Tóth Péter nyerte a Tornai Endre Emlékdíjat „a Somló borászati értékeinek megőrzéséért és gazdagításáért” kategóriában
Keretes
Tóth Péter a Kőfejtő Pince tulajdonosa. 1983-ban született Pápán, a budapesti Kertészeti Egyetem Borászati Tanszékén szerzett diplomát, 2006-ban a Tornai Pincészetnél végezte egyetemi gyakorlatát, 2009-ben alapította meg a Kőfejtő Pincét. 2010 és 2015 között szabadúszó borászati tanácsadó a szekszárdi, villányi, tolnai és pécsi borvidéken több pincészeténél is. 2015-től hegybíró a Somlói Borvidéken. Jelenleg a Törley Pincénél dolgozik borászként, de töretlenül készíti saját borait is a Somlón. Három és fél hektáron gazdálkodik, területének legnagyobb része a Séd dűlőben található.
Keretes vége
Hogyan kezdődött a kapcsolatod a szőlővel és a borral?
Óvodás koromban kezdődött a kapcsolatom a szőlővel. Nagyapám akkor vásárolt egy hétvégi telket és házat a Somlón. A kezdetektől fogva rendszeresen kijártunk oda édesapámmal, aki ekkor sajátította el a szakma fogásait, én pedig az ő szakkönyveiből tanultam meg olvasni. Az egykori hétvégi ház mára a Kőfejtő Pince központja lett. Már gimnáziumi éveim alatt borásznak készültem. Egyetemi gyakorlatom során a Tornai Pincészetnél ismerkedtem az irányított erjesztéssel, a reduktív technológiával, a korszerű palackozó gépsorok használatával és méréseket végeztem a borászati laboratóriumban. Ezek a technológiák abban az időben csak itt voltak jelen a borvidéken. Ekkor a pincészetnél már önállóan felügyelhettem a borkezeléseket, a palackozásokat, a laborméréseket és az üzemi higiéniáért is feleltem. Egyetemi szakdolgozatomat a késői szüretelésű somlói borok technológiájának vizsgálatáról írtam.
Hogyan indult a karriered?
Egyetem után a szekszárdi Merfelsz Pincénél helyezkedtem el vezető borászként. Első szekszárdi borom pár hónappal a diplomaosztóm után az Országos Rozé Borversenyen aranyérmet és különdíjat nyert. 2009-ben a Somló nyugati oldalán, közel az egykori kőfejtőhöz, megépítettem saját pincémet, amelynek első évjárata a 2010-es lett. Ezután párhuzamosan dolgoztam borászati szaktanácsadóként és készítettem évjáratonként egy-egy bort Somlón is. 2018-tól kizárólag a saját borászatommal foglalkoztam.
Gratulálunk a Tornai Endre Emlékdíjhoz! Ennek kapcsán szeretnénk bemutatni a tevékenységedet, és azon belül először a dűlőiteket!
A hegy nyugati oldalán található a Kőfejtő Pince központja, és a három és fél hektár szőlőnkből három hektár. A nyugati oldalnak van egy különlegessége, miszerint a délutáni napsütés ugyanúgy perzsel a meredek beesési szög miatt, mint ahogy a déli oldalon délben. Nálunk ez egészen estig elhúzódik a szüretet megelőző hetekben. Ennek következtében nálunk Somlói viszonylatban kicsit mélyen szállnak a savak, nem sok minden marad, és azért, hogy a borok harmonikusak legyenek, inkább alacsonyabb mustfokkal és beltartalmi értékkel próbálok szüretelni. Így a Kőfejtő borok egy kicsit visszafogottabb beltartalmakkal rendelkeznek, mint általában a somlói borok. Az összes területünk bazalt murván helyezkedik el.
Somló a bazaltról szól, de vannak olyan talajaink, amik kizárólag bazaltmurvából állnak, és vannak olyan talajok, aminek van termőrésze, ahol van klasszikus értelemben vett talaj, van víz- és tápanyagháztartása, és tartalmaz valamennyi bazaltmurvát. Azokon a talajokon nagyobb mennyiségű termést is lehet szüretelni. A mi területeinken, mivel talajról nem beszélhetünk, csak bazaltmurváról, nagyon kevés, de annál kifejezőbb bor készülhet.
Mi jellemzi a borászati filozófiádat?
Borászati filozófiámat a természetességre való törekvés jellemzi. A szőlőt a bio minősítésnek megfelelően művelem, boraimat természetes módon készítem 220-300 literes zempléni tölgyfahordókban erjesztve, majd érlelve 9-10 hónapig, végül bentonitos derítés után még a szüret előtt palackozunk. Ezután a palackban érleljük a borokat még legalább 2 évig. Fő fajtánk a Juhfark, ami az összes mennyiségnek mintegy a felét teszi ki, a többi a Furmint, a Hárslevelű és az Olaszrizling. Amióta bio módon művelem a szőlőt, gyakorlatilag nem kell beavatkoznom a bor életébe. A Kőfejtő Pincében elértem azt, amit szakmailag szerettem volna.
Hogyan védekeztek az aranyszínű sárgaság fitoplazma ellen?
Természetesen komolyan vesszük az aranyszínű sárgaság fitoplazma jelentette veszélyt, most azt látom, hogy nem állunk győzelemre. Folyamatosan tenni kell azért, hogy begyűjtsük az információkat, hogy mi a feladatunk, mi az, amivel segíteni tudunk. Egyelőre még nem látom a megoldást.
Biogazdálkodást folytattok?
Nem folytatunk certifikált biogazdálkodást, de kicsit szigorúbb vagyok, mint a bio hivatalos elvárása. Ez a természetközeli filozófia folytatódik a pincében is a borkészítés során. Tehát a borok összes kéntartalma minden esetben megfelel a bio elvárásainak, és más borászati anyagot nem is használunk.
Most egy kicsit lejjebb kell adnod a bioból a rovarölő szerek kötelező használata miatt?
Ugyanakkor a bio gazdálkodást el fogom engedni arra az időszakra, amíg kiderül, hogy mit hoz a fitoplazma, vagy hogyan tudunk harcolni ellene. Ha az az elvárás, hogy egy szőlőtermesztő közösségen belül mindenki egyszerre ugyanazzal a hatóanyaggal védekezzen a rovarok ellen, akkor természetesen én is beállok a sorba, ahogy ezt már tavaly meg is tettük.
Ezt úgy tudnám leírni, hogy ha ég a ház és berohannak a tűzoltók, akkor ők életet akarnak menteni, és nem azt nézik, hogy a függöny szépen van-e vasalva.
Mire számítasz a jövőt illetően?
A jövőt illetően alapvetően két dolgot szeretnék elmondani a fitoplazmáról. A legfontosabb, hogy bízok a tudományban. Előbb-utóbb születik valamiféle megoldás, és biztos, hogy a tudomány fogja megtalálni azt, és véleményem szerint biológiai megoldás lesz az, ami ezt a kérdést majd megoldja. Azt nem tudjuk, hogy mikor, de lesz megoldás. A mi feladatunk az, hogy amikor már ez a kérdés megoldódik, akkor még legyen kedvünk, lehetőségünk, energiánk újrakezdeni. Reméljük ez az idő hamar eljön.
Milyen lett a legfrissebb évjárat?
Nagyon szép évet zártunk a 2025-ös évjáratban, minden szőlőt teljes érésben, jó beltartalommal tudtuk szüretelni. Az újborokat most már rendszeresen kóstolom, és elmondhatom, hogy ami értéket megteremtettünk a szőlőben, az a borokban is visszaköszön, és megtelt a pince.
BZs.
A teljes cikk a Bor és Piac magazin 2025/5-6. lapszámában olvasható.

