Villányi Aranykóstoló a Stefánia Palotában

Október 13-án kollégáink a Borjour által szervezett „Villányi Aranykóstolón” jártak. Következzen szubjektív élménybeszámolójuk:

A Streit Zágonyi Pincének nagyon izgalmas a története, a felmenő Zágonyi Károly emigrált a vesztes 1848-49-es magyar szabadságharc után, majd ezredesként szolgált sikerrel az amerikai polgárháborúban. Erre is emlékezik a Union név, amely egy kerek, kissé gyümölcsös jellegű 2018-as bordói házasítás. Másik kóstolható vörösboruk egy 2017-es Merlot volt, amelyben a hordó hangsúlyosabban, de nem tolakodóan volt jelen.

Szintén izgalmas borászat a Neuperger, ahol csillagképekről nevezik el a boraikat. A gyümölcsös 2019-es Merlot (Capricornus) és 2019-es Cabernet Franc (Lupus) mellett kóstolhattuk a pincészet zászlósborát, az Égbor névre hallgató bordói házasítást, szintén 2019-ből. Ennek másik neve Leo. Szép, elegáns, kiegyensúlyozott tétel!

Riczu Tamás 2018-as Symbol (bordói) és 2019-es Franc bora mellett különös figyelmet érdemel a 2019-es Kékfrankos, mely kiválóan megmutatja, hogy milyen kvalitásokat tud Villány hozzáadni ehhez a remek magyar fajtához. Méltán nyert aranyérmet az idei neves Vinagora borversenyen.

Szintén különleges tételeket kóstolhattunk Bockéknál, kezdve egy palackban erjesztett Kékfrankos brut rozé pezsgővel, majd folytatva a 2021-es Syrah Extreme és 2019-es Essencia (Franc) borukkal. De a koronát a zászlóshajó Cappella viselte, mely különleges, kimagasló, nagy tétel.

A Koch Pincészettől (VinArt) kiemelendő a 2016-os Csanád Cuvée és a Koch & Evans 2018-as Franc, mely utóbbit Koch Csaba a magyar bajnok sommeliére Evans Victoriával készítette, és kereskedelmi forgalomban sajnos nem kapható. Mindkettő kiváló, kóstolásra érdemes tétel!

További izgalmas borok, amelyek a poharunkba kerültek: Vylyan Mandulás, Duennium és Pillangó (mindhárom hordóválogatás), Vinatus Crassus és Merlot, Gere Attila Kékfrankos és Syrah, utóbbi a Konkoly dűlőből.

Fotók, beszámoló: Ravasz Péter

Nyitókép: Borjour