Márton-nap a Hotel Gellértben – élménybeszámoló

Szent Márton napját monstre bor-, és gasztronómiai parádéval ünnepelte a Gellért Szálloda az elmúlt hétvégén, november 6-7-8-án. Péntektől vasárnap éjjelig zajlottak az események a bor,- és zeneszerető publikum nagy megelégedésére.

A hétvégén már a Szabadság híd közepétől hallani lehetett a vidám libagágogást, egyedülálló szépségű szecessziós Duna-parti szállodánk homlokzata pedig ünnepi díszkivilágításban fogadta a vendégsereget. A hotel félemeletének összes ünnepi csarnoka valóban hihetetlen skálájú kínálattal várta a nagyérdeműt. A vendégek pedig özönlöttek, hiszen mindhárom napra kitehették a táblát, amin az állt, hogy minden jegy elkelt.

A programokat, a kiállítók listáját lehetetlenség lenne felsorolni, de mégis ki kell emeljünk néhány fő momentumot. Már csütörtökön, divatos kifejezéssel a fesztivál nulladik napján is izgalmas esemény várta az érdeklődőket. „Sörre bor mindenkor” mottóval rendkívüli skót-magyar sörvacsora volt sörkülönlegességekkel, valamint a hozzá passzoló fogásokkal, melyeket a két séf, Paul Mizener és Frideczky András varázsolt a sörkurzus megfelelő alátámasztására. Az előestét követően aztán pénteken beindult a fesztivál pörgése minden téren. A Bor és Piac magazin szervezésében hazai csúcsborászatok és pezsgőpincészetek kínálták termékeiket pénteken, miközben természetesen a pálinka pártolói is megtalálhatták kedvenceiket. A kiváló italok mellett igazi szenzációt jelentett, hogy Liszkay Mihály, a Bor és Piac magazin által szervezett Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka internetes szavazás Top 10 borászata közé bekerült Liszkay Pincészet tulajdonosa a zongora mellé ült, és borait igazi bárhangulat mellett mutatta be. Szombaton a borászatok házigazdája a Budapest Bortársaság volt, a borászatoknak a pénteki naphoz hasonlatos széles skálájával Villánytól Tokajig.

fotó: Bozzai Attila

Csak néhány érdekességet kiemelve a hétvége eseményeiből, nagy siker volt a Magyar Konyha Magazin fűszerkurzusa, melyen Herczeg ÁgnesAmbrus LajosHamvas Zoltán és Litauszkí Zsolt osztotta meg rendkívül mély tapasztalataikon alapuló gondolataikat az érdeklődőkkel. Péntek és szombat este 5 Étterem 5 Fűszer címkével 5 étterem adott ötfogásos borvacsorát a magyar kortárs gasztronómia legjobbjaival. A lakosztályétteremben pénteken este „Ezeregy fűszeres éjszaka meséi” címen Nieto Mercedes és Héjja Lászlófőszereplésével volt prémium kategóriás orientális ízvilágú libavacsora. Ugyanitt szombaton este Héjja László mellett Váczi Eszter asszisztálásával a Nagy Gatsby parti keretein belül volt prémium kategóriás újvilági libavacsora. Este 10 után a Gellért Fürdőcsarnokban népszerű együttesek szórakoztatták azokat, akik a gasztronómiai élvezetek után még némi zenei élményekre is vágytak. A táncparketten minden éjszaka volt mit letáncolniuk a résztvevőknek. A program mindenesetre sokrétűségével egészen kiemelkedő színvonalú volt, méltó a Gellért Szálló Európa-rangú évszázados hírnevéhez.