Megjelent a Magyar Bor Aranykönyve

A Magyar Bor Akadémia szervezésében az Elitbor Kiadó gondozásában a Budapesti Borfesztivál alkalmából jelent meg A Magyar Bor Aranykönyve c. album. A kiadvány 344 oldalon mutatja be azokat a borászokat, borászatokat, melyek gigászi munkával újrateremtették a minőségi magyar bortermelést. Akik revitalizálták a TSz-es, borkombinátos időszak alatt a mennyiségi termelés hajszolása miatt végsőkig lepusztított szőlőállományt, létrehozták saját minőségi borászataikat, és újra a világ élvonalába emelték a magyar bort.

Aranykönyv a magyar bor aranykoráról

A Magyar Bor Akadémia 1991 óta díjazza a borászok legkiemelkedőbb alakjait, akik közül minden évben kiválasztja az Év Bortermelőjét. Ez az az elismerés, amit népszerű nevén a borászok „Kossuth-díjaként” emlegetnek. A legjobb borászatokat ugyanakkor egy három szervezetet magában foglaló bizottság képviselői minősítenek évente, kiadva részükre az „Év Pincészete” díjat.

Az Év Bortermelője díjat 1991.-től napjainkig 33 alkalommal, az „Év Pincészete” díjat pedig 2002.-től máig 18 alkalommal adták át. A Magyar Bor Aranykönyve c. album ezt 33 borászt, továbbá azt a 18 borászatot mutatja be, akik ezeket a kitüntetéseket, „aranyérmeket” megkapták, valamint a Magyar Bor Akadémia Életmű-díjasait. Az aranykönyv megnevezése ezen túlmenően arra is utal, hogy ez a rendszerváltástól mostanáig eltelt időszak a magyar bor aranykorát jelenti. Ez az időszak termelte ki azokat a nagy borász egyéniségeket, akik olyan meghatározó családi birtokokat építettek fel, amelyek fennmaradása, az élvonalhoz való tartozása hosszútávon biztosított.

A kiadványhoz a Magyar Bor Akadémia elnöke, dr. Koch Csaba írta az előszót. A jeles borászokat a kiadvány korábban soha nem tapasztalt alapossággal mutatja be Dlusztus Imre Táncsics-díjas, Par Excellence díjas, valamint Dékány Tibor, ugyancsak Par Excellence díjas borszakíró, lapunk, a Bor és Piac magazin fűmunkatársa tollával. A kötet szépirodalmi nívón meséli el a hazai borászat újraélesztésének hőskorát, a fókuszban szereplő dinaszta-alapító borászokról szóló elbeszélések novella-értékűek. Így a könyv kettős funkciót tölt be, miközben olvasmányos irodalmi élményt nyújt, egyben nézegetni-való album is a nívós fotó-illusztrációival. A vaskos kiadvány fotó-anyagának minőségéért Dékány Tibor jelenti a garanciát, aki a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületéhez tartozó fotóművész is egyben. A kiadvány a Libri könyvesbolt-hálózat kereskedéseiben lesz elérhető, illetve a szerzőktől is beszerezhető.  A könyv iránt szerkesztőségünknél lehet érdeklődni.