Látogatás a Holdvölgynél

A mádi pincészet szép és korszerű építészeti megoldásait már nyomtatott kiadásunkban is részletesen bemutattuk.

Nem árulunk titkot, ha nem szégyelljük bevallani, a Holdvölgy Pincészet építészeti kialakítását nem csupán a hazai pincészetek egyik legszebb példájának tartjuk, hanem az egyetemes magyar kortárs építészet talán legértékesebb darabjának is egyben. Ezt bizony nem is tagadhatnánk, hiszen 2013. évi 5-6. számunk Pinceépítészet rovatában elég részletesen taglaltuk.

Talán nincs is még egy ilyen épület, ami nem hivalkodik, ha akarom épület, ha akarom, csak szőlőhegyi támfalak sora, ha akarom kő, ha akarom üveg, ha akarom akkor látszik, miközben akár észrevétlen is maradhat. Ez egy építészeti zsonglőrmutatvány, maradandó alkotás. Évről évre szépül, alakul, hiszen mostani látogatásunkra is új terasszal bővült, valamint a hagyományos pincebejáratai is felújultak, megszépültek. Élményt jelent itt lenni.

A birtok legnagyobb, 8 hektáros eleme a névadó Hold-völgy dűlőben található, amely az Úrágya dűlő nyugati szomszédja. Az Úrágyán is van egy 0,8 ha-os területrészük, a Nyúlászón 6,7 ha, a Betseken 4,5 ha, a Dorgó tetőn 2,7 ha, a Királyban 1,1 ha, a Kakasokon 1,0 ha tartozik még a birtokhoz. A fajtaösszetételben a furmint dominál, a hárslevelű és a zéta következik utána mennyiségben, de sárgamuskotály, kövérszőlő és némi kabar teszi teljessé a palettát.

A borászatot kezdetektől egyik országos szinten is legnagyszerűbb borászunk, Berecz Stephanie üzemelte be, ő alakította ki a Moonvalley borainak sajátságos habitusát.
A borászat vezetésének stafétája avatott kezekbe került, hiszen Gincsai Tamás a fiatal borász-generáció egyik nagytehetségű tagja. Ő a környéken nevelkedett, a Dereszla Pincészetnél kezdett, aztán több évet töltött a Vylyan borászatnál Ipacs Szabó István mellett, hogy megismerkedjen a kékszőlő-technológiával is.
Most, hogy már univerzális borásszá érett, visszajött Tokajba és fiatalos lendülettel, nagy ambícióval veti bele magát a tokaji specialitások készítésébe.

A borászat szőlésze, vincellére egy sokat tapasztalt, kiváló szakember, Hornyák László, aki a Mádi-medence szinte minden kövét, minden tőkéjét ismeri. Nagy élvezettel végzi változatos feladatokkal tarkított munkáját, hiszen a birtok formálása még napjainkban is tart. Gyönyörű birtokot alapított ki a Hold-völgyben, Nyúlászón, a Dorgó-tetőn meg a többi birtoktesten. A munkálatok folyamatosan zajlanak, legutóbb épp a Kakasokon lévő 1 hektáros tömb átfazonírozása történt meg, ahol az egykori eszközhordó traktorok nyomtávjához formált szőlősorok közé húztak ki felező kordonokat a jó területi kihasználtság érdekében. A birtok tehát folyamatosan alakul, fejlődik a kezei alatt, miközben mind mennyiségben, mind pedig minőségben egyre szebben alakul a termés.

A Holdvölgy pincészetnél nem csupán kellemes esztétikai élmények vártak ránk, hanem egy csodás aszúsor is. A pincészet fennállása óta eltelt és elkészült hat évjárat vertikális kóstolója olyan jól sikerült, hogy programunkkal eléggé megcsúsztunk. De ami élmény, az élmény, és annak meg kell adni az őt megillető teret és időt. Ebben az aszúsorban pedig Tokaj minden szépsége megjelent.

Erről bővebben a Bor és Piac 7_8 lapszámában olvashatnak