Megnyílt a XIX. Szőlészeti és Borászati Konferencia Egerben

B 5746Dr. Lőrincz György, az Egri Borút Egyesület elnöke

Kiváló minőségű magyar borok, az ezt előállító szőlészetek és borászatok, a magyar szőlő-bor ágazat fejlődése és versenyképessége, az oktatás és kutatás szerepvállalásának és elkötelezettségének növelése minden résztvevő közös érdeke és felelőssége. Ennek szellemében kerül megrendezésre az Eszterházy Károly Egyetem és az Egri Borút Egyesület szervezésében, idén immár 19.-ik alkalommal a Szőlészeti és Borászati Konferencia Egerben.

A rendezvény tematikáját és előadásait hagyományosan az ágazat minőségi fejlődését szolgáló legfontosabb témakörök köré szervezik. Ebben az évben a szőlészeti és hordóhasználati innovációkon túl termékfejlesztésről és birtoképítésről, bormarketingről, borturizmusról, ezek kereskedelmi és vendéglátással összefüggő kérdéseiről, nem utolsó sorban pedig a borvidéki és borrégiós összefogások jó és követendő példáiról hangzanak el előadások, melyekhez a keretet az Eszterházy Károly Egyetem Szőlő-bor Kutatás-fejlesztési Kiválósági Központjának eredményei és tervei adják.

A konferenciát Dr. Liptai Kálmán, az Eszterházy Károly Egyetem rektora nyitotta meg. Örömmel nyugtázta, hogy az idei konferenciára rekord mennyiségben, 224-en regisztráltak. Megnyitójában visszaemlékezett a nyolcvanas évekre, amikor Magyarországon gyakorlatilag nem lehetett iható palackozott bort vásárolni. Mint mondta, szinte hihetetlen, hogy mindössze pár évtized telt el azóta, és manapság boraink a világ élvonalához tartoznak. Semmilyen más ágazat nem tudott ilyen rakétasebességű felemelkedést produkálni.

B 5744

Dr. Liptai Kálmán, az Eszterházy Károly Egyetem rektora

Dr. Lőrincz György, az Egri Borút Egyesület elnöke köszöntőjében jelezte, hogy a jelenlegi konferencia épp a 19. a sorban, ami lehetőséget ad arra, hogy a jubileumi 20. előtt kissé visszatekintsünk, megvizsgáljuk, hogy jó irányban haladunk-e, és szükség esetén korrigáljunk. Áldottak vagyunk itt ezen a földön, az egész Kárpát-medence egy nagy borvidék, ahol csodálatos gyümölcsökből nagyszerű borokat lehet előállítani, a lehetőségek ehhez mindannyiunk számára adottak, mondta, csak az a lényeg, hogy szeretettel közelítsünk hivatásunk, és egymás iránt. Dr. Lőrincz György az Egri Borút Egyesület nevében eredményes munkát és szeretetteljes együttlétet kívánt a konferenciának.

A konferencia ezt követően a délelőtt folyamán a Birtoképítés és birtokmenedzsment, majd az Innovatív technológiák a szőlészetben és borászatban c. tematikákkal folytatódott délelőtt. Az ebédszünetet követően a Bormarketing és borturizmus témában hangzottak el érdekes előadások és panelbeszélgetések. A konferencia holnap reggel a Kereskedelem és vendéglátás témakörrel folytatódik. A legérdekesebb előadásokról a későbbiek folyamán beszámolunk.

B 5792

dt