Sokan tartoznak nagy összeggel az adóhatóságnak

29

Tavaly év végén 3022 magánszemély és egyéni vállalkozó tartozott egyenként több mint 10 millió forinttal, továbbá 2097 vállalkozás egyenként több mint 100 millió forinttal 180 napon keresztül, folyamatosan a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnak.

 

Az adóhatóság negyedévente teszi közzé a tartós adósok listáit, amelyek csak az adózó nevét és címét, illetve székhelyét, valamint a társaságok, vállalkozók esetében az adószámot tartalmazzák, a fennálló tartozás összegét nem ismertetik.

A listán szereplő 2097 vállalkozás közül 540 működő, illetve csődeljárás alatt álló gazdálkodó, 760 kényszertörlés, 753 felszámolás, 44 pedig végelszámolás alatt áll. A cégek között továbbra is gyakorlatilag valamennyi ágazat fellelhető, a listán építőipari, ingatlanforgalmazó, szállítmányozási, borászati, kereskedelmi, logisztikai, marketing vagy például gyógyszergyártó vállalkozás is megtalálható.

A borászathoz kapcsolódó vállalkozások között a listán szerepel a hírekben az Alexandra Kiadó fizetésképtelensége miatt is gyakran szereplő Matyi Dezsőhöz köthető Matias-Borászat Kft.; három, azonos budapesti címre bejegyzett (de korábban Egerben is „megfordult”) cég, az Agria-Bor Kft., az Eg-Vin-Pal Kft. és a Budafoki Bortár Borkereskedelmi Kft.; a magyar borokat itthon és külföldön népszerűsíteni szándékozó Piratewine Kft.; valamint két kényszertörlés alatt álló cég, a Töl-Bor Borászati Kft. és az Euronix Borászati és Kereskedelmi Kft.

(Forrás: MTI, NAV, saját gyűjtés)