A Frittmann ezerjó angliai sikere

Nagyszerű soltvadkerti siker született a Nagy-Britanniában megrendezett Sommelier Wine Awards 2017 borversenyen: a Frittmann Pincészet 2015-ös, hordóban érlelt ezerjó bora aranyérmet szerzett.

 

Nagy-Britannia jelentős piaca a világ borkereskedelmének. A szigetország borszakértői 2007 óta évente megrendezik a kereskedelmi forgalomban kapható borok versenyét. A Sommelier Wine Awards fókuszában azon termékek állnak, melyek leginkább értékesíthetők éttermekben, bárokban, szállodákban. A szigetország vezető szakemberei egyedül ezt a magyar bort méltatták aranyéremre.

A master sommelier-k Frittmannék boráról azt írták, hogy tele van gyümölcsös és florális jegyekkel és „ütős” citrusokkal, a londoni Le Cordon Bleu vezető sommelier-je pedig garnélarák terrine és tarisznyarák olló mellé is javasolja felszolgálni.

Magyarországon sajnos még mindig nem került az őt megillető helyre a kizárólag a Kárpát-medencében termő hungarikum fajta, az ezerjó. Bár sokaknak elsősorban Mór jut az eszébe erről a fajtáról, nem árt tudni, hogy más borvidékeken is foglalkoznak vele. Úgy tűnik, a nemzetközi szakértők is kezdik felfedezni az ezerjót, legalábbis erre látszik utalni, hogy a Frittmann borászatnak nem ez az első nemzetközi sikere ezzel a fajtával. 2009-es évjáratú fahordós ezerjójuk a Vinitaly nemzetközi borverseny 3. helyezettje lett a „Fehér, fahordóban érlelt borok” kategóriában, a Les Citadelles du Vin Nemzetközi Borversenyen pedig ezerjóból készült pezsgőjük nyert aranyérmet.