Két napig Budapest volt Európa borközpontja

A Danubiana Kft, a francia GCF csoport tagjaként a hétvégén Private Wine Days rendezvényt tartott a budapesti Novotel Centrumban. Az eseményen a világ minden pontjáról mintegy 600 bor-, és pezsgőféleséggel ismerkedhettek borkereskedők, sommelierek, borszakértők, borszakírók. A kétnapos rendezvényen, miközben a bemutatott termékek kóstolásával teljeskörűen el lehetett mélyedni az egyes termőhelyek specialitásaiban, mesterkurzusok segítették a még alaposabb ismeretek elsajátítását.

A Danubianát 1990-ben alapította a német Binderer család. Céljuk kezdettől fogva az volt, hogy kiváló minőségű, hibátlan és szerethető borokat állítsanak elő. A 90-es évek elején Gyöngyösön, majd a 90-es évek közepétől Bonyhádon is elkezdődött a munka, amit a legmagasabb szakmai színvonalon, szenvedéllyel és elkötelezettséggel végeznek. A magas színvonalú munkavégzésük biztosítéka, hogy mindkét pincészetük IFS és BRC tanúsítással rendelkezik. Gyöngyösi üzemünk ezen kívül megszerezte a bio-tanúsítványt is.

Schmidt Győző úr, a Danubiana Kft ügyvezetője Gere Andreának mutat be egy egzotikus tételt

Private Wine Days

2017-ben komoly változás történt a cég életében, új tulajdonosuk lett a francia Les Grands Chais de France cégcsoport személyében, mely a világ egyik legnagyobb bortermelő és értékesítő vállalata. Az új tulajdonos komoly hangsúlyt fektet arra, hogy a már megszokott, magas szakmai színvonalú munkát a legmodernebb eszközökkel tudjuk végezni. Így került sor 2019 februárjában egy új palackozóüzem átadására gyöngyösi pincészetükben. 2021-ben Bonyhád, majd 2023-ban a Gyöngyösi üzem is új feldolgozót kapott, így teljesen befejeződött a két telephely korszerűsítése.

A Crémantok világa

A Danubiana Kft közösen a francia GCF csoporttal az utolsó szeptemberi hétvégén nagyszabású rendezvényt, borbemutatót tartott Novotel Budapest Centrumban. Az esemény alkalmából Budapest két napra Európa Borfővárosává vált, hiszen ezen Chiléből, Dél-Afrikából, Franciaországból, Németországból, Ausztriából, Csehországból, Szlovákiából, Horvátországból jelentek meg szakemberek.

Danubiana: Csúcsborok a nagyvilágból

A bemutatott mintegy 600 tétel teljeskörű mintát adott arról, hogy milyen tendenciák vannak, hol tart ma a nagyvilág borászata. A mesterkurzusok során az érdeklődők megismerkedhettek a Crémantok világával Salomé Lenne Stohrer, Michael Militon, Willem Schicks bemutatásában. Az újvilág borféleségei közül Chile és Dél-Afrika boraihoz Juan Ignacio Montt és Reggie Perkins adott tájékoztatást 7 nagyszerű Dél-afrikai, és ugyancsak 7 chilei tétel bemutatásával. Visszatérve Európába a Loire vidék boraihoz Michael Militon nyújtott kalauzt.

A bemutató második napján délelőtt Elzász boraival Salomé Lenne Stohrer, míg délután Burgundia boraival Willem Schicks tolmácsolásával tudott közel kerülni a hallgatóság. A nagyszabású, széles közönséget megszólító rendezvény színes kaleidoszkópot nyújtott világ borkínálatának káprázatos sokszínűségéből.   A világ italkínálata a 21. századra olyan szélesre bővült, amiben a borkínálat százalékosan egyre szűkült, és félő volt, hogy a sokféle energiaitalok, gyümölcsös sörös és egyéb furcsaságok körében a bor elveszti vonzerejét. A Danubiana Kft. által szervezett Private Wine Days olyan értékeket tudott felmutatni, ami megnyugtató perspektívát jelent a borféleségek tradicionális értékeit kedvelők számára.

DT