Erős láncszem ügyfél és gyártó között

Az AXIÁL Kft. az AgrárgépShow kiállításon tartotta hagyományos évértékelő sajtótájékoztatóját. A rendezvényen a szaksajtó és a bankszektor képviselői voltak jelen, akik számára ismertették a cég múlt évi eredményeit.

 

A programot Harsányi Zsolt, az AXIÁL Kft. tulajdonos-ügyvezetője nyitotta, bevezetőjében az agrárium elmúlt időszakban bekövetkezett változásairól, valamint a nemzetközi géppiac átalakuló értékesítési számairól beszélt. Németországban egyértelműen visszaesett a traktorértékesítés, de a nagy gyártók tartják piaci pozícióikat és továbbra is csúcsminőségű gépeket gyártanak és szállítanak hazánkba. Magyarországon megvalósulni látszik a 80% kisüzem és 20% nagyüzem aránya, melyet az AXIÁL Kft. is figyelembe vesz a jövőben.

Az országban immáron 19 telephellyel rendelkező bajai központú vállalkozás abban tud segíteni partnereinek, hogy lerövidíti a hagyományos értékesítési útvonalat, mely gyártó és fogyasztó között jellemző. A gyártó-nemzetközi márkaképviselet-hazai márkaképviselet-nagykereskedő-kiskereskedő-fogyasztó útvonal helyett gyártó-kereskedő-fogyasztó kapcsolatról beszélhetünk. A kereskedő az AXIÁL, amely erős láncszemként közvetíti a partneri igényeket a beszállítók felé, valamint juttatja el a beszállítók technológiai megoldásait ügyfelei részére.

A tulajdonos-ügyvezető a továbbiakban az elmúlt évtizedekben és napjainkban is zajló nagyléptékű technológiai fejlődésről beszélt. „Gondolkodhatunk azon, hogy ez áldás-e vagy átok számunkra, de nem érdemes. Ez a világ! Már realitás az egy gépkezelő által irányított két erőgép vagy a sofőr nélküli traktor. Itt már nem kérdés a technológiai megvalósítás, az az érdekes, mit szól ehhez a társadalom. Az ipari fejlődés nem áll meg. Mindent mindennel összekötnek, az adatok pedig elérhetők a felhőben.”

Fontos kérdés, hogy ki fogja működtetni ezeket a csúcsgépeket. Az AXIÁL Kft. a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetségének 11 pontos programtervével egyetértve és a szövetség tagjaként a megvalósításban közreműködve jelentős szerepet vállal a mezőgépész diákok gyakorlati oktatásában.

Harsányi Zsolt előadását Pintér Zsolt, az AXIÁL Kft. ügyvezetőjének prezentációja követte. Az ügyvezetőtől megtudtuk, hogy a 2016. évi forgalom 34%-a az Alkatrészüzletág, 27%-a a Gépüzletág, 22%-a a CLAAS-gépüzletág, 8%-a a Használtgép-üzletág, 3%-a a Szervizüzletág, 2%-a pedig az Építőgép-üzletág tevékenységéből származik. Az eredmények az előzetes terv szerint alakultak. Egyedül az Építőgép-üzletág földmunkagép szegmense teljesített gyengébben a vártnál, de itt is elsősorban a piaci környezet, az elmaradt állami beruházások adnak erre magyarázatot.

Pintér Zsolt a Használtgép-üzletág adataihoz hozzátette: „Az AXIÁL Kft. Használtgép-üzletága kizárólag abban az esetben számít be, illetve vásárol gépet, amennyiben partnereink új vagy nagy értékű használt gépet vásárolnak tőlünk. Kizárólag kereskedelmi célzattal sem külföldről, sem belföldről nem szerzünk be gépeket. A beszámított gépek esetében egyre nagyobb arányt képviselnek azok a gépek, melyeket már korábban is tőlünk vásároltak a partnerek, így SAP vállalatirányítási rendszerünk segítségével könnyen és gyorsan ellenőrizni tudjuk a gépek teljes életútját, a használat korábbi körülményeit és főleg a szervizelések, javítások rendszerességét. Ez a nagymértékű nyomonkövethetőség valós képet nyújt a későbbi vevőknek a gép állapotáról, egyúttal a valós piaci értékét mutatja.”

Általánosan elmondható, hogy a támogatási bumm után csökkent a magyar mezőgazdasági gépberuházás. Ez különösen szembetűnő a zöldsoros gépek értékesítése terén, mely hozzávetőleg negyede a 2014-es számoknak. A csökkenés nem feltétlenül tükrözi a partneri igényeket, jelentős befolyással volt rá a tejár alakulása és a piaci szereplők beruházási lehetőségei.

A 80 LE feletti, nyugati relációjú traktorok esetében az AXIÁL Kft. összesen 364 darab erőgépet értékesített (Fendt 157, CLAAS 131, Landini 76). A fent említett kategóriában továbbra is igaz, hogy minden negyedik traktor az AXIÁL által képviselt márkák közül kerül ki.

Magyarországon 2016-ban 324 darab kombájnt értékesítettek, ebből 126 darab axiálos gép volt, ezzel a piac 39%-át szerezték meg. Jelentős még a rakodógépek piacán elért pozíciójuk, mely 58%-ot tesz ki. Általában amikor egy adott év mezőgazdasági géppiacát értékelik, többnyire ragaszkodnak a belső égésű motorral szerelt önjáró gépekhez, viszont az ügyvezető a Horsch munkagépek eladási számaira is kitért. Ezekből több mint 200 darabot értékesített a cég hazánkban, melyek között megtalálhatók voltak a talajművelőgépek, a vetőgépek és a permetezők is.

Pintér Zsolt a sajtótájékoztatón röviden ismertette az AXIÁL Kft. legújabb fejlesztését, a sorfelismerő és munkagép-helyzetoptimalizáló automatikát, mely a mAXI-CAM nevet kapta. Ez egy eszköz, amely mechanikus érzékelőkkel és kamerarendszerrel képes a sorkövetésre. Ugyanakkor ez egy erőgép és egy munkagép közötti függesztett szerkezet, amely az erőgéptől függetlenül a munkagép oldalirányú eltolására képes pl. domboldalban oldalirányú csúszás esetén. Maximális kitérése +/- 350 mm.

Az ügyvezető végezetül tájékoztatta a jelenlévőket az aktuális szervizdíjak alakulásáról, majd hozzátette: „Mi az előregondolkodást szorgalmazzuk, melyet beépítettünk az árrendszerünkbe is. Akik pedig velünk együtt gondolkodnak, azok prioritást élveznek.”

Az évértékelő beszédeket követően, a sajtótájékoztató végén az AXIÁL Kft. átalánydíjas szervizszolgáltatásait igénybe vevő, három kiemelt ügyfelének adott díjat. Az elismeréseket Harsányiné Dr. Fodor Gyöngyi, a cég tulajdonos-ügyvezetője és Torgyik Attila, a Szervizüzletág igazgatója adta át a Szerencsi Mg. Zrt.-től Osvay György elnök-vezérigazgatónak, a Somodori Növénytermesztő Kft.-től Keresztes Zsolt növénytermesztési igazgatónak, valamint az IMÁR Bt.-től Csoma Géza tulajdonosnak.