Tolcsva kincse – Látogatás a Matyasovszki-borműhelyben

 

A Kincsem dűlő a Tokaji Borvidék egyik legrangosabb dűlője, Tolcsva valóságos kincse. Hogy miért, az összetett kérdés. Elsősorban is stratégiai ponton van, a Tokaj-Sátoraljaújhely tengely központjában. Kitettsége, vulkanikus altalaja, a Bodrog közelsége teszi ideális szőlőtermő területté.

A háború utáni enyészetből a kastélyt és a borászatot most Matyasovszki István kelti életre lépésről lépésre. Szőlész-borász szakmérnöki végzettséggel egy nagy nemzetközi cég értékesítési igazgatójaként úgy érezte, hogy valódi értéket szeretne teremteni. Az épület tragikusan lepusztult állapotban volt ugyan, ám ő meglátta a lehetőséget ahhoz, hogy a Kincsemmel csodát tegyen. A kastély borospincéjét már két éve rendbe tette, a hangulatos, 2×4 oszloppal boltívesen kialakított, mintegy 10 méter széles és 20 méter hosszú pince egyaránt megfelel a műemlékvédelem, a célszerűség és az esztétikum igényeinek. Természetes kőburkolat fedi a padozatot, a terméskőből épített oldalfalak dekoratívan lettek fugázva, míg a boltíves mennyezet fehér felületet kapott.

Az épület mellett-mögött, a kastély eredeti szőlőfeldolgozó épületének helyén elkészült az önálló feldolgozó-, és erjesztőtér. Ennek a 140 négyzetméteres épületnek hármas funkciója van, 150 hektoliteres tartálytérrel rendelkezik, továbbá itt kapott helyet az iroda és a labor, valamint a kastély fűtését biztosító kazánház. A 2016-os szüret már itt került feldolgozásra.

Négyhektáros birtokáról gyönyörű borok kerülnek ki folyamatosan, nem csoda, hogy egyre-másra szerzi vele az elismeréseket: a 2013-as késői szüret a 2014-es Bayer Országos Borversenyen Aranyérmes lett ugyanúgy, mint a 2015-évi Bayer Országos Borversenyen. 2013-as száraz hárslevelűje a Média Bora lett 2015-ben, és persze mindez még csak a kezdet.

Hogy a kastély a borvidék emblematikus pontja, a borok pedig ellenállhatatlanok, arról borszakírók, borszakértők, borkereskedők, sommelier-k egy csoportja győződhetett meg a helyszínen február 10-én. A társaság tagjait a tolcsvai Waldbott kastélyban vezette körbe Bodnár Linda, a kastély háziasszonya, valamint Csoma Ernő, a település polgármestere. A borkóstolóra ezt követően a Kincsem kastély pincéjében került sor, ahol a tulajdonos mellett a tokaji borok nagymestere, a szakértőként a birtok borainak készítését segítő Szabó Dániel mutatta be az elmúlt évjáratok remekműveit. A borszakértők, borszakírók egyetértettek abban, hogy egyértelműen az elkövetkező évek, évtizedek egyik legnagyobb potenciállal rendelkező tokaji pincéjeként tarthatják nyilván a Kincsem birtokot.