Kedden lejár a határidő

Február 28-ig kell kitölteniük a jövedéki termékekkel foglalkozó gazdálkodóknak az új jövedéki törvény szerinti tevékenységre vonatkozó nyilatkozatot arról, hogy tevékenységüket változatlan vagy módosított formában folytatják.

 

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal közleménye szerint az egyszerűsített adóraktári engedéllyel rendelkezőknek a nyilatkozatot március 10-ig kell kitölteniük, hogy tevékenységüket egyszerűsített adóraktári engedélyesként vagy kisüzemi bortermelőként folytatják.

A NAV valamennyi engedélyesnek, az adómentes felhasználókat kivéve, valamint azoknak, akiknél az engedélyt nyilvántartásba vétel váltja fel, március 15-ig megküldi az engedély vagy nyilvántartásba vétel tervezetét. Az új szabályozásnak megfelelő végleges engedélyt vagy nyilvántartásba vételt március 29-ig adja ki a NAV elektronikusan.

A közlemény emlékeztet: április 1-jén hatályba lép az új jövedékiadó-törvény, ami jelentős könnyítéseket, adminisztráció-csökkentést tartalmaz. A legfontosabb változások között kiemelik a jövedéki eljárások – nyilvántartás-vezetés, adatszolgáltatás – elektronizációját, az adókockázathoz igazodó jövedéki biztosítékot, az engedélytípusok számának csökkentését, a kisüzemi bortermelő jövedéki kategória bevezetését, valamint az egységes uniós szabályozás miatt az energiaadó-törvény jövedéki szabályozásba integrálását.

(Forrás: MTI)