Bemutatkozik a Villa Gyetvai Borbirtok

A Villa Gyetvai Borbirtok portfólió kóstolóján beszélgettünk Gyetvai Zsolt tulajdonossal. Találkozhatnak velük és megkóstolhatják kiemelkedő boraikat november 29-én Balatonalmádiban is az Ősszel is Balaton sétáló borkóstolón.

Milyen lesz az idei évjárat?

Mennyiségét tekintve fele annyi borunk lesz, mint tavaly volt, mert borzasztóan megsültek a szőlőim. Nagyon-nagyon kevés lékihozatallal, egy kicsit már töppedt szemeket szüreteltünk. Nagyon durva volt a júliusi és az augusztusi meleg. Nem annyira az aszály volt a probléma, hiszen egy negyven éves szőlő gyökerei olyan mélyre mennek, hogy már nem nagyon érdekli az aszály, de a sütés, a meleg, az a sokk megviselte a szőlőt, hiszen a növény alapvetően 25 fokon érezné jól magát. Ezzel együtt nagyon szép aromákat kóstolunk a már kierjedt borokban, tehát jó évjárat lesz, én nagyon bizakodom, de sajnos kevés lesz a mennyiség. 

Vannak már terveik, vagy elképzeléseik, hogy a jövőben a hőség ellen hogyan fognak védekezni?

Nekünk is még tanulni kell azt, hogy milyen módon tudjuk megvédeni a gyümölcsöt, hogyan fogunk árnyékolni. Most azt tervezzük, hogy a nyugati oldalon nem szedjük vissza a levelet, ahogy korábban tettük. Ilyen melegben a legnagyobb veszély ha közvetlenül éri a nap és szétégeti a szőlőt. Korábban mindig kicsomagoltuk a szőlőt, hogy minél több napfény érje, de most már a nyugati oldalon rajtahagyjuk a takaróleveleket, hogy ne érje közvetlenül a délutáni napsütés. Ilyen praktikáink vannak, de most már azt látjuk, hogy muszáj lesz komolyabb árnyékolót is használni. Illetve a jövőben valószínű, hogy új, kevésbé cukorgyűjtő fajtákkal is foglalkozunk majd.    

Kóstoltunk egy nagyon zamatos, üde savakkal rendelkező Traminit, 2023-ból, szépen megőrizte az illatait, csakúgy mint ugyanebből az évből az Olaszrizling. Milyen változást lát a korábbi évekhez képest?

2023 még nem volt ennyire meleg. Tavaly inkább sok csapadék volt, egész más év volt, mint az idei. Emiatt nem voltak olyan nagy ízek, nagy aromák, de azért még így is nagyon kellemes évjárat volt. Mostanában már nincsenek rossz évjáratok. Korábban előfordultak nagyon csapadékos évek, amikor épphogy beérett a szőlő, de az elmúlt 15-20 évből nem is emlékszem rá, hogy rossz évjárat lett volna.

A reduktív Olaszrizlinget a hagyományosan érlelt változatával hasonlítottuk össze

A fahordós Olaszrizling is palóznaki, a Hajnóczy dűlőről származik. Ez volt az első szőlősterületem, ezzel a 0,7 hektáros Olaszrizlinggel kezdődött a borászkodásom 2002-ben. Ez a bor majd egy évig volt hordóban érlelve. Ezt tükrözi vissza a megjelenés is, a hagyományos érlelésű boroknál megmaradt a kicsit elegáns, szürke árnyalatú címke.

Mekkora hangsúlyt fektetnek a vörösborokra ?

Kékfrankos, Merlot és Syrah ültetvényem van és néha vásárolunk a szomszédtól Cabernet franct. Mindeközben nagyon-nagyon kezd visszaesni a vörösbor iránti kereslet. Nincsenek már olyan nagy étkezések, nagy vadászélmények, vadhúsos vacsorák. Mindenki próbál zöldet, könnyűt enni és ehhez inkább a fehérborok passzolnak. Nem tudjuk, hogy mi lesz ennek a vége. Újabban már a másodtermés is beéri, előbb-utóbb az lesz a vége, hogy mint Szicíliában, mi is kétszer fogunk szüretelni. Egyszer júliusban, egyszer pedig októberben.

2024-ben ismét megrendezzük az Ősszel is Balaton sétáló borkóstolót, immár harmadik alkalommal, amelynek Önök rendszeresen kiállítói

Eddig is örömmel jöttünk az Ősszel is Balaton rendezvényekre. Elég jó a közönség is, ismerik, megismertek minket is. A november vége az egy jó időpont, mert akkor már mindenki a karácsonyra gondol, hogy milyen bort ajándékozzon, milyen borokkal foglalkozzon.

(BZS,  fotó: Kőrösi Tamás)