A Badacsonyi borvidék színe-java egy emberként megmozdulva 2025. április 5-én ismét Budapest egyik legimpozánsabb épületébe, a New York Palota Róma termébe költözött egy napra, ahol a borok szerelmesei nem kevesebb, mint 160 féle tételt kóstolhattak meg, közben a borászok személyes tolmácsolásában megismerhették az évezredes történelmi múlttal rendelkező fantasztikus adottságú Badacsonyi borvidék színes és gazdag kínálatát.
Már hagyomány, hogy a tavasz beköszöntével nemcsak a természet, hanem Magyarország egyik legkedveltebb és legismertebb borvidéke, Badacsony is ünneplőbe öltözik. A számos borászatot, kiállítót és magas színvonalú szakmai programot felvonultató komoly múltra visszatekintő Badacsony New Yorkban esemény minden évben egy igazi örömünnep a borvidék életében, amikor összefogva, a fővárosba költözve egy napon keresztül nemcsak a legkiválóbb vulkanikus borokat tudják a vendégeknek megmutatni, hanem a borvidék szépségét, a benne rejlő komoly potenciált, valamint a térség magas színvonalú szálláshelyeit, vendéglátóhelyeit, és programhelyszíneit is. Akárcsak az elmúlt években idén is a kisebb borászatoktól a legnagyobbakig, a kézműves termelőktől egészen a nagy pincészetekig mindenki jelen volt és kínálta válogatott, izgalmas borait. A gazdag kínálatból a közönségnek alkalma volt többek között a borvidékre jellemző szőlőfajtákból, mint például a kéknyelűből, olaszrizlingből, szürkebarátból, budai zöldből, rózsakőből készített borokkal megismerkedni, valamint a jól ismert nemzetközi fajtákból is. A magas minőségre idén is komolyan odafigyeltek a szervezők, hiszen annak érdekében, hogy csak a legkiválóbb tételek kerüljenek bemutatásra, az eseményen résztvevő borokat egy borászokból álló bizottság vakkóstoló során előzőleg előminősítette.
„Minden évben nagyon várjuk és nagy élmény számunkra a rendezvény, hiszen ilyenkor a fővárosban együttes erővel megjelenve kicsit közelebb tudjuk a fogyasztókat hozni a csodálatos borvidékünkhöz és a borainkhoz. Mind a pincészeteket, mind pedig a többi kiállítót idén is jól sikerült elhelyezni, és bár sok vendég volt a rendezvényen mégis szellős volt a terem, így a szakma képviselőivel és a látogatókkal is kényelmesen tudtunk beszélgetni és megmutatni a borainkat. Nagy öröm, hogy idén is számtalan visszatérő vendég tisztelte meg a rendezvényt, de sok új embert is láttam. Nagy élményem idén, hogy a borkostoló végén két olyan fiatal jött hozzám, aki csak a rendezvény miatt érkezett Komáromból. Bár mindenhol arról olvasni, hogy a fiatokat nem érdekli a bor, mégis itt az élő példa, hogy van remény. Szintén pozitívan értékelem, hogy idén a megbeszéltek szerint már csak négy bort hozott minden pincészet, így a vendégek kényelmesen tudták kóstolni a borokat és minden kiállítóra jutott bőven idő” – mondta Szászi Endre, a Szászi Birtok tulajdonos-borásza.
A bemutatkozó borászatok és egyéb kiállítók maguk által, valamint az őket tömörítő Badacsonyi Turisztikai és Borút Egyesület segítségével szervezett Badacsony New Yorkban esemény célja már a kezdetek óta felhívni a figyelmet a borvidékre, kiváló boraira, valamint, hogy kedvet csináljon Badacsony és környéke meglátogatásához, hiszen a térség, mely nemzetközi szinten Magyarország egyik legfontosabb kitörési pontja, sokkal több, mint egy gyönyörű régió. Történelmi hagyományai, a változatos klimatikus viszonyok, a vulkáni kőzetek, a Balaton közelsége, adottságai és termőhelye mind azt igazolják vissza, hogy Badacsonyban nemzetközi mércével is izgalmas és kivételes minőségű borok készültek és készülhetnek. A hangulatos borvidéki seregszemle, amelyen idén is rekordszámú vendég jelent meg, remek alkalom volt a kiállítók számára boraik által bebizonyítani, hogy a Badacsonyi borvidék, mely nemcsak hazai, hanem világviszonylatban is páratlan lehetőségeket rejt, élen jár a minőségorientált borkészítésben és az összefogásban.
„Fergeteges hangulat, kiváló pincészetek válogatott legjobb borai, teltházas mesterkurzus, és nem utolsó sorban idén is rekordszámú látogató jellemezte a Badacsonyi borvidék legnagyobb presztízsű és legnagyobb szabású eseményét Budapesten. A borvidék legjavát 37 borászat képviselte. Folytatva a jól bevált hagyományt a rendezvényt idén is színesítette egy mesterkurzus, amelyet 16 és 18 óra között Dr. Laposa József, a hazai borágazat legendás alakja tartott a Vivaldi teremben „Badacsony – a magyar borvidékek ékessége” címmel. A magas számú megjelent vendég jól szemlélteti, hogy a Badacsony New Yorkban borvidéki seregszemle népszerűsége töretlen. Ez számunkra, szervezőknek és kiállítóknak mindig hitet és bizakodást ad a jövőre nézve, és bízunk benne, hogy a jövő évben a jubileumi, 15. évét ünneplő eseményen túlszárnyaljuk az idei számokat. Szeretném kiemelni egyrészt, hogy idén tovább emelkedett a kiállítók száma, illetve, hogy a rendezvényre nagy számban megjelent a hazai borszakma és a sajtó képviselői is, ezzel is emelve a Badacsony New Yorkban szakmai rangját és presztízsét” – összegezte Váli Péter, a Váli Birtok tulajdonos-borásza, a rendezvény szervezőbizottságának elnöke.
(Fotók: Lang Nándor)