Itt az ősz, márpedig ha ősz, akkor szüret, ha meg szüret, akkor Budapesti Borfesztivál – mondta Dr. Nagy István agrárminiszter az idei fesztivál megnyitójában. Talán minden eddiginél szebb kínálattal, és bővebb programokkal várja szeptember 11-14. között a Budavári Palota teraszain a SPAR támogatásával közönségét a Budavári Borfesztivál. Már a megnyitó napján hatalmas volt az érdeklődés, idén is nagy tömegeket vonz a fesztivál. A borkínálat mellett szembetűnő a gasztronómia fejlődése is. Néhány éve még sorok álltak langallóért a szerény ételkínálattal üzemelő néhány büfénél, ma pedig nagy választék, gyors kiszolgálás, kényelem várja a látogatókat ezen a téren is.

Dr. Nagy István agrárminiszter a megnyitón
Ma még kissé botorkálva érhetjük el a környezetben zajló rekonstrukciós munkák miatt a Borfesztivál színterét a budai várban, ám a környék képe az elmúlt években látványosan átalakult, és a változások még mindig zajlanak. A Nemzeti Hauszmann Program keretében zajló rekonstrukció keretében olyan csodát kapunk fokozatosan vissza, ami jelentős mértékben hozzájárulhat nemzeti büszkeségünk erősödéséhez. Mint ahogy az a kép is hozzájárulhat nemzeti büszkeségünkhöz, amit a Borfesztivál nyújt a hazai borok, pezsgők minőségi fejlődéséről. Az első borfesztiválon annak idején a Vörösmarty téren talán jó ha egy tucat borászat volt, amely világszínvonalú produktumokat tudott a látogatók poharaiba tölteni. Ma viszont a teljes kínálat a világ borkészítésének élvonalát jelenti, ami a 34. Borfesztivál pavilonjaiban bemutatásra kerül.

A fesztivált főszervezője, Zilai Zoltán az agrárminiszter társaságában
3 ország vendégkiállítói
Idén szeptember 11-14. között a Budavári Palota teraszain a SPAR támogatásával valósul meg a Budavári Borfesztivál. A csütörtöki megnyitón a fesztivál fő védnöke, Dr. Nagy István hangsúlyozta, hogy a Borfesztivál folyamatosan pozitív szerepet tölt be a hazai borászat fejlődésében. Fő erénye a minőség és az állandóság. „Itt az ősz, márpedig ha ősz, akkor szüret, ha meg szüret, akkor Budapesti Borfesztivál.” A miniszter köszöntötte a megjelent kiállítókat, és üdvözölte az idei fesztivál vendég-kiállítóit, Ausztrália, Új-Zéland, és Dél-Afrika képviselőit. Idén ugyanis a Tri-Nations Alliance (WineAge) standján három egzotikus ország – Ausztrália, Dél-Afrika és Új-Zéland – egyszerre mutatja be a kontinenseken átívelő borkultúra sokszínűségét. Dél-Afrika a Chenin blanc és Pinotage hazája, ahol a Kleine Zalze birtok 24 tétele kínálja a hagyomány és modernitás tökéletes harmóniáját. Ausztrália napérlelte Shirazai mellett a Fourth Wave Wines öt borászatának változatos stílusai tárják fel a kontinens gazdag terroir-ját Barossától Margaret Riverig. Új-Zéland pedig friss Sauvignon blanc-jaival, elegáns Pinot noir-jaival és fenntartható szemléletével nyűgözi le a közönséget, olyan neves pincészetek képviseletében, mint a Nautilus Estate, a Babich Wines, a Tohu és a Kono Wines. Három stand, három ország, végtelen borélmény a különleges ízek kedvelőinek.

A három vendégország képviselői a megnyitón
Az idei Borfesztivál a borok kavalkádjával árasztja el a látogatókat, mint ahogy ezt már korábban is megszokhattuk. Magazinunk stábja elsődlegesen azokra a borászatokra fókuszált, melyek a „Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka” idei pályázatán a legjobban szerepeltek.
Elsőként így a Haraszthy Borászat pavilonjához siettünk a megnyitót követően, aki az idei megmérettetés aranyérmesei lettek „középbirtok” kategóriában. Carlos Coelho dél-Amerikából érkezett hazánkba, és ingatlanfejlesztő szakemberként jó szemmel vette észre, hogy a fővároshoz közeli Etyek szőlőhegyén össze lehetne kötni a borturizmust a gasztronómiával és a wellness szolgáltatással.

Carlos Coelho és az örökös sommelier bajnok Túü Péter a Magyar Sommelier Szövetség elnökének, Slezsák Zoltánnak, valamint vezetőségi tagjának, Erőss Jánosnak társaságában
Magyarország Legszebb Szőlőbirtokai a fesztiválon
A Váli Újhegy tetején helyezkedik el szőlőiknek zöme, dekoratívvá téve a hegy platóját. A telepítéseket 2019-re fejezték be, az összességében csaknem 100 hektáros területüknek mintegy fele a termő szőlő. Az 1998-ban létesített pincészet borászati feldolgozó üzemét 2006-ban adták át, mely egy évvel később a vendéglátó egységgel, az argentin konyhájú Matador étteremmel bővült, ami egyszerre stílusos, elegáns és mégis otthonos. A wellness-úszómedence, a jakuzzi a szaunával, valamint a családosok számára kialakított kis játszótér is azt jelenti, hogy nem lehet senki a családi, vagy baráti társaságban, aki itt ne találná meg a kedvenc elfoglaltságát. A nagy zöld és füves területek, finomítják, tompítják a borászat működtetéséből esetlegesen adódó üzemszerű hatást. A tulajdonosok felfogása és koncepciója meghatározza a pincészet mindennapjainak életét, az elegáns miliőt áthatja valami emelkedett életérzés, laza elegancia,a Tropicana beach-en úgy érezhetjük magunkat, mintha éppen Hawaii-ban nyaralnánk! A Haraszthy birtok minden szempontból osztályon felüli nívót képvisel.

Herczeg Ágnes borszakértő vezető borászok körében a fesztivál nyitónapján
Innen a határon túli birtokok első helyezettjéhez, a Világi Wineryhez siettünk. A Világi Winery a magyarországi Szobtól szinte kőhajításnyira helyezkedik el a Duna északi oldalán, de már a határ túloldalán, Helembán (Chľaba). Helembát három folyó fogja közre: a Duna, az Ipoly és a Garam. Egyedi mikrokörnyezet, gazdag állatvilág, 300 éves löszpincék, vulkanikus talaj, kilátás az esztergomi várhegyre és a Dunakanyarra. Itt alakította ki 10 hektáros birtokát Világi Oszkár.

A Világi Winery borászati vezetői átveszik a Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka elismerő oklevelet a MATE rektori tanácstermében
Ebben a festői környezetben igazi vizuális attrakciót jelent a borászat építészeti kialakítása, ahová élményszámba megy megérkezni. A borászat voltaképpen inkább birodalom, hiszen az impozáns épületegyüttes voltaképpen két, stílusában szépen összeillő épületet jelent, melyek közül az alsó maga a borászat, ami felett a hegyoldalban a hozzá tartozó panzió kapott elhelyezést. A létesítmény főborásza a balatonfüredi születésű Müller Gábor, vagyis nyelvi problémák nem adódhattak látogatásunk során. A birtokhoz tartozó szőlőterület 9+1 szerkezetű, vagyis a birtok körüli 9 hektár mellett még egy egyhektáros Rajnai rizling tábla alkotja a borászat termőtáját. Fő fajtáik a Rajnai rizling mellett a Cserszegi fűszeres, az Irsai Olivér, a Chardonnay, míg kisebb mennyiségben Sárga muskotály és Zöldveltelíni. A kékszőlők közül a Kékfrankos, a Merlot, és a Pinot noir teszi még teljessé a palettát. A Világi Vinery borkínálata a budai várban is elsősorban csodás Rajnai rizlingjeivel hódított.

A Borbély Pincészetnél ismét hódított a Bácshegyi rizling
Tokaj a fókuszban
Bár még jó néhány borászat pavilonjánál élvezhettük a nagyszerűbbnél nagyszerűbb tételeket, mégis ezúttal a Tokaji borvidék borászatait emelnénk ki a kínálatból. Hiszen borvidékünk 22 van, ám ebből mégis egy borvidék van, ami számunkra egyben identitást is jelent, és ez a tokaji. Igazi íz-kavalkádot jelentett a tokaji borok kínálata. Ezen belül is Áts Károly meghatározó szerepe volt az, ami leginkább megragadta figyelmünket. Az Áts Borászat idén is, mint már az hagyományos, az aradi Balla Gézával közös pavilonban várta a vendégeket, hogy saját borait bemutassa. Ha itt elidőz az ember, nemigen hiszi, hogy Balla Géza vöröseinél és Áts Károly tokaji szortimentjénél jobbakat valahol is találhatna a nagyvilágban.

A Magyar Sommelier Szövetség elnöke és vezetőségi tagjai Rubóczi Renátával. a Grand Tokaj Szegi pincéjének vezetőjével
Ugyanakkor főborászként a Grand Tokaj tételeiért is ő a felelős, ahol évről évre szebb és differenciáltabb kínálattal találkozhatunk. A Grand Tokaj tradicionális borai ma már Tokaj élvonalát jelentik, miközben létrehoztak egy könnyedebb, a fiatalabb közönséget megcélzó borcsaládot is könnyen érthető, behízelgő tételekkel, up-to-date grafikai megoldásokat alkalmazó címkecsaláddal. Találkozhattunk a Grand Tokaj vezérigazgatójával, Götz Istvánnal, akivel folytatott rövid eszmecserénk során meggyőződhettünk arról, hogy a borvidék anyahajója jó irányban halad végre a nemzetközi borvilág olykor erősen hullámzó óceánján. A Grand Tokaj Szegi nagypincéjének sommelier-jének, Rubóczi Renátának mély hozzáértéssel fűszerezett kóstolója bemutatott néhány ritka kincset is a pincészet ékszer-kamrájából, így kóstolhattunk egy 1964-es muzeális szamorodnit is.
Dékány Tibor