Birtoklátogatások 2024/5 Feind Szőlőbirtok és Pincészet

2012-ben került sor először a „Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka” pályázat megrendezésére. Szerkesztőségünket az a szándék vezette, hogy mutassuk fel, a szőlő tájalkotó tényező, a szőlőhegyek a Kárpát-medencei táj meghatározó elemei, melyek emelik a környezet esztétikai értékeit. Sajnos szőlőterületeink egyre fogynak, így féltő gonddal fordulunk a hazai borvidékek értékőrző képességeinek fenntartása felé. Szeretnénk, ha szőlőhegyeink szépségének megőrzése kultuszt teremtene.

 

Munkánk, mozgalmunk fontosságát osztja Dr. Nagy István agrárminiszter is, aki elvállalta idén pályázatunk fővédnökségét.

Az elmúlt években meggyőződhettünk arról, hogy nem vagyunk egyedül értékítéletünkkel, sokan vagyunk, akik fontosnak tartják a Pannon tájnak értéket adó szőlőhegyeink ápolását, gondozását. Ez évben is három csoportba osztottuk be az olvasóink által a legjobbak közé sorolt birtokokat méretük szerint. Idén a legszebbnek ítélt birtokok egyenletesen oszlottak el borvidékeink között, egy-egy borászat „érkezett” a döntőbe a balatonboglári, a Balatonfüred-csopaki, az egri, a kunsági, a mátrai, a móri, a pannonhalmi, a szekszárdi, a villányi borvidékről. Olvasóink által legszebbnek ítélt birtokokat a szerkesztőségünk tagjaiból, valamint a MATE Szőlészeti és Borászati tanszékek professzoraiból, emeritus professzoraiból, valamint az előző évben nyertes birtokok vezetőiből álló zsűri látogatja sorra, hogy végül megállapítsuk a végső sorrendet. Idei ötödik utazásunk során Balatonfőkajárra látogattunk a Feind Pincészethez.

Feind Lajos 1995-ben hozta létre szőlészetét-borászatát a Balaton közelében, ami 14 hektárral indult. A minőségi borkészítés megszerettette a családi pincészet termékeit, így mód nyílt arra, hogy a Balatontól mintegy tíz km-re fekvő főkajári birtok a három évtized alatt 130 ha területűre nőtt, az Aligán, Akarattyán, Világoson és Füreden található kisebb termőterületekkel.

Ezzel a régió egyik legnagyobb, meghatározó borászati tényezőjévé vált. 2019 januárjában a birtok alapítója, Feind Lajos úgy döntött, hogy itt az ideje a generációváltásnak, elérkezettnek látta az időt ahhoz, hogy átadja a stafétabotot fiának, Feind Zoltánnak. Ugyanakkor felkérte Bacskai Istvánt, hogy vállalja el a birtokigazgatói posztot.

Az új Feind Birtokközpont Balatonfőkajáron

István és Zoltán mindketten szeretnek rendszerben gondolkodni. Az új páros remekül kiegészítette egymást, hiszen a dinamikusan irányító új tulajdonos a műszaki, mérnöki végzettségű birtokigazgatóval együttgondolkodva megtalálta az optimális lehetőséget a gyökeres átalakulás irányába. 2019 év elején a borászati értéknövelő pályázati kiírásoknak köszönhetően két projekt is megvalósult. Az egyik pályázat keretein belül felépült az új borászati üzem. A másik projekt a birtokközponti épületek- vinotéka, borbár és egy irodaház – elkészülte és a telephelyen meglévő régebbi épületek felújítása volt. Ezáltal nem csak generációváltás, hanem egy komoly léptékváltás is történt. Ezzel párhuzamosan a csapatot is újra kellett tervezniük az új léptéknek megfelelő létszámú emberre és megfelelő szakképesítésű csapatra volt szükségük.

2020 tavasza után elindult az új borászati beruházás Balatonfőkajár határában, közel az 71-es és a 710-es főutak körforgalmi csomópontjához, amivel a logisztika jóval előnyösebb helyzetbe került. Itt, egy régebbi telephelyen egy 1700 m2-es kapacitásbővítést célzó üzemfejlesztés kezdődött meg. Az Európai Uniós forrás igénybevételével négy és fél hónap alatt megépült a legmodernebb technológiával ellátott feldolgozóüzem, ahol 2020 augusztusban már a szüret is javában zajlott. Ezáltal a régi kis családi pince kiköltözött a település szélére.

A főhomlokzat erős hangsúlyaival, a bejárat jól megoldott részleteivel, a homlokzat látványába épített hordósorral ikon-szerűen tömöríti az épület funkcióját.  A posztmodern formanyelv ötletesen jelentkezik az épületben, ami a funkcionalitást, a konstruktív tömeg-, és homlokzatmegoldást illeti. A két kockát az épület festése is segíti értelmezni azzal, hogy a földszinti rész fehér, míg az emeleti szürke tónust kapott. A belső terek használata a földszinti vinotéka – borbár vonatkozásában racionális, és belsőépítészetileg igen dekoratív, megfogja a tekintetet. Az emeleti szinten az irodai helyiségek kerültek kialakításra, ahonnan – a térbeli csavarnak köszönhetően – vonzó teraszok nyílnak.

A Feind Pincészet új borászati komplexuma a már bemutatott központi épületen kívül még három üzemi létesítményt foglal magába. A vinotéka és borbár közvetlen közelében 2021-ben készült el az új borászati üzem és palackozó, mely a legmodernebb „winescan” berendezéssel ellátott saját laboratóriumot is tartalmaz. Ez a létesítmény egy szendvicspanel technológiával kialakított hatalmas, 1700 m2 es hangár-szerű építmény, 13 000 Hl-es tároló-kapacitással. A covid-időszakot ugyanis a borászat arra használta fel, hogy létrehozzák a pezsgő-üzemüket is. A Franciaországból érkezett főborászuk, Maxime Belrepayre irányításával klasszikus Champagne-technológiával készítik pezsgőjüket Chardonnay – Pinot Noir – Pinot Blanc házasítással saját berendezéssel.  A pezsgő-üzem egy egy korábban meglévő csarnok könnyűszerkezetes felújításával jött létre, ahol még a készáru raktár is helyet kapott. A háromegységben összességében 24 000 Hl-es tárolókapacitás áll a pincészet rendelkezésére. Erre szükségük is van, hiszen a tavalyi őszi szüretben 22 000 hektoliternyi bort állítottak elő.

A Feind stílus

És ha már a pezsgőmester-, egyben főborász Maxime Belrepayre nevét említettük, akkor hozzá kell tennünk, hogy a birtok szőlészetét Bohus Zoltán igazgatja, akinek kiemelt fontosságú a feladatköre. 120 hektáron 20 féle szőlőfajtával dolgoznak, amiből 65 hektár a fehér szőlőfajtáké, és 35 a kékszőlőké. Területileg Balatonfőkajáron mintegy 70 hektár, Balatonvilágoson 60 hektár, míg Balatonfüreden 2 hektár tartozik a pincészethez, a teljes birtok így a Balatonfüred-Csopaki borvidék részét képezi. Balatonvilágosról további mintegy 70 hektár területet integrálnak, így majd 200 hektárról szüretelnek.

Bacskai István birtokigazgató irányítása alatt az eredeti bázist az illatos fehérborok és a rozék képezték, ami mellett a vörösbor kategóriában is a csúcsot ostromolják. Két rezisztens szőlőfajtát is eltelepítettek osztrák alanyokról, a Johannitert, valamint a Hibernat fajtákat, felkészülve az EU előírásainak teljesítéséhez. Azért is fontos ez, mivel az ökológiai szemlélet lassabban halad hazánkban a vártnál, a certifikáció még jelenleg is csak 2%-os, így kiemelt fontosságú a szemléletváltás, amiben a Feind borászat példaadó szerepet vállalt fel. A környezet mérgezésének, szennyezésének megállítása, visszaszorítása egyre fontosabb feladat, ha nem akarjuk felborítani a Földgolyónk érzékeny egyensúlyát. A Feind borászat mára a borkészítés teljes spektrumát átkarolja, hiszen a Balaton-bortól át a pezsgőn keresztül a csúcsvörös The Riesen-ig mindenben a legjobbak között vannak. Balaton-boruk a regionális borzsűri döntése szerint a legjobb lett a kategóriában. Vörös csúcsboruk – ami 45% Merlot, 45% Cabernet Franc, 10% Syrah összetételű – ugyancsak a legnagyobb minőséget képviseli. A Feind pincészet központi épülete a vinotékával szép példája annak, hogy hogyan lehet egy esztétikailag  kiemelkedő épületet úgy megfogalmazni, hogy abba belesűrűsödjön, megtestesüljön borászati filozófiájának lényege, az idejében megtett lépésekkel a változtatások terén. Az előrelépés, a mozgás az állandóságban.

Nagy örömünkre Feind Zoltán tulajdonos is jelen volt a látogatásunk alkalmával, így a szakmai csapatunk megismerhette rendkívül innovatív szemléletét, amely a birtok felépítésében lépten-nyomon visszaköszön. Laboratóriumokban egy „Wine Scan” elnevezésű berendezést használnak, amely fél perc alatt 26 adatot tud kinyerni a borból.  Szintén nagyon innovatív megoldásként egy „Process to wine” nevű appikáción keresztül osztják ki a feladatokat a borásznak, amely teljesítése az okosrendszeren keresztül nyomon követhető.  Az üzemet százötven KW napelem övezi, ez szeptemberben pl. egyötödére csökkentette a villanyszámlát.

Érkezésünkkor kilátogattunk a főkajári Öreg-hegyre, mely a fő birtoktestet képezi. Érdekes módon ÉNy-i egyhe lejtésű domboldalakon terül el. A szokatlan tájolású fekvés klímaváltozás okozta felmelegedéssel szemben jelentős védelmet ad, de a termőtalaj is meglehetősen ritka geológiai különlegesség: kvarcfillit kőzeten képződött, egyhén kőzettörmelékes barna erdőtalaj.

Az innovatív szemlélet a csomagolásukban is visszaköszön. A hazai fogyasztói igények messzemenő kiszolgálásában, a megbízható minőség folyamatos fenntartásában nem ismernek kompromisszumot. Boraik az egész országban fellelhetők a borpolcokon, a hazai kiskereskedelmi hálózaton keresztül való értékesítés domináns az értékesítési politikájukban. Ennek szép példája az a tény, hogy boraiknak mintegy felét palackozák a hagyományos 0,75 l-es üvegekbe, a többit 1,5 literes magnum palackokban, valamint  3 literes borzsákban is kínálják, természetesen ugyanolyan minőségben. 5 literes kiszerelésű bag in box-ban a birtokborokat hozzák forgalomba. A nagyobb kiszerelésű termékeik igencsak keresettek a nagy forgalmú bevásárlócentrumokban.

Összesen mintegy százhúsz termékkel dolgoznak, ami a kereskedőknek nagy segítség, hiszen széles szortimentet tudnak kínálni a partnereiknek, ugyanakkor a termelés optimalizálásnak nem kedvez.

Korunk igényeinek eleget téve a tank- és a palackos erjesztésű pezsgők, továbbá a gyöngyözőborok mennyiségének növelése határozott terv az elkövetkező időszakban. A technikai feltételek már adottak, jelenleg hat darab ellennyomásos tartályban készülnek a tankpezsgők és egy Bubicon berendezés is beszerzésre került. Egyedülálló módon húsz literes fémtartályokban is készítenek gyöngyözőborokat, ami sokkal kevesebb göngyöleggel járó környezettudatos módszer a vendéglátó partnereik számára.

Maxime Belrepayre vezetésével egy átfogó kóstolósort kaptunk a szortimentükből. A sort a száraz  fehér, Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Blancból készült tradicionális pezsgőjükkel indítottuk, amely egyöntetű sikert aratott a jelenlevők körében. Majd megízlelhettük a népszerű Play gyöngyözőborukat, amely alapbora a legtöbb évjáratban Cserszegi fűszeres, de előfordul, hogy Királyleányka vagy Zöldveltelini is szerepel a házasításban. A legpopulárisabb boruk az Irsai Olivér, ami a hazai Irsaik idei mezőnyében kiemelkedő és a Bor és Piac tesztjén is a TOP 10 mezőnyében végzett kategóriájában. Elnyerte a tetszésünket a roséjuk is. Legkülönlegesebb pedig a 2018-as késői Zeusz boruk, amely egy „véletlen” késői szüretelésnek hála születhetett meg. Történt ugyanis, hogy éppen rosé szüret volt, ezért a Zeuszt kint hagyták a tőkéken.  2018-ban csodák csodájára tökéletes aszúsodás történt így két héten keresztül csipegették az aszúszemeket, összesen mintegy 12 mázsát szüreteltek. Ebben a különleges nedűben megjelent a Zeusz ízvilága egy kicsi fügelekváros, karamelles zamattal kiegészülve. Vörösborok közül a csúcscuveéjükön kívül Merlot, Kékfrankos és Syrah is gazdagítja borkínálatukat.

Bár a Feind birtok nincs távol a Balatontól, ennek ellenére a tó idegenforgalmi vonzereje csak minimálisan érezhető, mert jelenleg mindössze egy kerékpárút halad el a birtokközpont közelében. Borbárjuk sokkal inkább rendezvényhelyszínként, mint sem nagy átmenő forgalommal rendelkező turisztikai célpontként értelmezhető.

A pályázat támogatója:

Dékány Tibor- Tóth László- Bozzai Zsófia,  fotók: Jandó Zsuzsa, Dékány Tibor