2012-ben került sor először a „Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka” pályázat megrendezésére. A szőlő, a szőlővel borított domboldalak, hegyoldalak a Pannon vidék nélkülözhetetlen tájalkotó eleme. A szőlő-, és borkultúra az emberiség 6000 éves tradíciója, megmaradása, fenntartása a Pannon táj kultúrkincse, aminek megőrzése, fejlesztése elsődleges fontosságú. Ebből a felismerésből indítottuk el mozgalmunkat, pályázatunkat, féltő gonddal fordulva a hazai borvidékek értékőrző képességeinek fenntartása felé. Szeretnénk, ha szőlőhegyeink szépségének megőrzése kultuszt teremtene. Munkánk, mozgalmunk fontosságát osztja Dr. Nagy István agrárminiszter is, aki elvállalta pályázatunk fővédnökségét, és részt vett a MATE Budai Campusán megrendezett elmúlt évi eredményhirdetésén is.
Ez évben tizennegyedik alkalommal került sor Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka pályázatunk kiírására. Ahogy ezelőtt is, idén is három kategóriát jelöltünk ki a birtok-méreteknek megfelelően. A 10 hektár alatti birtokok a Kisbirtok, a 11-50 hektáros szőlőterülettel rendelkező borászatok a Középbirtok, míg az ezen felüliek a Nagybirtok kategóriában mérethették meg esztétikumukat és minőség iránti elkötelezettségüket.
A már jól bevált metodikánk szerint kategóriánként az internetes szavazás 3-3 befutó borászatát emeltük be a legjobbak közé, így eleve olvasóink határozták meg az érmesek mezőnyét, akik Facebook-profiljaik segítségével közvetlenül és egyszerűen tudták leadni szavazataikat. Az olvasói szavazatok alapján díjazásra ajánlott 3X3 szőlőbirtokot szerkesztőségünk tagjaiból, az előző év első-helyezettjeinek képviseletéből, valamint a MATE szőlészeti és borászati tanszékeinek professzoraiból, emeritus professzoraiból álló zsűri látogatja sorra. Idei kilencedik utunk Neszmélyre vezetett, a Hilltop Borbirtokhoz.
Esküvők, rendezvények egész évben
A Hilltop Borbirtok és Étterem 2018-ban elnyerte szerkesztőségünktől a Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka címet. Győztes pályázatot követően 5 évig nem lehetséges újra indulni a versengésben, ám ez az időszak már letelt, így hát örömmel indultunk ismét útnak a Neszmélyi Borvidék vezérhajója felé. Kamocsay Ákos, a Hilltop alapítója és szellemi vezére az a nyílt személyiség, akihez a zsűri tagjait meleg személyi vonzalom fűzi. Ennek alapja elsősorban a MATE professzor emeritusai és az ugyancsak a MATE jogelődjén végzett borász közötti elkötelezett szakmai viszony, másik ága pedig a kollegalitás, mivel a társaság nagyrésze a Magyar Bor Akadémia tagja, ide számítva Gincsay Tamást is, aki frissen érkezve Tokajból már a Hilltop szakmai munkáját erősíti.
Felkanyarogtunk a szerpentinen ahhoz a kiválasztott ponthoz a Duna kanyarulatában, ahová nagyon szerencsés módon a neves kassai borkereskedő, Palugyay Jakab épített egykor pincét, melyet a Kocsi Tsz 1989-90-ben fejlesztett tovább. A rendszerváltást követően aztán a frissen létrejött Hilltop-Bor Kft. Kamocsay Ákos irányításával erre a bázisra komponálta nagyra törő álmait.
Hilltop, hegytető kilátással
Kamocsay Ákosnak tetszett a tokaji Disznókő épületegyüttese ami épp akkor frissen épült meg, és úgy gondolta hogy annak tervezője a Duna fölé magasló dombtetőre is megfelelő borászati központot tudna tervezni. Volt ott egy tájseb, egy valamikori homokbánya-féle maradványa, amit három sor támfal támasztott meg. Az új épületegyüttes, borászati központ 1994-től épült ki, magában foglalva ezek közül a támfalak közül kettőt, elbontva a középsőt. Tervezője, Ekler Dezső megtalálta a lehetőségeket arra, hogy egy olyan impozáns épületegyüttest tervezzen, amely a tájbasimuló, de egyben dekoratív épületegyüttes is, mely felmutatja a XX. század végének jellegzetes stílusjegyeit is. A hegyre érkező először a borászati központ út-felöli oldalán meglévő terméskőből épített, támfalakkal barátságos, emberközeli apróbb térségekre szabdalt, az útnak a hátát mutató raktározó szárnyakat pillantja meg, és csak a borászat két végpontjánál lévő bejáratoknál tárul fel előtte a többszintes központi épület.
A borászat közelében, valóban a hegytetőn épült meg a borászat étterme a hozzá tartozó kiszolgáló létesítményekkel. Az épület kilátó-teraszáról 35 km. hosszban tárul fel a Duna, vagyis a legteljesebb Duna-panoráma élvezhető innen az országban. A tetőn lehetőség van a teljeskörű kikapcsolódásra, amit egy saját fúrt kútból ellátott ízléses úszómedence tesz tökéletessé. A birtok szíve a borfeldolgozó közelében lévő Melegeshegy dűlő, míg a birtok teljes területe mintegy 400 hektár, amiből jelenleg 270 hektár a termő szőlő.
A birtok főfajtái a Chardonnay, a Szürkebarát és az Irsai Olivér. Ezeken kívül a fehérfajták közül a Cserszegi fűszeres, a Királyleányka, a Rizlingszilváni, az Olaszrizling és a Sárgamuskotály, míg a birtok 25%-át adó vörösök közül a Kékfrankos, a Merlot, valamint a Pinot noir van képviselve.
Miután megízleltünk néhány 2024-es tértelt, Kamocsay Ákossal módunk volt beülni egy időkapszulába, hogy visszautazzunk a múlt századba. Egészen hihetetlen, hogy milyen csodás, veretes palackok kerültek elő a Palugyay-pinceág trezorjából. 1995-ös Chardonnay – Szürkebarát, Sauvignon blanc ugyanabból az évjáratból, aztán egy emlékezetes 1999-es Olaszrizlig, amelyen egy egészen különleges datolya-naspolya ízvilág dominált. Kikerült aztán a dugó valahogy egy palackból, amelyben a Hilltop első szüretéből származó, 1993-as Szürkebarát volt. Ez a bor is élt, sorra nyíltak ki benne az ízek, megérte türelmesnek mutatkozni vele kapcsolatban. Egy 1991-es muzeális Rajnai rizling még a móri korszakból ugyancsak arról árulkodott, hogy a Kamocsay Ákos által készített borok meghazudtolják a fehérborok eltarthatóságáról tanított tételeket. Ott volt benne a jellegzetes petrolosság, ami mellett a citrusosságot egy szépen lesimult datolyás motívum jelentette. Persze nem véletlen, hogy Kamocsay Ákos 1999-ben elnyerte az „Év Bortermelője” címet, a HILLTOP 2004-ben az Év Pincészete díjat.
Dékány Tibor