Megújul a Szinyei Merse-kastély Cserkeszőlőn

A műemlékvédelem alatt álló épület felújítására 200 millió pályázati forrást nyert az önkormányzat a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében. A kastélyban a Jász-Nagykun-Szolnok megyei térség borkultúráját bemutató tárlat is helyet kap.

Szokolai Lajos polgármester elmondta: a kivitelezés a közeljövőben elkezdődik, a rendelkezésre álló korabeli felvételeket is figyelembe véve újul meg kívül-belül a kastély. A jelenleg nem használt épületben a felújítás után a térség borkultúráját, az ahhoz kapcsolódó eszközöket, illetve Szinyei Merse Pál és családja életét, a festő munkásságát mutatják majd be.

Nyolc-tíz éve – amikor az önkormányzat megvette a kastélyt a Szinyei Merse család egyik tagjától – már történtek állagmegóvó munkálatok az épületen. A cserkeszőlői önkormányzat felvette a kapcsolatot a Szinyei Merse család tagjaival, továbbá a település testvérvárosi kapcsolatot ápol a szlovákiai Jernyével, ahol Szinyei Merse Pál élt. A polgármester hozzátette: a tervezett programok megszervezésében a Magyar Nemzeti Múzeum segítségére is számíthatnak. Az önkormányzat vásárolt 12 hektár kastély körüli területet, ahol egyebek mellett szeretnének majd képzőművészeti tábort, és – a festő ismert Majális című festménye nyomán – országos, sőt akár nemzetközi hírű majálist is rendezni. A terveik között szerepel egy farm létesítése is gyermekeknek, ahol őshonos állatokat és kihalófélben levő szakmákat mutatnának be.

A jelenleg üresen álló kastély előtt borospince található, amelyet az önkormányzat mintegy 18 millió forintból már felújított. Az 1902-ben épült pince 1983 óta műemléki védelem alatt áll. 1945 előtt ez volt a Szinyei Merse család szőlőbirtokának központja. A tulajdonos, Szinyei Merse Félix, a festőművész nagybátyja volt. Ebben a boros pincében készült a híres ürmös bor. Maga a festőművész is gyakran tartózkodott itt, s állítólag cserkeszőlői vonatkozású képeket is festett.

(Forrás: MTI, Cserkeszőlő honlapja; fotó: Műemlékem.hu)