A V4-ek borai is bemutatkoznak a kóstolón

A Visegrádi Csoport (V4-ek) soros magyar elnöksége alkalmából cseh, lengyel és szlovák borokat is bemutatnak a VinCE Budapest Wine Show-n, melynek során mind a négy ország saját standon kóstoltatja legjobb borainak válogatását; ezeket 160 magyar és nemzetközi pincészet több mint 1000 borával hasonlíthatja össze a közönség csütörtöktől szombatig a Várkert Bazárban.

A Magyar Turisztikai Ügynökség által szervezett V4-es bemutatkozás legkiválóbb pincészeteit külön is díjazzák tizenkét magyar és külföldi szakértő bevonásával.

A borszakmai esemény három napja során nemcsak a kiállítók standjainál ismerkedhetnek meg az érdeklődők a hazai és nemzetközi borvilág újdonságaival: a VinCE Budapest több mint húsz mesterkurzusán és workshopján világhírű borászok és borszakírók vezetik be mélyebben a közönséget egy-egy aktuális témába.

A biodinamikus termelési módról például a terület egyik legjelentősebb szakértője, Monty Waldin tart előadást, a vulkanikus borok világába a magyar származású kanadai John Szabo Master Sommelier ad betekintést, de Örményország mintegy nyolcezer éves múltra visszatekintő szőlőtermesztésének történetéből is ízelítőt kaphatnak a látogatók.

A különlegességek kedvelői megismerkedhetnek a Katalónia szívében található Freixenet pincészet caváival, az olasz pezsgők gyöngyszemeit és a legkiválóbb rozé champagne-okat pedig a pezsgővilág egyik legnagyobb szaktekintélye, Tom Stevenson mutatja be. Kóstolható lesz a kereskedelmi forgalomban már nem kapható Louis Roederer 2004 Cristal Brut Rosé Magnumja is; míg a Charles Heidsieck champagne mesterkurzuson az érdeklődők az elsők közt kóstolhatják meg a ház exkluzív Blanc des Millénaires champagne-ának új, 2004-es évjáratát.

A Louis Vuitton Moet Hennessy-csoport különleges borbirtokait bemutató mesterkurzuson a legendás új-zélandi Cloudy Bay borai, az argentin Terrazas los Andes malbecjei és további meglepetések várhatók. A VinCE Budapest Wine Show 2018 egyik csúcspontjának a világ egyik legsikeresebb pincészete, a Casanova di Neri exkluzív mesterkurzusa ígérkezik, ahol a 100 pontos borok titkába avatja be a résztvevőket Giacomo Neri borász.

A rendezvényen az Autistic Art Alapítvány is bemutatkozik: a Várkert Bazárban számos kiállító boros palackjait díszítik majd autizmussal élő fiatalok rajzai, melyek a helyszínen rendezett vásáron megvásárolhatók. A limitált darabszámú palackok eladásából az alapítvány autistáknak fenntartott tíz lakóotthont támogat.

Idén is a VinCE Budapest Wine Show keretében rendezik meg VinCE Awards díjátadóját. Hat kategória jelöltjeire a közönség szavazhatott, míg a legjobb borászatot és borkereskedést a VinCE Magazin választja a havonta megrendezett vakteszteken elért eredmények összesítése alapján.

A rendezvény részletes programja a www.vincebudapest.hu honlapon érhető el.

(Forrás: MTI, fotó: VinCE)