Megvan a Színes Város Fesztivál közönségdíjasa

Véget ért a nyár végén indult Színes Város falfestő fesztivál, amelynek keretében hét budapesti és egy berlini falra kerültek magyar és külföldi művészek festményei. A közönség szavazati alapján a kedvenc alkotás FatHeat, Mr. Zero és ObieOne művészek Pángalaktikus gégepukkasztó fantázianevű alkotása lett. A berlini fal pedig a Tokajit népszerűsíti.

Az idei, immár negyedik fesztivál témája a gasztronómia és a bor volt, a sorozat célja pedig, hogy magyar és külföldi alkotók festményei akár komplex felújítási program után kerüljenek fel a falakra. Az összesen mintegy 2000 négyzetméter nagyságú falfelület negyede hőszigetelést is kapott idén. A magyar, német és spanyol művészek saját stílusban alkothattak.

„Amikor az első ilyen fesztivált szerveztük négy évvel ezelőtt, nem hittük volna, hogy egyszer 30 felett lesz azoknak a projekteknek a száma, amelyek kifejezetten a fesztiválhoz kötődnek majd” – mondta el Flór Péter, a Színes Város Csoport főtitkára. Hozzátette: ezek a festmények a szponzorok, valamint a főváros és a turisztikai ügynökség támogatásával turisztikai és kulturális szempontból egyaránt meghatározó pontjai lettek Budapestnek. Nemcsak a magyarok, de már a turisták is szeretik és keresik ezeket a műveket, a külföldi sajtómegjelenéseknek köszönhetően. „Ezzel lassan a magyar főváros is felkerülni látszik a nemzetközi street art térképre” – fűzte hozzá.

A közönség az interneten szavazhatott a neki legjobban tetsző alkotásra; a voksok felének begyűjtésével a versenyt a Kertész utca 27-es szám alatti parkoló falára felkerült, FatHeat, Mr. Zero és ObieOne alkotók Pángalaktikus gégepukkasztó fantázianevű tűzfalfestménye (a nyitóképen) nyerte. A művészek ötszázezer forint értékű festéket kapnak.

Berlinben az iamsuzie művésznéven alkotó Bakos Zsuzsi festhetett meg egy falat a Tasdorfer Straßén. A bor tematikáját választotta, azon belül is a Tokaji aszút, amelyet királynőként ábrázol. Utalva ezáltal a bor nemességére, megtartva saját alkotói stílusát, amelyben a könnyedség és a játékos karakterábrázolás köszön vissza. A borkészítés eszköztára körülöleli a megszemélyesített aszút. A háttérben hegyek, völgyek, lankás dűlők, a magyar borvidék klasszikus látvány elemei láthatóak. A kép előterében borászati kellékek vehetők észre, valamint érett szőlőfürtök és aszú a lopóban. (fotó: Farkas András)

(Forrás: MTI, Színes Város Facebook-oldala)