Növényvédelmi előrejelzés, Tokaj

Tokaji borvidék

A Tokaj Borvidék Nonprofit Kft. közzétette heti növényvédelmi előrejelzését az augusztus 1-8. közötti időszakra:

A vesszők beérése folyamatos. Már találtunk egy-egy puhuló bogyót furmint T85-ös és T92-es klónoknál. A héten kánikula várható 35-38°C fokos napi maximum hőmérséklettel, a permetezések elvégzésére ebben az időszakban csak a késő esti, vagy a hajnali órák alkalmasak.

 

Lisztharmat

A lisztharmat elleni védekezést kén hatóanyagú készítményekkel folytassuk, elsődlegesen a lombozat védelme érdekében. A tapadószerek használata fokozza a hatást. Fontos a lombozat védelme, hogy biztosítsuk a megfelelő asszimilációs felületet, a termés optimális fejlődése érdekében. A kezelések hatékonyságát növeli a megfelelően elvégzett zöldmunka, kerüljük a túlzott levélritkítást a fürtzónában a napégés megelőzése érdekében, és ne feledjük, hogy a letépett idős levelekben lévő kálium még visszaáramlana a fejlődő fürtbe, ettől megfosztjuk a növényt, illetve a cukorgyűjtéshez is szükség van levelekre!

25°C felett a kén alkalmazása perzselést okozhat, ezért figyeljünk a permetezések megfelelő időzítésére. A védekezés során váltogassuk a felszívódó hatóanyagokat a vegyszer-rezisztencia kialakulásának megelőzése érdekében! A kén, narancsolaj és kálium-bikarbonát hatóanyagú készítményekkel ökológiai és konvencionális művelésű ültetvényekben is védekezhetünk.

Erős lisztharmat fertőzés

Erős lisztharmat fertőzés

 

Peronoszpóra

A peronoszpóra levéltünetei eltérő mértékben, de megfigyelhetőek az ültetvényekben. A lombozat védelme érdekében réz tartalmú készítménnyel védekezzünk a kórokozó ellen. A szüret közeledtével vegyük figyelembe a készítmények élelmezés-egészségügyi várakozási idejét. Ez a réz készítmények esetében 21 nap.

Peronszopóra tünete levélen

Peronszopóra tünete levélen

 

Szürkerothadás

A bogyók fejlődésükkel, a cukortartalom növekedésével egyre érzékenyebbek a kórokozóra. A múlt heti esőzés követően kismértékű bogyórepedés figyelhető meg az ültetvényekben (főleg korai fajtáknál), ami kedvez a kórokozónak. Megelőző jelleggel a speciális botritisz elleni készítmények kijuttatása célszerű. A bogyókat ért sérülés (mechanikai sérülés, jégverés, sérves bogyók, molykártétel) is teret nyithat a fertőzésnek. Védekezésre felhasználható hatóanyagok: fenhexamid, iprodion, boszkalid, pirimetanil, fludioxonil. A botritisz elleni készítmények esetében is vegyük figyelembe azok élelmezés-egészségügyi várakozási idejét és a szüretre való tekintettel döntsünk a felhasználandó készítményről.

 

Fakó rothadás

A betegség elsősorban jégverés után jelentkezik. Védekezésre alkalmazható a folpet, az iprodion, a klórtalonil vagy a pirimetanil. A réz-készítmények a kórokozó ellen nem hatásosak. Jégeső után a gyorsaságé a főszerep. A kezelések a kár bekövetkezte után 12-18 órán belül hatásosak. Egy nap elteltével a védekezés hatástalan.

 

Fás betegségek

A fás betegségek tünetei több ültetvényben megjelentek. A fás betegség okozója többféle gomba is lehet, ezért a megjelenési formája is változatos. A fertőzött tőkéket célszerű megjelölni. Ezen tőkéket a metszés előtt, az egészséges részig vissza kell vágni és sebkezelés alkalmazása szükséges. Az elhalt tőkét azonnal vágjuk ki és égessük el.

Fás betegség levéltünete

Fás betegség levéltünete

 

Amerikai szőlőkabóca

Az ültetvények között jelentősebb eltérések vannak az egyedszámban. Sárga lapok kihelyezésével nyomon követhetjük a kártevő rajzását és láthatjuk, hogy indokolt-e a védekezés az imágók ellen. Az egyedek számát 10 naponta kell feljegyezni. A lapok hatékonyságukat 2 hétig őrzik meg, így ennél hosszabb ideig nem célszerű használni egy csapdát. A védekezési küszöbérték 4 egyed/lap/10 nap. 5 ha-os terület nagyságig hektáronként 3 db lapot kell kihelyezni, 5-10 ha esetében 2 db kell hektáronként, 10 ha-nál nagyobb tábla esetében 30db/tábla. A lapokat elszórtan kell kihelyezni. A védekezéshez használhatunk piretroid (deltametrin, alfametrin) hatóanyagú készítményeket, klórpirifosz(-metil), és tiametoxam hatóanyagú szereket. Rovarölő készítmények alkalmazásánál fordítsunk kiemelt figyelmet a méhek védelmére.

Amerikai szőlőkabóca imágója

Amerikai szőlőkabóca imágója

 

Tarka szőlőmoly

A tarka szőlőmoly egyedeit nem, vagy kis számban fogják a csapdák. A megfigyelt ültetvényekben a második nemzedék egyedszáma alacsony. A rajzási adatok és a fürtvizsgálatok alapján döntsünk a védekezés szükségességéről.

 

Atkák

Az atkák (szilva-takácsatka, szőlő-gubacsatka, szőlő-levélatka) károsítása több ültetvényben is megfigyelhető. Az atkák jelentős fellépése esetén atkaölő készítményekkel védekezhetünk: Szilva-takácsatka ellen abamektin és spirodiklofen hatóanyagú készítményekkel.

Erdő közeli ültetvényben előfordulhat a vad okozta kártétel, a bogyók érésének előrehaladtával nőhet a kártétel mértéke. A vadkárt ajánlott az illetékes vadásztársaság irányába írásban jelezni. A vad távoltartására használhatunk emberi hajat, valamint állati zsiradék, vagy perlit/fakátrány/etil-merkaptán hatóanyagú készítményeket. Több termelőnek jó tapasztalata van a Vadalarm készülékeivel, mely ultrahangokkal riasztja a vadat.

 

K-hiány

Az utóbbi időben több ültetvényben találkoztunk a K-hiány tüneteivel. A hiánytünet a levélen mutatkozik. Az idősebb levelek széle sárgul, majd elszárad.

A K szőlészeti jelentősége kiemelkedő, hiszen befolyásolja a cukorképződést, a tőkék vízháztartását, és ennek révén a szárazság- és fagytűrő képességét. Ezen túlmenően jelentős szereppel rendelkezik a mustban található szerves savak közömbösítésében is. Hiányában csökken a tőkék szárazanyag produkciója, szárazságtűrése és kedvezőtlen irányban változik a termés minősége. A szőlő esetében ez a hajtásnövekedés és a fürttömeg csökkenésében, a cukortartalom mérséklődésében is érvényre jut.

A már kialakult K-hiányt K-hangsúlyos levéltrágyázással mérsékelhetjük, de fel kell hívnunk a figyelmet arra, hogy e probléma kezelése elsősorban a talaj megfelelő K-szolgáltató képességének kialakításával oldható meg.

Az utóbbi időszak csapadékos időjárása következtében megnövekedett talajnedvesség tartalom elősegíti a tápelemek (köztük a K-ionok) felvételét, ami a tőkék tápanyagokkal történő ellátottságának javulását eredményezi.

Káliumhiány tünete

Káliumhiány tünete

 

Gyomszabályozás

A soraljak gyomtalanítása kapálással is elvégezhető. Amennyiben még is a gyomirtó szer mellett döntünk, akkor a glifozát hatóanyagú készítményekkel lehet elvégezni, a gyomnövények 15-25 cm-es fejlettségi állapotában. Glifozát hatóanyag alkalmazásánál fontos, hogy a gyomirtó szer ne kerüljön rá a növény zöld részeire, mert károsítja szőlőt. A sorok kezelését, amennyiben a gyomborítás indokolja, a nyár folyamán megismételhetjük. A tőkék törzsének letisztítása mechanikai úton vagy kémiai módon lehetséges (pl: karfentrazon-etil). A sorközök esetében ajánlott a kaszálás, esetleg hengerezés, ha magasra nőtt a növényzet.

A növényvédelmi kezelések elvégzése előtt fontos tájékozódni az időjárási viszonyokról. A várható csapadékról a radarképekről kaphatunk információt (https://www.idokep.hu/radar, vagy http://www.met.hu/idojaras/aktualis_idojaras/radar/). Abban az esetben, ha a permetezés közben elkezd esni az eső, az utolsó egy órában kezelt területeken célszerű újra elvégezni a növényvédelmi beavatkozást, mivel a kijuttatott permetlének körülbelül egy óra szükséges a megszáradáshoz.

Várható időjárás 2017.08.01-08: a héten az erős felmelegedésnek köszönhetően kánikula lesz. A napi maximum hőmérséklet 35-38°C körül alakul majd. Csapadékra nem kell számítanunk.