’56-os aszút kóstoltunk

Bock Jóska csak jelképesen volt velünk

Szerkesztőségünk évzáró koccintás keretében kóstolta meg azt az ’56-os emlékév tiszteletére palackozott aszút, amit nemrégiben Kiss Eliza miniszteri biztostól kaptunk. A társaság közös értékelését Bozzai Zsófia és Nagy Kornél foglalta írásba.

Tiszta mélysötét borostyán színű. Hosszas szellőztetést követően markáns dohányos és zölddiós illatjegyekkel. Idővel karamella, kenyérhéj, tealevél, ánizs, gyógynövények, édes fűszerek, és végül aszalt gyümölcsök (birs, barack és narancs). Testes aszú, és az avinálásnak köszönhető magasabb alkohol sem ül rá a szerkezetére. Eleven, hosszú életű harmonikus savszerkezet, amely gyönyörűen tartja meg a 127 g/l maradékcukrot. Ízében visszaköszönnek a fent sorolt illatjegyek, azonban szellőztetés után az aszalt gyümölcsös jegyek kerülnek előtérbe. Ugyanakkor a bor ízvilágában megjelenik egy érettebb, már-már lekváros füge, fekete ribizli és szilvalekváros vonulat is. A korty végén ugyancsak megjelenik a tokaji borokra jellemző ásványosság, nagyon hosszú lecsengéssel. Nagy, „forradalmi” évjárat  „forradalmi” bora ez az 1956-os aszú. Még mindig nagyon hosszú érlelési potenciállal bír.

Köszönjük, Eliza! Boldog Karácsonyt Neked is!