Bock József: a Cabernet franc a borok királynője

A Bock Hotel Ermitage-ba belépve számtalan oklevéllel találkoztunk, amelyek a nemzetközi borversenyeken elért eredményeket jelzik.  A Bor és Piac bortesztjén is rendre kiemelkednek a Bock borok, az októberi lapszámunk Cabernet franc és sauvignon tesztjét a 2012-es Jammertal Cabernet Sauvignon Selection tételük nyerte az A bizottságban.  Nemcsak a borok terén, hanem a birtokot teljességében szemlélve is kiemelkednek, hiszen a Bock Pince nyerte el 2014-ben a lapunk által alapított Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka címet. Örömmel hallottuk, hogy idén egy újabb szolgáltatást vezettek be, amelynek során vendégeiket terepjáróval kalauzolják a borok születési helyére, a dűlőkre. Ebben a páratlan élményben annak idején a zsűritagoknak is részük volt. Aki pedig virtuálisan szeretné meglátogatni a Bock Szőlőbirtokot, annak számára is tartogatnak meglepetéseket, ugyanis december elejétől elérhető a You Tube-on a „ Bock – A pillanat íze”  című remek videó angolul és magyarul a pince múltjáról, jelenéről és jövőjéről.

 

Hogyan kapcsolódik a Bock család a Cabernet franchoz és Cabernet sauvignonhoz?

Nagy hangsúlyt fektetünk Villányban a Cabernet francra. Már az ezernyolcszázas évek végén is dolgoztunk ezzel a fajtával a borvidéken, amikor a filoxéravész pusztított Európában. Ezért mondhatjuk azt is, hogy nálunk ezek őshonos fajták. A II. világháború után elsősorban a nagyüzemeknek volt létjogosultságuk, a kistermelők csak háztáji gazdálkodásban foglalkoztak szőlő- és bortermeléssel. A hetvenes évek második felében nagyon sok Cabernet franc-t és sauvignont készített az ország, Villány is, ahol elsősorban az állami gazdaságban dolgoztak a Cabernet franc-nal és a ’70-es években már a sauvignonnal is. Én másodállásban részt vettem a szaporítóanyag-termelésben, mint oltványtermelő.

A nyolcvanas évek második felében már láttuk, hogy a Cabernet fajtáknak a kistermelőknél is van létjogosultságuk, így elkezdtük saját és a szakcsoporti ültetvényeken is termeszteni. Az utóbbi azt jelentette, hogy a terület a nagyüzemé volt, de az ültetvény a szakcsoporté. Magánember akkoriban nem kapott támogatást, de a szakcsoport öt hektár felett már kaphatott.

Akkor azonban már mi, kistermelők is elkezdtük telepíteni e fajtákat. Az első időszakban furcsa volt, hogy nem tudott annyit teremni, mint egy Kékfrankos, egy Zweigelt, vagy egy Portugieser. De lassan rájöttünk, nem az a fontos, hogy sokat teremjen egy fajta. Már a kilencvenes évek elején elkezdtük a terméskorlátozást, a Cabernet fajtáknál, a Portugiesernél, a Kékfrankosnál.

Milyen kötődése van a Bock családnak a szőlőhöz és a borhoz?

A családomnak már a háborút megelőzően, 1850-től volt szőlőterülete a Jammertalban. 1946-ban elvették a szőlőnket, és egészen 1958-ig más gondozta az ültetvényünket. 1958-ban tudta visszavásárolni édesapám, de csak egy részét. Tizenkét év alatt sajnos eléggé elhanyagolták az ültetvényünket. Majd újratelepítették a területet édesapám vezényletével. Ízenként vágtak ki és telepítették újra fél hektárt, amely összesen öt ízből állt.  Így csöppentem bele a szőlőtermesztésbe. Már ekkor láttam, hogy milyen sok munkával jár a szőlőtermesztés és a mezőgazdaság, ezért inkább az iparban kerestem lehetőséget, ott tanultam tovább. Középvezetőként, technikusként dolgoztam a Mezőgépnél. 1992-ben váltottam, akkor lettem főállású magánvállalkozó, akkor két hektár területem volt, ma már közel vagyunk a 80 hektárhoz. Területeink főleg betelepített ültetvények, de mindig vannak kivágott területeink, két-három-négy hektáronként, amelyeket a következő évben telepítjük újra. Célunk az, hogy felújítsuk a teljes területünket, hogy átálljunk az új szisztémára, amit ’98-ban kezdtünk el. Minden dűlőnkben 6000-7500 tőkét telepítünk hektáronként. Sok dűlőben vannak területeink, legnagyobb területeink a Jammertalban, az Ördögárokban, a Csillagvölgyben, a Bocorban, a Göntérben és a Makárban vannak.

Melyek a legfontosabb fajtáitok?

Az utóbbi tizenöt évben a fajtákat a területekre koncentráljuk. Az Ördögárok nagy, tizenhat hektáros ültetvény, ahol elsősorban a Cabernet franc és Merlot van jelen a Portugieserrel és a Pinot noirral. Míg a Jammertalban elsősorban a Cabernet sauvignon és mellette a Portugieser dominál. Elsősorban a Bocor dűlőben koncentráljuk a Syrah-t, emellett kevés Cabernet sauvignonunk is terem ott. A Makárban a Cabernet franc-ra fektettük a hangsúlyt, a Csillagvölgy a Kékfrankos-ültetvényünk,a Kopárban kis területünk van, ott Cabernet sauvignont telepítünk, míg a Göntérben a Hárslevelű uralkodik, és tervezzük, hogy Olasz rizlinget is telepítünk mellé. Új dűlőnk a Zuhánya, ahol szintén a Cabernet sauvignon lesz a meghatározó.

Hogyan jelenik meg nálatok a három eredetvédelmi kategória, a classicus, a prémium, és a super prémium?

Mind a három kategóriában érdekeltek vagyunk. Classicus borokat ’89 óta készítünk, ’90-től már premiumot, azaz különleges minőségű bort is készítettünk, a 2015-ös szüretből pedig már super premiumot is készítünk. Éppen holnap kezdjük kijelölni a 2015-ös év alapborait, ez a munka egy hétig tart majd. Meghatározzuk, mi kerül a super premium kategóriába. Szeretnénk, ha nem csak a Feketehegy-dűlő Cabernet Franc-ja kerülne oda. Ez korábban tisztán a Capellába került, de most abból kevesebbet készítünk, viszont kijövünk az Ördögárok franc szelekcióval. Nagy hangsúlyt helyezünk a franc-ra, a lehető legnagyobb mennyiségben készítünk  premium franc-t, és természetesen a super premiumot is.

A jövőben a Makárról – az új területünkről- is tervezünk super premium bort készíteni. Az idei évben, azaz 2017-ben már 15 hektolitert tudtunk róla szüretelni. Úgy néz ki, tömör gyönyör lesz a bor és bízunk benne, hogy el fogja érni a super premium kategória követelményeit. A borvidéken mindenütt ott van a másik két világfajta, a Merlot és a Cabernet sauvignon, amelyekből szintén elkészítjük a premium borokat, ezek a Magnifico az Ördögárokból és a Cabernet Sauvignon Selection a Jammertalból.

Milyen szerepe van a Bock pincénél Villányi franc-nak?

Egyre nagyobb szerepet kap nálunk a Cabernet franc, minőségben is mind magasabbra törekszünk,  mennyiségben pedig egyre többet termelünk belőle. Eddig Villányi Franc-t csak a Fekete-hegyről szüretelt szőlőből készítettünk, de most már az Ördögárok-dűlőből is.

Hogyan alakul az értékesítésben a Villányi franc piaca?

Számunkra a hazai piac a legfontosabb, de úgy gondolom, hogy ezt a fajtát meg kell mutatni a világnak is. Mi hiszünk abban, amit annak idején Michael Broadbent mondott. A külföldi piacokon is jelen vagyunk, ámbár azokkal rendkívül sok a munka. Ahhoz, hogy egy-egy piacra bekerüljünk, ott elfogadjanak minket és ott is maradjunk, hosszú távon kell bizonyítanunk, hogy a magyar jó bor, amihez nagyon sok energia és pénz kell. Ez rendkívül sok munkát igényel. Ugyanakkor külföldön könnyebb elfogadtatni azt, hogy a kiváló minőségű magyar bor drágább. Ehhez ráadásul olyan kereskedőre is szükség van, aki elkötelezett a minőség iránt.

Hogy alakul a villányi borok piaca?

Magyarországon általában a negyven év fölöttiek viszik a drágább borokat és külföldön is hasonló a helyzet, bár ott már általánosabban benne van a köztudatban, hogy a jó borok drágábbak. Magas árfekvésű spanyol, olasz, argentin borokat isznak.  Ma már könnyebben el tudjuk fogadtatni azt, hogy egy magyar bor drágább, mint tíz évvel ezelőtt.  Épp most szereztünk új piacokat Hong Kongban, ahova több ezres mennyiségben szállítjuk borainkat az Ermitage-tól a Magnificoig. Magyarországon a Royal Cuvée és a Bock Cuvée fogy a legnagyobb mennyiségben a prémium sorunkból. Amióta elindult a Villányi franc márkaépítésünk, azóta megduplázódott a Cabernet franc eladása. Korábban mindig előrébb járt a Cabernet sauvignon, de most fej-fej mellett haladnak a franc-nal.

A Bock pince is a legfontosabb fajtájának tekinti a Cabernet franc-t?

Amióta Michael Broadbent azt mondta, hogy Villányban igazi otthonára lelt a Cabernet franc, azóta mi is ezt valljuk és tovább fejlesztjük a fajtát és a benne rejlő lehetőségeket. Abban bízunk, hogy a franc-nak köszönhetően fel fog figyeli a világ erre a borvidékre, és azt is észreveszi, hogy a többi világfajta milyen szintet tud képviselni Magyarországon.

Idén már harmadszorra rendeztétek meg a Franc & Franc rendezvényt. Milyen eredménnyel zártátok?

Ez egy olyan fajta marketing megmozdulás, amire nagyon fogékonyak a magyarok. Lassan beérik a franc-nal kapcsolatos borvidéki összefogás. Idén novemberben rendeztük a harmadik Franc & Franc konferenciát, ahol már több mint 200 vendég összejött.  Ez a létszám még éppen kezelhető, de több jelentkezést helyhiány miatt vissza kellett utasítani. Számos előadó tartott rövidebb, húsz-harminc perces előadásokat és közben három classicus és tizenkét premium franct kóstoltunk meg Villányból.

Bozzai Zsófia

 

A Bock Józseffel készült interjú teljes terjedelemben a Bor és Piac 2017/11-12. számában olvasható.