Aktív vasárnapi borozás Androsicséknál

Harmadik alkalommal rendezzük meg az Ősszel is Balaton sétáló borkóstolót és mesterkurzust, ahol a Balaton Borrégió borászatainak biztosítunk közös bemutatkozási lehetőséget idén november 29-én, Balatonalmádiban. Androsics Birtok 2023-as Parcella Selection Olaszrizling bora 3. helyezést ér el a 2024-es Országház Bora versenyen. Ezek kapcsán beszélgettünk Androsics Ferenccel az Androsics Birtok alapítójával. Jöjjenek el Balatonalmádiba és ismerjék meg a borászat legújabb tételeit!

Hogyan indul az Androsics Birtok számára az ősz? 

Októberben indul a nyitott Balaton Bor Bár projekt, aminek oszlopos tagjai vagyunk. Különböző rendezvénnyel készülünk minden egyes nyitott napra.

Hétvégenként, pénteken, szombaton és vasárnap lesz nyitva a pince. Péntekenként vendégborászok jönnek hozzánk – nemcsak a Balatonról, hanem  más borvidékekről is, Tokajból és Szekszárdról – és közösen tartunk borkóstolót.

Kisebb gazdák is részt vesznek a rendezvényen, akik nem tudnak a Balaton Bor Bárban nyitva lenni, de gyakorlatilag nálunk megjelennek és közösen tartunk kóstolót. Szombatonként fesztiválok vannak, 5-én volt a Murci Fesztivál, a következő hétvégén pedig lesz egy szüreti felvonulás Balatonőszödön, ahol a pincénk is található. Azokra a napokra nem készültünk egyéb programmal, de a Balaton Bor Bár miatt nyitva vagyunk. Vasárnaponként egy levezető hétvégi eseményt találtunk ki, lesznek gyalogtúrák, a pincétől indulva. A panoráma pontokat érintve erdei túrát teszünk Balatonőszöd felett. Tehát aktív programokkal várjuk a vendégeket a vasárnapi napokon. Két hétvégén gyalog és két hétvégén kerékpárral túrázunk.

Milyen lett az idei évjárat?

Kierjedtek a boraink, nagyon magas, komolyabb alkoholok születtek, betöppedtek a szőlők, és emiatt koncentrálódott a zamatvilág is. Ízanyagban is nagyon elégedett vagyok a termések nagy részével. Nagyon jól sikerültek az erjedések, talán két tétel kivételével tudjuk batonage-olni, illetve sur lien tartani a borokat. Izgalommal tölt el, hogy néhány hétig intenzíven kevertetve, mit tudunk kihozni ezekből a borokból.

(BZs.)