A Sarki Róka Borháznál jártunk

Egy frappáns nevű 7,5 hektáros kisbirtok Lesencefalu mellett, a tanúhegyek szomszédságában. A Balatonalmádiban november végén megrendezett „Ősszel is Balaton 3” sétáló borkóstolónk egyik résztvevője volt Miklovicz Zoltán, a Sarki Róka Borház tulajdonosa, borásza. 1976 óta Lesencefalu ad otthont a családi birtokközpontnak, mely folyamatos növekedést, fejlődést tudhat magáénak. 2020-ban megnyithatták Borházukat így, a szélesebb körű rendszeres vendéglátásra is lehetőségük adódik.

A borászt a 2024-es év tapasztalatairól kérdeztük

A tartós aszály és a nagyobb számú hőségnap ellenére ültetvényünk jól viselte a megpróbáltatást, a termés minőségét, mennyiségét illetően nincs okom panaszra. A néhány éve telepített új fajtánkat, a  Hárslevelűt, idén szüretelhettük először, egy ilyen fiatal ültetvénynek persze nem kedvezett a szárazság.

Több technikai újdonság is bevezetésre került idén a pincészetnél

A legfontosabb talán a 2023-ban vásárolt szüretelő kombájn alkalmazása az idei szüreten. Bár tavaly már ismerkedtünk vele, az igazi bemutatkozás most volt, a gépi megoldás sikeresen debütált. Az önjáró kombájnhoz egy szüretelő kocsi is csatlakozik. A szedést követően a mi esetünkben 15 perc alatt a feldolgozó helységbe kerülhetnek a szemek!  Ki gondolta volna néhány évtizeddel ezelőtt, hogy a fürtkímélő kézi szedésről munkaerő hiányában le kell mondanunk? A jelenlegi, korszerű szedőgépek kímélik a szemeket, ez mindenesetre megnyugtató tény. Az illat és ízanyagok alig károsulnak tapasztalataim szerint, az esetleg magas levegő-hőmérsékletre persze vigyázni kell, azonban e gépekkel nem lehetetlen a gyors éjszakai, vagy kora hajnali szedés sem. A szüretelő kombájn alkalmazásánál sem kedvező, ha rövidek a szőlősorok, mert gyakran kell fordulni, így a munkafolyamat hosszabb időt vesz igénybe.

További újításunk – saját fejlesztés eredményeképpen – egy „okos” érzékelőkkel kiépített hálózat, mely a kül- és beltérben, tartályokban zajló folyamatokról szolgáltat adatokat, gyors beavatkozásokat tesz lehetővé egy központi vezérlőegységből. Három éve rendelkezünk ISO 9001 –es tanúsítvánnyal, melynek érvényességi területe kiterjed a szőlőművelésre, a borelőállításra és a vendéglátásra is.

A klímaváltozás kihívásait, negatív hatásait tudják kezelni?

Nagyon oda kell figyelni a szőlő érési folyamatára. A szüretet már most is korábban kellett kezdeni a száraz, meleg időjárás miatt. A tartós, nagy mennyiségű eső pedig úgy fellazította a talajt, hogy a szőlő lombozatába belekapaszkodó viharos szél egész sorokat döntött meg oszlopostul.

Kérdés, hogy milyen nyarak, időjárási szélsőségek várhatóak a következő években. A munkafolyamatok szélesebb körű gépesítését kikerülhetetlennek tartom. Példának hozhatom: a nagyon fontos zöldmunkákat 38-40 fokos tűző napon nem lehet emberi erővel elvégezni. Erre gépet használok. Ugyanezzel a géppel a nyugalmi időszakban előmetszést végzünk, melyet ugyan kézi metszéssel korrigálunk, de így ennek időigénye csak a fele annak, mintha a teljes birtokot csak kézzel metszenénk!

A vendéglátás területén borházunk 30 (későbbiekben pedig 50) fő kulturált fogadására, színvonalas kiszolgálására már felkészült. Már az alapításkor elhatároztuk, hogy a minőségi borfogyasztás népszerűsítése mellett különböző művészeti produkciók bemutatásával is foglalkozni fogunk. Mindenképpen szerettünk volna – itt, a Keszthelyi hegység és a tanúhegyek övezte tájban – valamennyit átmenteni a nyári „Balaton vonzerőből” az év többi hónapjaira is. Ennek jegyében az elmúlt négy évben több kulturális eseményt is szerveztünk. Rendszeresen tartunk a környék történelmét bemutató esteket, de volt már nálunk kamaraszínházi előadás, fotó- és festménykiállítás, s nyaranta zenei produkcióknak is otthont adunk. Egész évben érdemes figyelni a Sarki Róka Borház programjaira!

Milyennek látja a borvidék helyzetét?

A munkaerőhiány nagy gondot okoz, de ez nemcsak nálunk probléma, hanem más borvidékeken is. Főként a komolyabb feladatokkal is megbízható, felelősséggel tevékenykedő munkáskézből van nagy hiány. A bor árát alacsonynak tartom, aminek a fogyasztó bizonyára örül, de a termelőnek ebből kell megélnie. Jelentős mennyiségű szőlőt is értékesítünk évről évre, de a helyzeten az sem javít, mert a szőlő felvásárlási ára ugyancsak alacsony. A jövőre nézve, ha a helyzet engedi, a folyóbor eladás mellett felfuttatnám a palackos értékesítést – mely jelenleg csak 3-4000 palack évente – valamint bővíteni tervezzük a bag in box kiszerelés szélesebb körű bevezetését is.

 

(Tóth László, fotó: Bozzai Attila, Sarki Róka)