Borest a Pesti Vigadóban

A hazai borász szakma legmagasabb elismerése az Év Bortermelője díj, amit a Magyar Bor Akadémia kétfordulós szavazást követően ad át az arra érdemesnek talált jelöltnek. A Magyar Bor Akadémia 2007.-ben tette lehetővé első ízben, hogy az akadémiai tagok, akiktől az eredmény függ, egy ünnepi borkóstolón végigkóstolhassák a legjobb öt jelölt borait a végső döntésük meghozatala előtt. Ahogy az utóbbi években megszokhattuk, az eseményre ezúttal is a Pesti Vigadó dísztermében került sor. A „Borest a Borakadémián” rendezvény keretein belül az idei Év Bortermelője választás 5 jelöltje mutatkozott be. Ezen túlmenően sor került az idei, XVII. Csávossy György Kárpát-medencei Borverseny eredményhirdetésére, valamint az Akadémia ez évben megválasztott új tagjai is átvehették tagsági okleveleiket.

Az Év Bortermelője díj a díjazott bortermelő több éven át tartó, kiemelkedő teljesítményéért, borainak állandó kiváló minőségéért, azok hazai és külföldi sikereiért adományozható. Ez tehát a magyar borászok által elnyerhető legrangosabb hazai kitüntetés. A díjat Év Bortermelője elnevezéssel 1991-ben adták át először azzal a szándékkal, hogy elismerje egy hazai borász kimagasló szakmai teljesítményét, többéves munkáját. Az állandó kiváló minőségen kívül számítanak a borversenyen elért eredmények, a marketing, a külcsín és a belbecs, a szerethetőség, a borászat iránt keltetett szimpátia és nem utolsó sorban a borász személye.

Amint arról már korábban beszámoltunk, az első-fordulós szavazatok alapján az idei Évi Bortermelője a Günzer Tamás (Villányi borvidék),  Lamport József (Egri borvidék),  Liptai Zsolt (Pannonhalmi borvidék),  Ifj. Szepsy István (Tokaji borvidék), Vesztergombi Csaba (Szekszárdi borvidék) által alkotott ötösből fog kikerülni. A Borest során a jelölteket kisfilmek mutatták be, míg ők maguk Kovács Zita (Sol Montis Borászat) által moderált borfelismerő kvízen mérték össze tudásukat a Magyar Bor Akadémia által kiállított csapattal.

A legjobb öt csapata Kovács Zita (Sol Montis Borászat) által moderált borfelismerő kvízen mérte össze tudásuát a Magyar Bor Akadémia által kiállított csapattal, és győzött

Az idei, XVII. Csávossy György Kárpát-medencei Borverseny eredményeit Balla Géza, az esemény fő szervezője ismertette. Ezek után került sor a Magyar Bor Akadémia ez évben megválasztott új tagjainak avatására, okleveleik átadására.

2023-ban tiszteletbeli taggá választotta a Közgyűlés a következőket:

Ambrus Lajos – író, pomológus (alma), somlói borász

Barátossy Gábor – vegyész- és biomérnök, NÉBIH oszt.vez. Borászati és Alkoholos Italok Ellenőrzési Osztály

Dr. Meskó Bánk – ügyvéd, Promontórium borrendi tag

Návay Sándor – szobrászművész, az „Életmű-díj” szobor alkotója évről évre

Dr. Purebl Balázs – MBA jogtanácsosa

Tóth Csaba – külhoni borász, Csávossy versenyek szervezésében, minta gyűjtésben, oklevelek kézbesítésében sokat segít

Vincze László – papírmerítő, akinek minden oklevelet köszönhetünk

2023-ban rendes tagként nyertek tagfelvételt:

Bárdos Sarolta – tokaji borász

Bősz Adrián – szekszárdi borász, hegyközségi elnök

Derczó István – tokaji bortermelő, építőipar, üzletember (Weinberg kft)

Günzer Tamás – villányi borász

Koczuba Róbert – élelmiszeripari mérnök, borász-pezsgőmester (Törley)

Kukola Zoltán – élelmiszeripari mérnök, borász (Törley főborász)

Machán-Csetvei Krisztina – móri borász

Orosz Gábor – tokaji borász

Dr. Sólyom-Leskó Annamária – egyetemi oktató; (okl. élelmiszermérnök, agrár- és természettudományi szakfordító (német); egyetemi docens: MATE Szőlészeti és Borászati Intézet)

Szabó Árpád Zoltán – okl. villamosmérnök; Custodus Vinorum Villányi borrendi tag, Erdélyi Borverseny és Csávossy Kárpát-medencei borverseny zsűritag, Magyar Zászlósborok Rendje ügyvez. elnök

Dr. Szőke Barna – okl. élelmiszermérnök, borász, kutatóállomás vezető (SZBKI Badacsony)

Dr. Varga Zsuzsanna – okleveles kertészmérnök, egyetemi docens, intézetigazgató-helyettes (MATE Budai Campus,  Szőlészeti és Borászati Intézet)

A Magyar Bor Akadémia Örökös Taggá minősítette a következő tagjait:

Béky Zoltán

Horváth Csaba (posztumusz)

Módos Péter Pál.

(DT)

fotók: DT, Szőts László