Birtoklátogatások 2024/8 – Bolyki Pincészet és Szőlőbirtok, Eger


2012-ben került sor először a „Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka” pályázat megrendezésére. Szerkesztőségünket az a szándék vezette, hogy mutassuk fel, a szőlő tájalkotó tényező, a szőlőhegyek a Kárpát-medencei táj meghatározó elemei, melyek emelik a környezet esztétikai értékeit. Sajnos szőlőterületeink egyre fogynak, így féltő gonddal fordulunk a hazai borvidékek értékőrző képességeinek fenntartása felé. Szeretnénk, ha szőlőhegyeink szépségének megőrzése kultuszt teremtene.

 

 

 

 

Munkánk, mozgalmunk fontosságát osztja Dr. Nagy István agrárminiszter is, aki elvállalta idén pályázatunk fővédnökségét.

Az elmúlt években meggyőződhettünk arról, hogy nem vagyunk egyedül értékítéletünkkel, sokan vagyunk, akik fontosnak tartják a Pannon tájnak értéket adó szőlőhegyeink ápolását, gondozását. Ez évben is három csoportba osztottuk be az olvasóink által a legjobbak közé sorolt birtokokat méretük szerint. Idén a legszebbnek ítélt birtokok egyenletesen oszlottak el borvidékeink között, egy-egy borászat „érkezett” a döntőbe a balatonboglári, a Balatonfüred-csopaki, az egri, a kunsági, a mátrai, a móri, a pannonhalmi, a szekszárdi, a villányi borvidékről. Olvasóink által legszebbnek ítélt birtokokat a szerkesztőségünk tagjaiból, valamint a MATE Szőlészeti és Borászati tanszékek professzoraiból, emeritus professzoraiból, valamint az előző évben nyertes birtokok vezetőiből álló zsűri látogatja sorra, hogy végül megállapítsuk a végső sorrendet.

Látogatásuk ezúttal az Egri Borvidékre vezetett, a Bolyki Pincészet és Szőlőbirtokhoz.

Eger keleti felében, a Kistályai útról lekanyarodva a Losonczy-völgy kanyarog az enyhe lejtésű hegyoldalban. Egykori, mára már felhagyott kőfejtők bányaudvarai követik egymást. Az egyik helyen 16 méteres sárgásfehér szinte függőleges kőfal magasodik, körülötte impozáns fehérfalú épület. Ez a Bolyki Pincészet birtokközpontja. Valaha régi, kézi fejtésű kőbánya állt a területen, ahonnan szintenként termelték ki a követ, amelyekből később egri házakat és az Egri Várat építettek. Látogatásunk alkalmával itt fogadott és mutatta be a 4,2 hektáron elterülő feldolgozó és fogadóközpontot, a négy bányaudvar területén kialakított rendezvénycentrumot a tulajdonos Bolyki János.

Már a bejárat környezete lenyűgözi a látogatót. Tökéletesen a tájba illesztett, jól tervezett, ápolt park veszi körül. Telepítése óta folyamatosan gondozott növényzet, cserjék, alakfák, kőfalra több méter magasra futtatott repkény, borostyán szerves egységet alkotnak a riolittufa fallal és szorosan a fal mellé emelt modern vonalú feldolgozóépülettel. Megálmodója a tulajdonos – Bolyki János – de a tervező Tellér Orsolya is átérezte a helyszín varázsát, pedig egykoron rémísztő tájidegen elemek uralták ezt a ma békés harmóniát sugárzó területet; 16 méter vastagságban kommunális hulladék borította.

Több mint két évtizeddel ezelőtt Bolyki János nagyot álmodott, aztán szívós kitartó munkával meg is valósította. Családi hagyományai sokat segítettek, borász nagyapja szellemi útravalóval, bányamérnök apja a riolittufa falak, a bemart pincejáratok adta lehetőségek maximális kihasználásában segítette. Karriere egy tizenegy hektáros területről indult, amit a szüleitől kapott és amit szőlővel telepített be. 2002- ben újabb telepítéseknek köszönhetően mára harminc hektáros birtok található összesen kilenc dűlőben Eger körül.

Bolyki Janit megérzése terelte a szőlész – borász hivatás irányába, ugyanis ’98-ban könnyűipari mérnökként végzett a Könnyűipari Műszaki Főiskolán bőrös szakán és csak később szerzett szőlész-borász diplomát.

János ’98 – tól 2003-ig minden nap kint dolgozott a szőlőben a napszámosokkal, majd 2003-ban, ahogy termőre fordult a szőlőültetvénye elkezdett borászkodni. Ekkor még nem látta a borászat jövőjét, de kitartóan dolgozott érte, 2008-ig egyedül készítette a borokat, évente 4-500 mázsa szőlőt dolgozott fel. Nem volt se tőkéstársa, se befektetője, csak pályázati lehetőségek voltak és sok felvett hitel szőlőtelepítésre, pinceépítésre, hordóra, tartályra és technológiára. Majd 2006- ban már olyan mennyiségű és minőségű bort készített, amivel el tudtak indulni a piacon.

Napjainkban több mint négy hektár területen működik a birtokközpont, a hozzá kapcsolódó nyílt és fedett közösségi terek, rendezvényhelyszínek – a felső udvarban például 200 főt befogadó rendezvényhelyszín található- de nem okoz gondot többezer fő fogadása, kulturált kiszolgálása sem. Riolittufa a kőzet, ami a vulkáni hamu megkövesedett változata és könnyen fúrható, faragható. Több, a vendégek fogadására, borkóstolásra, egyéb célra szolgáló impozáns belső tér gépi marással készült és készül napjainkban is a jól faragható riolittufából.

2019-ben építette meg az új borászati üzemet, Teller Orsolya építészmérnök segítségével, akit száz jelentkező közül választottak ki. 2020- ban teljesen átköltöztek az új üzembe, s azóta nem használják a hagyományos riolittufa pinceágakat. Terveik szerint kóstolópincét alakítanak majd ki a helyükön.

Persze itt minden rendezvény központi vonala a borkultúra szolgálata Bolyki János és munkatársai által magalkotott igencsak színvonalas borokkal. 2003-ban készült el az első vörösbora, ami egy legendásan jó évjárat volt.  2006-ban sikerült először Bordeaux-ban ezüstérmet nyerni, aztán jöttek a díjak minden évben sorban, folyamatosan, kivéve 2015-ben, amikor hat borral is sikert arattak.

Összesen 17 fajtával foglalkozik, a borok harmada rosé, a fehérek és vörösek is 1/3-1/3 arányt képeznek. Színesítik a kínálatot a pezsgők, sőt a késői szüret édes nedűi is, de természetesen nem hiányzik a Bikavér és az Egri csillag sem. A legjobb minőségű borok superior és a grand superior kategóriában kerülnek palackba. Borcímkéit feltétlen érdemes megemlíteni. Mindig az adott borfajtához készülnek, egyik–másik Henry Matisse művészetének világát idézi, míg mások a mesék és csodák világát tükrözik. Szellemességük utolérhetetlen.

A borászat 250 ezer palack bort termel egy év alatt. A rosé borukhoz vásárolják az alapanyagot, körülbelül 800 mázsa szőlőt.

Ha csak tehetik kézzel szüretelnek. Tizenhét fajtával dolgoznak, nagyon széles a szortimentjük. Vannak spontán erjesztésű tételeik is, a prémium kategóriás vörösboraik között.

A bánya falainak hűsében kóstoltunk meg jópár kiváló tételt. Egy Királyleánykával indítottuk a sort, ami egy kifejezetten jól iható, kellemes savakkal rendelkező tétel. Majd a 2021-es Grand Superior Metha Thema fantázianévre hallgató Hárslevelűvel folytattuk a kóstolást, amely azonnal belopta magát a szívünkbe. Ez egy 500 literes hordóban erjedt és érlelődött tétel, amelyet 2 évig palackban is érleltek. Ásványos, gyümölcsös – őszibarack, körte- karakterű bor hordófűszerekkel kiegészítve.

A vörösborok közül mindhárom Bikavért megkóstoltuk. kezdve a 2018-as gyümölcsös fűszeres borral, majd a komolyabb, testesebb tételek felé haladtunk, az erdei gyümölcsök uralta 2019-es Superior Bikavér következett, majd a 2020-as Grand Superior Bikavérrel zártuk a sort, amely négy szőlőfajta házasítása a verpeléti Öreghegy-dűlőből. Ezt a bort legutóbb Karácsonykor volt szerencséje megkóstolni szerkesztőségünknek, azóta hatalmas utat járt be e tétel, az akkor még csikó állapotában levő bor mostanra szépen összeérett a hordóval.

Az értékesítésük 60%-ban a hazai piacon történik, 40%-ot tesz ki az export, 20 országba exportálnak. A távolkeleten is híressé vált a borászat, Szingapúrba is exportálnak és nemrég egy tajvani influenszer látogatta meg őket, s készített róluk kisfilmet.

Bolyki Jani öt gyermek édesapja. Jelenlegi fejlesztéseik a Szépasszony-völgyben folynak, ahol vettek egy pincét, amivel a felesége foglalkozik, mondván, hogy a gyerekek közül valamelyikünk talán szívesen viszi majd azt is tovább. Hosszú távra terveznek, hosszú távban gondolkodnak.

Az összefogás szép példája, hogy a Bolyki Pincészet kilenc további borászattal alkot közösséget Egri Borműhely néven. Tőlük származik az egri palack gondolata is, amelybe elsősorban a superior és a grand superior boraik kerülnek.

A Bolyki Pince non – stop nyitva tart és várja a vendégeket. Saját elektromos kemencéjünkben finom vékony tésztás pizzát sütöttek bizottságunk számára is. Bolyki Jani utolérhetetlen mesemondó stílusával, számos kedves történetével mindannyiunkat levett a lábáról. Érdemes betérni, utolérhetetlen élmény vár a vendégekre!

(Bozzai Zsófia, Tóth László,  fotó: Jandó Zsuzsa)

A pályázat támogatója: