A kiváló magyar-szerb kapcsolatok az agrárium terén is rendkívül széles teret nyitnak az együttműködés fejlesztése érdekében. A Schams Ferenc Terv keretein belül a vajdasági Zentán borlabor került megépítésre és teljeskörű berendezésre, amit Dr. Nagy István agrárminiszter adott át a helyi magyar agrárszervezetnek. Ezt megelőzően a KEGSOSZ Közép-európai Gasztronómiai és Sommelier Egyesület (Central European Gastronomy and Sommelier Association) borismereti, borbírálati tanfolyamot tartott a helyi borászok részére.
A KEGSOSZ és a Vajdasági Agráregyesületek Szövetsége, továbbá a Vajdasági Magyar Borászok Egyesülete között már többéves szakmai együttműködési háttér áll. A KEGSOSZ képviseletében főként Slezsák Zoltán, az egyesület elnöke, valamint Dékány Tibor vezetőségi tag már többször vett részt vajdasági rendezvényeken. Most az együttműködés még szorosabbá vált a hazai, valamint a vajdasági szervezetek között.

Mintegy negyedszáz hallgatónak bővültek ismeretei a zentai modern központban
Borismereti képzés Zentán
Az elmúlt év novemberében a KEGSOSZ részéről Kozma Kálmán és Fabók Mihály tartott kétnapos képzést a vajdasági magyar borászok részére. A borismereti kurzus idén január közepén folytatódott, amikor Domián Emese és Dékány Tibor folytatták a hallgatók ismereteinek gyarapítását. A vizsgára február közepén került sor, melynek keretében mind a 24 hallgató sikeres vizsgát tett, akik között borászok és borkedvelők is voltak.

Domián Emese főként a borhibákról szóló előadásával adott át nélkülözhetetlen ismereteket
A borismereti tanfolyam célja volt, hogy a résztvevők számára elmélyítse a borismereteiket és készségeiket fejlessze a borok minőségének értékelésében. A tanfolyam a hallgatókat képessé tette a különböző borok kóstolása során azok értékelésére és jellemzésére, valamint a borokkal kapcsolatos hatékonyan kommunikációra azok jellemzőiről és minőségéről.

A hallgatók végig igen aktívak voltak
A tanfolyam széleskörű ismeretek nyújtott a hallgatók részére. Kozma Kálmán és Fabók Mihály elsősorban a borok szakszerű, objektív értékeléséről, Illatok, ízek és struktúrák felismeréséről, a borkóstolás folyamatáról és lépéseiről, kóstolási formákról adták át a legszakmaiabb ismereteket. Domián Emese és Dékány Tibor a világ legfontosabb szőlőfajtáiról és borairól, a Kárpát-medence termőhelyeiről, a bor-, és pezsgőkészítési eljárásokról, a borhibákról, a borszakzsargon-, és terminológia témaköréről tágították a hallgatók ismereteit. A tanfolyamot ugyanúgy, mint a vizsgát Slezsák Zoltán, a KEGSOSZ elnöke menedzselte.

Kozma Kálmán, Slezsák Zoltán, valamint Fabók Mihály a vizsga helyszínén
A tanfolyam elméleti és gyakorlati képzést nyújtott a borok elemzésében, értékelésében, miközben ezzel nagyjából egyidőben elkészült a zentai borlabor is, ami viszont a borkészítés terén nyújt fontos segítséget a helyi borászok munkájának könnyítése érdekében. A labor egyebek mellett lehetőséget nyújt az alkoholtartalom meghatározására, a pH-érték mérésére, a sav- és illósavtartalom meghatározására, illetve sűrűségmérésre is.
Vajdasági Borlabor
A Vajdasági Borlabor a Schams Ferenc Terv keretében, a magyar agrárminisztérium támogatásával valósult meg azzal a céllal, hogy korszerű és megbízható laboratóriumi hátteret biztosítson a vajdasági borászatok számára. Az átadó ünnepségen jelen volt Dr. Nagy István, agrárminiszter is.

Az átadási ünnepségen előtérben Nagy István és Nagy Miklós
Mint elmondta: „Az egész Schams Ferenc Tervnek nem csupán az a célja, hogy a történelmi szőlőskerteket újratelepítsük, hogy megőrizzük a hagyományos, történelmi szőlőfajtáinkat, ámbár ez is egy rendkívül fontos dolog. Ám ami most elsődleges, célunk, hogy minőségi laborokat szereljünk fel, ami szolgálja a borászok érdekeit szaktanácsadással, hogy amikor egy rossz paraméter van a borban, akkor legyen, aki meg tudja mondani, hogy mit kell változtatni a szőlésznek, a borásznak ahhoz, hogy a bora kiváló legyen.”

A képzésen mintegy 80 hazai és külföldi pezsgő, valamint csendesbor került bemutatásra
Az átadó ünnepségen Nagy Miklós, a Vajdasági Agráregyesületek Szövetségének elnöke köszönte meg az elméleti és gyakorlati segítséget. Mint mondta, a laboron túl is történtek fejlesztések „A Cibus Hungaricus Alapítványtól kaptunk olyan digitális eszközöket, amelyeket a mezőgazdasági termelésben tudunk használni, de amiket a szőlészek is használhatnak. Itt vannak már azok a drónok, amelyekkel lehet permetezni, felvételeket készíteni, a talajanalízist elvégeztetni, és ezeknek az eszközöknek a kombinálásával egy olyan digitális térképet lehet kialakítani a területről, amelyet a későbbiekben a differenciál meghatározására, a vegyszer vagy a műtrágya esetében tudják használni a termelők.”

Mind a 24 hallgató sikeres vizsgát tett Bácska-Topolyán
Méhes Béla, a Vajdasági Magyar Borászok Egyesületének elnöke elmondta: „Aki nyitott, és nincs pincevaksága, vagyis nem azt vallja, hogy az én borom a legjobb, hanem a bort tudományos alapra is helyezi a laborban megkapott eredményeket értékelni is tudja, azokat várja a labor. Ez az új és korszerű labor szakszemélyzettel, akik az eredményeket lefordítják a borász nyelvére, hogy a szükséges beavatkozásokat, javításokat el tudják végezni.
A felújított épületben a borlaboratórium mellett helyet kapott egy agrár-digitalizációs bemutató- és oktatóközpont is. A jövőben a tervek szerint az épület udvarán egy őshonos fajtákat bemutató szőlőültetvény is helyet kap majd.
(DT)