Csehország megszigorította a hordós bor árusításának feltételeit

5

A cél a „borpancsolás″ korlátozása és a feketepiac visszaszorítása. A jogszabály életbe lépéséhez már csak az államfő aláírása hiányzik.

 

A cseh borászok szövetségének tanulmánya szerint az utóbbi években évente mintegy 100 millió liter bort adtak el feketén Csehországban. Ez az államnak mintegy 2,5 milliárd koronás adóveszteséget jelentett. A kormányoldal szerint az új szabályozással korlátozni lehet a borhamisítást, a borpancsolást, ami megvédheti a tisztességes bortermelőket és borkereskedőket.

A hordós borokat árusító kereskedőknek ezentúl be kell jelentkezniük egy speciális nyilvántartásba, aki ezt nem teszi meg, annak 2017 végén megszűnik a borárusítási engedélye.

A hordós borokat ezentúl csak a termelők vagy az importőrök árusíthatják. A különböző borkimérőket, amelyeknél kétes volt az ital eredete, betiltják.

A külföldről behozott hordós borokat 12 órán belül jelenteni kell az illetékes hatóságoknak, majd tíz napon át tárolni kell őket egy esetleges ellenőrzésre. Forgalmazásuk csak azután lehetséges.

Az új szabályzat megsértésért akár 50 millió koronás (575 millió forint) büntetés is kiszabható.

(Forrás: MTI)