Hatályba lép az EU és Kanada közötti kereskedelmi megállapodás

A csütörtökön ideiglenesen hatályba lépő átfogó gazdasági és kereskedelmi megállapodás (CETA) többek között az európai borok számára is jobb hozzáférést kínál az észak-amerikai ország piacához.

Az Európai Bizottság tájékoztatása szerint a CETA új lehetőségeket kínál az uniós vállalkozások számára, hogy exportálhassanak Kanadába. Az egyezmény az unió és Kanada közötti kereskedelemben tarifacsoportok 98 százalékában megszünteti a vámokat. Ezenkívül az uniós vállalkozásoknak minden eddiginél jobb hozzáférést biztosít a kanadai közbeszerzési szerződésekhez, ideértve nemcsak a szövetségi, hanem a tartományi és önkormányzati szintű szerződéseket is.

Mint közölték, a CETA teljes végrehajtásának előfeltétele, hogy valamennyi uniós tagállam alkotmányos előírásainak megfelelően megerősítse a megállapodást, csak ez után fog teljes mértékben hatályba lépni. Amikor a CETA teljes érvényűvé válik, az uniós tagállamok kormányai által korábban megtárgyalt számos kétoldalú kereskedelmi megállapodásban szereplő vitarendezési mechanizmus jelenlegi formáját új és továbbfejlesztett, a beruházási vitákkal foglalkozó bírósági rendszer fogja felváltani.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnökének nyilatkozata szerint a megállapodás növekedési eszközt jelent, amely az európai vállalkozások és polgárok előnyét szolgálja, és egyben olyan eszköz, amely az európai értékek megtartása mellett előnyt kovácsol a globalizációból és alakítja a világszintű kereskedelmi szabályokat.

Cecilia Malmström, a kereskedelempolitikáért felelős uniós biztos kijelentette, az ideiglenes hatálybalépés eredményeként az uniós vállalkozások és állampolgárok azonnal elkezdhetik kiaknázni a megállapodás kínálta előnyöket, amely a gazdasági növekedés fellendítését és a munkahelyteremtést is lehetővé teszi.

A tájékoztatás szerint bizonyos kanadai termékek esetében az unió csak korlátozott mértékben nyitotta meg piacát, miközben számos európai exportterméknél biztosítja a kanadai piachoz való jobb hozzáférést. Ilyenek például a sajtok, a borok és más szeszes italok, a zöldség-gyümölcstermékek és a feldolgozott termékek. A CETA ezenkívül 143 uniós „földrajzi árujelző”, vagyis magas minőségű regionális élelmiszer- és italtermék védelmét biztosítja Kanadában.

Mint írták, a CETA révén úgy bővül a rendelkezésre álló áruválaszték, hogy a jelenlegi európai normák nem sérülnek, hiszen kizárólag olyan termékek és szolgáltatások léphetnek be az uniós piacra, melyek teljes körűen megfelelnek valamennyi uniós előírásnak. A CETA nem fog változtatni a jelenlegi uniós élelmiszer-biztonsági szabályozáson, így a géntechnológiával módosított szervezeteket tartalmazó termékekre vonatkozó uniós előírásokon és a hormonkezelt marhahúsra vonatkozó tilalmon sem.

Nagyobb jogbiztonságot nyújt továbbá a szolgáltató szektorban, nagyobb mobilitást a vállalatok alkalmazottainak, és egy olyan keretet teremt, amely számos szakmában lehetővé teszi a szakképesítések kölcsönös elismerését.

(Forrás: MTI, fotó: Canada Travel)