Oroszországnak szüksége van a magyar technológiára

Oroszországnak szüksége van a világszínvonalú magyar technológiára, mert bővíti élelmiszertermelését, és a magyar cégeknek nem szabad kihagyni ezt a lehetőséget – mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, aki a héten részt vett a moszkvai Prodexpo-2017 élelmiszeripari szakkiállításon.

 

A miniszter hozzátette, az orosz partnerekkel megállapodtak abban, hogy gyorsítják a magyar cégek oroszországi akkreditálását. Ezen már jó néhány magyar vállalat átesett, amelyek készen állnak az exportra.

Az agrárminiszter szerint Oroszországnak egyebek mellett tejüzemekre, takarmánykeverőkre, repce- és zöldség-gyümölcsfeldolgozókra van szüksége. A magyar gazdák termelési kultúrája, a szigorú élelmiszerbiztonsági rendszer, a technológiai megújulás kellő garancia arra, hogy Magyarország állja a sarat a külső piacokon. A két ország vezetője közötti megbeszélések során rámutattak: komoly lehetőség van a közös vállalatok alapításában, amelyet adókedvezményekkel is támogatnak.

A Prodexpo 2017 Nemzetközi Élelmiszeripari Kiállításról elmondta, a szankciók által nem érintett termékek (szalámi, kolbász, borok – Csányi Pincészet, Grand Tokaj, Pannon Tokaj, Törley -, édességek, likőrfélék) is ott voltak a kiállításon. Szeretnék ezt bővíteni, például a vetőmagexportban komoly lehetőségek vannak.

(Forrás: MTI, Prodexpo)