Pompás tokaji borok, mogyoróvajas szilvás pite és swing dallamok

Michelin-csillagos mádi égbolt alatt zajlott a 12. Tokaji Ősz, melyen egy rendhagyó eseményre is sor került.

Mád történelmi dűlői között gyűltek össze a borgasztronómia szakértői és a tokaj-hegyaljai borvilág iránt rajongó közönség, idén közel 150-en. A 12. Tokaji Ősz szeptember 18. és 20. között több mint 20 borászat legszebb tételeit mutatta be vendégeinek.

„Ritka alkalom, amikor a Tokaji borvidék neves borászai egyszerre, ekkora számban képviseltetik magukat. Megtiszteltetés, hogy az év borgasztronómiai eseményének szakmai vezetőjeként lehetek itt jelen” – mondtaifj. Szepsy István, a nemzetközi ismertségnek örvendő mádi Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészetfőborásza.

A szeptember 18-i est különleges hangulatát a Szepsy apa-fia borvacsora adta. Nem volt még példa arra, hogy a családi borászatot igazgató idősebb és a Szent Tamás főborászaként tevékenykedő ifjabb Szepsy együtt ajánlja a legjobb nedűket a közönségnek.

A válogatott tokaji borokhoz különleges ötfogásos vacsora párosult, ahol a Michelin-csillagos CostesOnyxBorkonyha és Pesti István, valamint a Gusteau fogásait ízlelhették meg a jelenlévők – kóstolhattak többek között borjúnyelvet vajjal és parmezánnal, enyhén füstölt harcsát, valamint frissen bőrén sütött galambmellet is.

A gálavacsora főszereplői: Miguel Vieira (Costes), Pesti István, Széll Tamás (Onyx), Sárközi Ákos (Borkonyha), Szepsy István (Szepsy Pincészet), Horváth Gábor (Gusteau), ifj. Szepsy István (Szent Tamás Szőlőbirtok és Pincészet)

Az est egy világpremiert is tartogatott. Georg Riedel, az osztrák Riedel üveggyár tulajdonosa itt mutatta be először azt az egyedi tokaji furmint poharat, mely a háromnapos mádi hétvége után most világhódító útjára indul. Ahogyan Riedel fogalmazott, ez a pohár lehet a kapocs a bort kóstoló közönség, valamint a szőlő, a tokaji régió, a termőföld és a borász között.

Barangolás a mádi dűlőkben és egy kis Stílusos Vidéki Éttermiség

Színes programkínálattal kedvezett a résztvevőknek a szombati nap is. Délelőtt és délután Tokaj-Hegyalja borászai kalauzolták a vendégeket, akik 20-25 fős csoportokban, szakmai vezetés mellett kóstolhatták meg a térség borait. Az ebédet a miskolci Keszegsütő csapata biztosította a Mádi Kúria kertjében.

A szombati vacsoraesten a Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT) került reflektorfénybe: az encsi Anyukám Mondta étterem, a debreceni IKON, az egri Macok Bisztró és Borbár, valamint a mádi Gusteau menüsorait kóstolhatták a résztvevők. Többek között sült malac, borjúszegy BBQ és az évszak ízeit idéző mogyoróvajas szilvás pite került az asztalra. Az est hangulatát a Group’N’Swing koncertje emelte.

Vasárnap, szeptember 20-án külön program keretében a vendégek exkluzív mádi dűlőtúrákon vehettek részt. A társaság egy része Balassa Istvánnal és a Gizella pincével kirándult, mások Szepsy Istvánnal barangolhattak az Urbán Dűlőben, egy harmadik csoport a Kakas Dűlőt fedezte fel, ahol Demeter Zoltán várta őket. A különleges élményekben gazdag hétvége a Gusteau vidéki vasárnapi ebédjével zárult a Mádi Udvarházban.