Ismét a bortörvényről vitázott az Országgyűlés

Bizottsági jelentések vitájával folytatta munkáját az Országgyűlés kedden. Ezek között sorra került a szőlészetről és a borászatról szóló törvény módosítása is.

Salacz László, a törvényalkotási bizottság fideszes előadója az ágazati adminisztráció csökkentését nevezte a szabályozás egyik céljának. Az e-pincekönyvvel megnyílik az elektronikus ügyintézés lehetősége. Használatával egyetlen adminisztrációval szolgáltathatók be az adatok, és egyszerűsödik az ügyintézés is, amivel akár heteket is nyerhetnek az ágazati szereplők. A hatósági bizonyítványok is egyszerűbben adhatók ki a jövőben. Az eredetvédelem területén a lehető legtöbb döntés kerül a helyi közösségek kezébe – mondta.

Varga László (MSZP) szerint, bár új jogszabályról van szó, az elmúlt héten mégis olyan sajtóinformáció jelent meg, hogy a jövőben módosítják azt. Közölte: Tokaj esetében megtörténhet a sík területen és a hegyen gazdálkodók elválasztása. Azt mondta: olyan törvényi háttérre van szükség, amely nem a „NER-lovagok” érdekeit szolgálja.

Nyitra Zsolt (Fidesz) az egri borvidékről szólva közölte: konzultált választókerülete borászaival, akik szerint az új törvény időszerű, előremutató. Ugyanakkor azt is kérték: a részletszabályok megalkotásakor is kérjék ki a véleményüket.

Nagy István agrárminiszter a vitára úgy reagált: a borászok kitüntetett közösség a magyar agráriumban, ők azok, akik nyitottak a piacra és mindig megérezték a lehetőségeket. Mivel óriási nemzetközi versenyben kell helytállniuk, szükség van az új törvényre – hangsúlyozta.

A törvény azért egyszerűsíti az adminisztratív terheket, hogy a minőségre nagyobb hangsúlyt fektethessenek a borászok.

Hangsúlyozta: a Tokaj esetében szárnyra kapó információk nagy része nem valós, a törvénybe csak olyan javaslatok kerülhetnek, amelyek a helyi borászok közösségének közös álláspontját tükrözik.

(Forrás: MTI, fotó: Szigetváry Zsolt)