Borvilági nagyágyúk a 13. Borkonferencián

A „Zöld gondolatok zöldszüret helyett” alcímmel futó esemény generációs kérdésekkel, vulkanikus és bioborokkal, jó hazai és nemzetközi gyakorlatokkal, az egészségtudomány témakörét körüljáró interaktív kerekasztal-beszélgetéssel érkezik február 28-án! A 13. Borkonferencia a szakma krémjével a jelen borvilágát és annak a jövőjét is formálni kívánja. Az eseményt Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter nyitja meg.

A Borkonferencia Nagy István agrárminiszter fővédnöksége és Rókusfalvy Pál nemzeti bormarketingért felelős kormánybiztos szakmai védnöksége mellett zajlik. A nyitóelőadás a Nemzeti Bormarketing Stratégia megvalósításának legfrissebb eredményeiről és a 2025-ös tervekről szól majd. Köszöntőt mond Frittmann János HNT elnök is.

A részletes szakmai programot, a résztvevők listáját szemlélve ismét nagyhatású boros fórumra számíthatunk, ott lesz ugyanis például Willi Klinger, az osztrák bormarketing legendája, aki „Organikus és fenntartható tanúsítványok Ausztriában és jelentőségük a bormarketingben” címmel tart nagyszabású előadást. Izgatottan várjuk a Domäne Wachau birtokigazgatóját, Roman Horvath MW-t is, akinek „Fenntartható koncepció a kiváló minőségű, kézműves borok előállításához egy széttöredezett terroir-ban” című előadásából megtudhatjuk, hogy mi a titka a tőlünk alig 270 km-re fekvő, különleges termőföldi adottságokból építkező birtoknak. Litkai Gergely, a Dumaszínház művészeti vezetője, a fenntarthatóság szószólója is kifejti álláspontját a témában; izgatottan várjuk a az igazi különlegességnek számító előadást.

A konferencia mindig is nagy hangsúlyt fektetett a gyakorlati kurzusokra, Masterclassokra, amelynek célkeresztjébe ezúttal Magyarország egyik lehetséges kitörési pontját, a vulkanikus borokat állították a szervezők. Ebbe a különleges világba Piskor Fanni szőlész-borász mérnök, WSET3 okleveles borszakértő kalauzolja el a résztvevőket délelőtti vezetett kóstolóján. A délutáni mesterkurzus felelőse Losonci Bálint (borász, Losonci Pince) lesz, aki a bioborok világába vezeti be a résztvevőket.

A mai világban a fiatal generációk megértése, az ő fogyasztási szokásaik alapos ismerete elengedhetetlen egy fenntartható jövő megtervezéséhez. Hogy ezt közelebbről és pontosabban megértsük, abban rendkívüli segítségünkre lesz dr. Tőröcsik Mária, a Pécsi Tudományegyetem marketingprofesszorának „A Z-generáció fogyasztási szokásai” című előadása, valamint Herczeg Zoltán, a Dining Guide tulajdonosának borfogyasztási trendelemzése és Szakács Gergő, a DiVino szakmai vezetőjének a „Mit isZik a jövő” című prezentációja.

Ha fiatalok, akkor social media. A hatékony elérésekhez hasznos tanácsokkal szolgál majd Melania Battiston zöld kitűzős Master Sommelier, aki borászati tevékenysége mellett egy 25 ezer fős Instagram követőbázissal is rendelkezik. „Híd a fiatal fogyasztókhoz – a közösségi média tudatos használata” című előadásában arról mesél, miképpen lehet edukálni a borkultúráról a közösségi médián keresztül.

A méltán várt és mindig konstruktív vitákat hozó kerekasztal-beszélgetést az esemény háziasszonya, Domián Esmese (DipWSET, a Magyar Tudományos Akadémia elnöki tanácsadója) vezeti majd, aki a manapság valóban fősodornak számító borkultúra és egészségtudomány témakörében olyan szakavatott szakemberekkel ütközteti a véleményeket, mint Dr. Csernus Imre pszichiáter, borászat- és kávézótulajdonos, Kovács Tibor író, borszakíró, történész és Dr. Toldy-Schedel Emil kardiológus, a Budapesti Szent Ferenc Kórház igazgatója.

Ne feledjük, hogy az elmúlt években bevezetett hagyomány szerint ezen az eseményen hirdetik ki a Kárpát-medence 50 legjobb magyar borászának névsorát is, azaz itt ismerhetjük meg a Borászok Borásza 2025-ös jelöltjeit!

A www.aborkonferencia.hu oldalon is nyomon követhető a program alakulása, továbbá minden egyéb részlet és jelentkezési feltétel is megtalálható.