Rende-Consenza 310 nemzetközi kóstolót fogadott

Ma kezdődött a Concours Mondial de Bruxelles Vörös és Fehér Fordulója Rende-Cosenzában. A 45 nemzetet képviselő 310 bíró mintegy negyven ország 7370 mintáját kóstolja meg.

„Közel 30 éve, hogy a nemzetközi versenyünk világszerte befolyásolja a magas minőséget kereső borvásárlók válastásait” – mondja Baudouin Havaux, a Concours elnöke. „Meggyőződésünk, hogy a festői Calabria az idei verseny valamennyi résztvevőjét meglepi majd, és hozzájárul a Concours Mondial de Bruxelles presztízsének öregbítéséhez.”

A legtöbb minta (1645) Franciaországból érkezett, őket Olaszország (1400) és Spanyolország (1368) követi. Az eseménynek otthont adó Calabria termelői éltek is a lehetőséggel: a 21 olasz borrégió közül onnan érkezett a legtöbb minta, megelőzve még a két nagyságrenddel több bort termelő Venetot is.

„Nem csupán az én városom, de egész Calabria ad otthont ennek a nagyon fontos eseménynek, amely a térségünk alapvető jellemzőit érinti, mint az étel és a bor, a turizmus, a gyökerek és a történelem. Calabria elkötelezett, hogy megerősítse a státuszát, biztosítsa elismertségét és bemutassa felfedezetlen kincseit” – magyarázta Marcello Manna, Rende polgármestere.

Az egész régió összefogott, hogy ez az öt nap erősítse Calabria imázsát. Még a híres bármixer, Gianfranco Cacciola is hazatért szülőhelyére Velencéből, és megalkotott egy koktélt a verseny bíráinak számára. A sommelier-k bevonulásához pedig Francesco Loccisano zeneszerző-gitáros komponált egy darabot, melyhez felhasználta a helyi zenei hagyományokat, a tarantellát és a chitarra battentét is.