A fenntarthatóság arcai az Eurovino 2025-ön

A 2025. március 9-10.-én második alkalommal megrendezendő karslruhei borszakvásáron a több mint 400 kiállító a fenntarthatóság kérdéskörét is bemutatja majd.

A szőlőműveléstől a borkészítésen át a logisztikáig hosszú a lehetőségek listája, amellyel a résztvevők a fenntarthatóbb gazdálkodáshoz járulnak hozzá: a gyomirtók, rovarirtók és glifozátok használatának mellőzése, a gombás betegségeknek ellenálló Piwi szőlőfajták termesztése, valamint a szőlőültetvények zöldítése és biodiverzitásának fokozása mind ezek közé tartozik. A másik oldalon a saját napelemparkok telepítése, az újrahasznosítható csomagolóanyagokra történő átállás és a könnyített palackok állnak.

Axel Neiss, a pfalzi Weingut Neiss tulajdonosa, aki maga is kiállít az Eurovinon, ezt mondja: „A fenntarthatóság kérdése az utóbbi években egyre nagyobb figyelmet kapott. Az elmúlt 15 évben számos borászat átállt organikus művelésre, de a fenntarthatóság témája mostanra a középpontba került. A borászatoknak meg kell felelniük a kihívásoknak, hogy elérhessük a klímacéljainkat. Számomra a felismerést azok a szemináriumok hozták meg, ahol kimondták: mindazok, akiknek nincsen fenntarthatósági stratégiája, el fognak tűnni a piacról.”

Georg Foster, a kiállításon szintén megjelenő ECOVIN szövetségi elnöke a következő összefüggésben világít rá a fenntartható cselekvés lényegére: „Már több mint 40 éve is célunk volt környezettudatossá és fenntarthatóvá tenni a szőlőművelést – jóval azelőtt, hogy a fenntarthatóság kifejezés elterjedt volna az iparban. A fenntarthatóságban semmi új nincsen, de ennek kell irányítani a cselekvéseinket, ha meg akarjuk őrizni a természetet a jövő generációinak.”

Az organikus és fenntartható minősítéssel vagy tagsággal rendelkező kiállítók számára az Eurovino lehetőséget biztosít, hogy ennek tényét az online katalógusban, a kiállítók listáján, valamint a standjukon is feltüntessék. Ezekkel a kiállítókkal eszmecserét is lehet majd folytatni.

A kiállítókon túl maga a kiállítás is egyre többet próbál tenni a fenntarthatóságért; az újrahasznosított fából készült „New Style” komplett standjaik például egyre népszerűbbek a kiállítók körében, ezért idénre egy új változattal is készülnek.

Az Eurovino egyúttal a Fair Wine Award házigazdája is: a nemzetközi versenyen a fenntartható és környezetbarát módon, helyi vagy rezisztens fajtákból készített borok méretnek meg. A díjakat a vásár vasárnapi kapcsolatépítő eseményének keretében adják át, a borokat pedig külön kóstolózónában is ki lehet majd próbálni.

A Szakértői Terület egyéni konzultációkat is lehetővé tesz olyan kérdésekben, mint a munkavállalók fenntartható képzése, a fenntartható csomagolási megoldások vagy a parafa használata. Egy külön standon pedig tesztelhető a vállalkozásunk jelenlegi fenntarthatósági szintje, és tanácsokat kaphatunk a jövőbeli stratégia kidolgozásához is.

Az Eurovino fenntarthatósági kérdéseiről itt található további információ: eurovino.info/sustainability.

(Fotó: Lars Behrendt)