Pinot Noirjuk ugyanakkor mintaként szolgálhat a hazai borászatok előtt, ezzel a minőséggel itthon elvétve találkozhatunk.

dékányT