Birtoklátogatások 2024/4 Miklós Csabi Pincéje, Mór

2012-ben került sor először a „Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka” pályázat megrendezésére. Szerkesztőségünket az a szándék vezette, hogy mutassuk fel, a szőlő tájalkotó tényező, a szőlőhegyek a Kárpát-medencei táj meghatározó elemei, melyek emelik a környezet esztétikai értékeit. Sajnos szőlőterületeink egyre fogynak, így féltő gonddal fordulunk a hazai borvidékek értékőrző képességeinek fenntartása felé. Szeretnénk, ha szőlőhegyeink szépségének megőrzése kultuszt teremtene.

2012-ben került sor először a „Magyarország Legszebb Szőlőbirtoka” pályázat megrendezésére. Szerkesztőségünket az a szándék vezette, hogy mutassuk fel, a szőlő tájalkotó tényező, a szőlőhegyek a Kárpát-medencei táj meghatározó elemei, melyek emelik a környezet esztétikai értékeit. Sajnos szőlőterületeink egyre fogynak, így féltő gonddal fordulunk a hazai borvidékek értékőrző képességeinek fenntartása felé. Szeretnénk, ha szőlőhegyeink szépségének megőrzése kultuszt teremtene.

 

Munkánk, mozgalmunk fontosságát osztja Dr. Nagy István agrárminiszter is, aki elvállalta idén pályázatunk fővédnökségét.

Az elmúlt években meggyőződhettünk arról, hogy nem vagyunk egyedül értékítéletünkkel, sokan vagyunk, akik fontosnak tartják a Pannon tájnak értéket adó szőlőhegyeink ápolását, gondozását. Ez évben is három csoportba osztottuk be az olvasóink által a legjobbak közé sorolt birtokokat méretük szerint. Idén a legszebbnek ítélt birtokok egyenletesen oszlottak el borvidékeink között, egy-egy borászat „érkezett” a döntőbe a balatonboglári, a Balatonfüred-csopaki, az egri, a kunsági, a mátrai, a móri, a pannonhalmi, a szekszárdi, a villányi borvidékről. Olvasóink által legszebbnek ítélt birtokokat a szerkesztőségünk tagjaiból, valamint a MATE Szőlészeti és Borászati tanszékek professzoraiból, emeritus professzoraiból, valamint az előző évben nyertes birtokok vezetőiből álló zsűri látogatja sorra, hogy végül megállapítsuk a végső sorrendet. Idei negyedik utazásunk során Mórra látogattunk Miklós Csabi Pincéjéhez.

Az első móri a legszebb birtokok között

Végre. Pályázatunk 13. kiírásában idén először került be olvasóink szavazatai alapján egy móri borászat a döntősök közé. Nagyon vártuk, hiszen a Csóka-dűlő adottságai nagy minőségű borok készítésére adnak lehetőséget, lévén hogy itt adott a Vértes mészkő-dolomit kőzete, mint hőkiegyenlítő tényező és mint biotit-csillámtartalmából származóan magas káliumtartalmú altalaj, ami szépen járul hozzá a borok ásványosságához. A napsütéses órák száma is megfelelő, hiszen 1900 és 2000 között váltakozik, amiből a tenyészidőre 1450-1500 óra esik. Az utolsó tavaszi fagy április 20-25 közé esik, az átlagos csapadékmennyiség tenyészidőszakban 433 mm. További előnye a délnyugati kitettség és a szélcsatorna szárító hatása, amivel össze is áll a kép, remek természeti adottságai vannak a Csóka-dűlőnek.

Nyolc hektár termőterület öt dűlőben kilenc szőlőfajta és hozzá egy élményközpontú borértékesítés, övé az egyik legfelkapottabb móri pincészet. A rendszerváltást követő bizonytalan időszakban, amikor teljesen kilátástalannak tűnt a mezőgazdaságra alapozni, amikor egyáltalán nem volt trendi a föld felé fordulni, a saját generációjában egyetlenként szőlőterületet kért szüleitől ajándékul. Amíg kortársai között a Mórról való kirajzás volt a közhangulatban domináns, ő bízott abban, hogy saját környezetéből tud kincseket felmutatni. A hit, a bizalom, a lelkesedés meghozta eredményét, napjainkra az övé az egyik legdivatosabb pincészet, borait exkluzívé borboltok árusítják. Csúcsbora a Csoda Ezerjó, ami megmutatja a Csóka-dűlő minden szépségét.

Koncepciózus imázs-váltás

Az Ezerjó mellett van Chardonnay, Zöld veltelini, Királyleányka, Rajnai rizling és kékszőlők is színesítik a palettát. Közepes testű fehérborok a kedvencei, melyeket nem akármilyen módon – élményközpontú borértékesítés formájában mutat be személyesen vendégeinek. Jómagunk is megkóstolhattunk számos tételt majd a feldolgozó – érlelő felújított vagy átalakított patinás pincerészeken vezetett végig házigazdánk. Miklós Csabi produktumai blikkfangos etikettjeivel, megjelöléseikkel hívták fel magukra a figyelmet, mint Demi Mór, Roger Mór, vagy Marilyn Mórról. Most azonban eljött a trendváltás ideje. Több mint 20 éve foglalkozik szőlőtermeléssel, idén lesz 48 éves, így megérett benne az elhatározás, hogy megváltoztatja a borászat arculatát. Ő is felnőtt, technikai tudása is szintet lépett, amit az új címkecsaládnak is tükröznie kell. Felkérte ezért az Unger & Partners irodát, ahol elkészült az új dizájn. Az új címkecsalád a bordeaux-i címkék világára hajaz, ám van bennük egy csavar. Mindegyik egy-egy személyes történetet mesél el, vagyis az eredeti Miklós Csabi-féle üzenetek nem maradnak el.

Miklós Csabi az Ezerjó utca 3-ban található pincét 2003-ban vette meg. A mai pince egyik részén akkor még egy diófa állott. Majd előterében egy borbárt nyitott, ahol a falakon minden négyzetméter felület a felmenő elődökkel, a móri hagyományokkal, a borász korábbi életének emlékeivel, vagy az aktív-segítő barátok alkotásaival ismerteti meg az ide látogató borkedvelő látogatót a hatalmas borkínáló tábla mellett. A borászati, szőlészeti teendők sem szorulnak háttérbe, ugyanis a borbár csak a hétvégén van nyitva, a gazda többi munkanap szőlőt szolgálja. Miklós Csabi ars poeticája a minőségi szőlő- és bortermelés és a minőségi vendéglátás. Mikós Csabi szőlésznek tanult Kecskeméten, majd Kaliforniába került traktorosnak. ” Kalifornia nem a traktorozás miatt volt nagy dolog számomra, hanem a szemlélet miatt.”

A borbárban fogadta a házigazda csapatunkat is. Asztalainkon névre szóló nyomtatott ,,tányéralátét” fogadott, melyen elérhetőségek, útbaigazító térképek tájékoztatják a vendéget. Ennek hátsó oldalán Mór távolabbi környékének földrajzi-történelmi látnivalóinak megtekintésére invitáló térkép található, melyen további kilenc borászat felkeresését is ajánlja Miklós Csabi – szép példáját adva egyes helyi borászok közötti nem rivalizáló közösségi összefogásnak. Számos közösségi megmozdulás is tanusítja, hogy Móron példaértékű a borászatok közötti összefogás. Ilyen például a „We love Mór” egyesülés hat fiatal borász részvételével (Brigád Pince, Csetvei Pince, Frey Pince, Galambos Pince, Geszler Pince, Kamocsay Pince és Miklós Csabi Pincéje) között, akik 2023-ban öt alkalommal tartottak We love Mór fesztivált. Miklós Csabi ezen kívül a Divino borbár franchise alapító taja és egyik társtulajdonosa. Zászlójukra tűzték, hogy fiatal borászokat segítenek a piacrajutásban.

A borok mellé nagyon finom pizzát kínált nekünk Miklós Csabi felesége, pont olyat, amilyet a látogatóknak is szoktak sütni a pizzériájukban. Kiváló, ropogós és vékony tésztás.

A szabadtéri programokat kedvelők ellátogathatnak a saját tulajdonban lévő egykori móri kőbánya aljában a borász-tulajdonos által megálmodott és megépített, több száz fő fogadására is alkalmas borteraszra. Lélegzetellállító kilátás, a kőbánya szikláinak monumentalitása, a természet közelsége, meleg hangulatot árasztó tájba illesztett épületegyüttes fogadja az ide kirándulót. Az aktív kikapcsolódás szerelmesei via ferrátán feljuthatnak a kőbánya tetejére is! A borteraszról nézhettük meg a pince egyik gondosan művelt szőlőtábláját.

Északon a Vénhegy, a Vértes peremén a Csóka-dűlő, a Kőhalmi-dűlő, lent délen a Látóhegy-dűlő, ami egy mély terület 225 méteren és a Cserhát. Mindegyik terület a völgy déli illetve nyugati lankáján található. A völgy alján inkább öntéstalajok vannak üledékes kőzetekkel, homok, homokkő, lösz, mészkő alapont pici agyagbemosódással, fent mészkő alapon barna erdőtalajjal dolgoznak. A Látóhegy-dűlőből kóstoltunk egy kiváló, jó savaktól ropogós Sauvignon Blanc bort.

Miklós Csabi Pincészete boralkotó munkája iránt érdeklődők részt vehetnek dülőtúrákon, sőt workshopokon is, ahol aktív közreműködő munkával szerezhetnek ismereteket a borkészítés, szőlőművelés tudományában. Szőlőjében sétálva is mindenütt megnyilvánult az a végsőkig fokozott igényesség, ami tevékenységét jellemzi. A legkisebb részletekig minden egy egységes koncepció által kidolgozott holisztikus szemléletmódot tükröz Miklós Csabi birodalmában.

A pályázat támogatója:

(DT-TL-BZS fotók: DT-JZS)