A The Ritz-Carlton ötszáz árnyalata

Egy hideg decemberi estén kíváncsian indultunk az Erzsébet tér felé, ahol is a The Ritz-Carlton Budapest éttermébe voltunk hivatalosak egy vacsorára. A 2016-ban nyílt hotel a Magyarországon található 5 csillagos szállodák közül is kiemelkedő luxus hotelek szűk elit klubját gyarapítja, melynek a korábban a Le Méridien hotel által üzemeltetett csodaszép szecessziós épület ad otthont.

A vacsora előtt körbejártuk magát a hotelt is, mely átgondolt, apró részletekre is való odafigyelésével lenyűgözött minket. A hotelt a karácsonyi hangulat jellemezte, amúgy pedig a laza elegancia keveredik benne néhol egy-egy magyaros motívummal. A főbejáraton belépve a karácsonyi pompában díszelgő lobby fogadott minket, amiből tovább haladva a hatalmas üvegkupolával és Swarovski kristályokkal díszített csillárral büszkélkedő kupola teremben találtuk magunkat, amely a hotelben való étkeztetések, illetve speciális események színteréül szolgál. A 9 emeletes, 200 szobás épület 8. emeletén a felárat fizető vendégek számára külön lounge érhető el, otthonos hangulattal, korlátlan fogyasztással és pazar kilátással az Erzsébet térre és a Fashion Street-re.

Talán kevesebbek számára ismert, de a The Ritz-Carlton világa bárki számára nyitva áll, és ez nem csak az ott megszálló vendégek kiváltsága. A hotel célja, hogy az utcáról is minél több vendég térjen be, akár egy italra vagy vacsorára. A szándék az árakban is tükröződik, az árszínvonal megegyezik egy belvárosi drágább étterem vagy borbáréval, míg a környezet és a kiszolgálás a luxus hoteltől megszokott magas minőséget képviseli, casual, urbánus enteriőrrel és figyelmes kiszolgálással párosulva. Egy jó italra vágyókat a Deák Ferenc térről nyíló Kupola Bár várja, kiterjedt pezsgő, bor és spirit választékával, valamint kényelmes foteljeivel, melegséget árasztó elektromos kandallójával és jelenleg éppen téli kék színt árasztó led hangulatvilágításával.

Vacsorázására a hotelből és a Fashion Street-ről nyíló Deák St. Kitchen várja a vendégeket, melynek lezser – de minden részletében aprólékosan kidolgozott – enteriőrje alapján sokan nem is gondolnák, hogy a patinás The Ritz-Carlton, Budapest éttermében vannak.

Az étterem már első ránézésre rendkívül barátságos. A réz különböző árnyalatai teszik igazán meghitté a miliőt. Bárki betérhet ide, az árak magyar pénztárcához mérve közepesen magasak; kb. 50 euróból kijön két fogás kétféle borral. A kiszolgálás nagyon figyelmes, a személyzet mottója, hogy ők hölgyek és urak, akik hölgyeket és urakat szolgálnak ki.

Az étteremben Varga Dániel vezető sommelier személye a garancia arra, hogy az ételek és a borok tökéletes harmóniát alkotnak egymással, már-már annyira, hogy azt is gondolhatják, hogy már az ételkészítés során találkozott a bor az étellel.

Aperitifnek egy speciális koktélt kaptunk, amely a St. Andrea Pinot Noir borára épült. Ezt egy „old spice” nevű titkos keverékkel fűszerezték, és a tetején a tojáshab biztosította a krémességet, amely tökéletes ellenpólust biztosított a hozzáadott narancslé savaival, a tetején levő fahéjrúd pedig a pikánsságot garantálta.

Borlapjukat Dániel állította össze, akit az egyedi borok keresése vezérelt, miközben igyekezett limitált palackszámú tételeket válogatni. Mottójuk, hogy minden legyen különleges. Ezt számunkra be is bizonyították a gasztronómiában is. Előételnek libamájat kértem, amely „fois gras”- ként saját zsírjában készült, nem törték meg, ezért folyós állagú maradt. Mindez birsalmasajttal és birsalmalekvárral megspékelve.

Kísérőjeként szerencsére egy karakán Furmint került a poharamba, aminek köszönhetően megjelent egy stabil pont az előételben. A Deák St. Kitchen egy igazi emberléptékű, barátságos hely, ahol szívvel-lélekkel várják a vendéget. Dániel biztosan.