Furmint mesterkurzus a Vinitalyn

Az 56. Vinitaly Nemzetközi Borkiállítás és Vásár harmadik napján a magyar borok újabb mesterkurzusán vehetett részt a mintegy 40 érdeklődő szakember. A vulkanikus magyar borokról szóló vasárnapi esemény sikeres receptjén nem változtattak a szervezők.

Mathiasz Janina, a Veronafiere magyarországi képviselője köszöntötte ismét a megjelenteket, majd Rókusfalvy Pál kormánybiztos vezette fel a mesterkurzust, amelyet Horkay András (Dip WSET, CE) tartott.

Előadását Magyarország és a borrégiók általános jellemzőinek bemutatásával kezdte. Röviden hallhattunk a hat magyarországi borrégióról, amelyek területén majdnem 60 000 hektáron termelnek szőlőt. A teljes országos termelés 72%-a fehér-, 20%-a vörös- és 8%-a rozébor, 2023-ban összesen 2,9 millió hektoliter bor készült, melynek nagyobb felét a hazai piacon értékesítették, míg 1,27 millió hektoliter exportra került. A legfontosabb három ország, ahova a kivitel irányul Szlovákia, Németország és Csehország, de tőlünk északabbra és nyugatabbra fekvő európai országokban is vásárolnak belőle. Az ültetvényeken található szőlőfajták közül területi nagyság szerint a Furmint (3462 hektáron) a Kékfrankos és a Cserszegi Fűszeres után a harmadik helyen áll. A fehérek közül a mennyiségben első helyeken állók között alapvetően helyi, illetve regionális fajták vannak, nemzetköziek kisebb mértékben.

A Furmint eredetileg Tokajból származik, már a 17. században említi írott forrás, kontinentális vagy mérsékelt kontinentális éghajlaton és vulkanikus talajon fejlődik jól. Jellemzői közé a késői érés, a magas cukortartalom, a jó savszerkezet és a késői szüretelés esetén magasabb alkoholtartalom tartozik. Prémium minőségű összetevőt jelent bármilyen borban (pl. gyöngyöző-, száraz és édes borokban). Rothadásra és botritiszre hajlamos lehet.

A mesterkurzus során összesen hat tétel vonult fel, kettő borrégióból négy különböző borászattól. Elsőként a Tokaj régióból kóstoltak, ami nemzetközileg is ismert név és összesen 5260 hektáron termelnek.

A sort a Harsányi Pincészet nyitotta, amit hivatalosan ugyan csak 2012-ben alapítottak, de a család több mint száz éve foglalkozik borokkal, jelenleg 13 hektáros területen, alapvetően Furmint, Hárslevelű és Muscat fajtákkal. A bor a dűlőszelektált Megyer Furmint 2022 volt, 12%-os alkoholtartalommal, 5,7 g/l savtartalommal és 5,8 g/l maradékcukorral. A 2022-es év rendkívül meleg és száraz volt, az elmúlt évszázadban az egyik legmelegebb, és ez jól érződik a tételen. Ízre friss, fiatalos stílust képvisel, ásványos hatással, de könnyedebb, gyümölcsös jelleggel.

A második bor a Somló-hegyről érkezett. Ez Magyarország legkisebb borvidéke, a vulkanikus talajadottságoknak köszönhetően mineralitásban és komplexitásban Tokajhoz mérhetők az itteni borok, habár kicsit melegebb éghajlattal és kisebb termőterülettel (kevesebb mint 500 hektár) rendelkezik. A Kancellár Birtok Nagy Somlói Furmint 2019-es évjárata a somlói borok egyedi karakterét hozza, kissé füstös, petrolos, de nem a hordókezelés, hanem a vulkáni talajnak köszönhetően. 12%-os alkoholtartalommal, 9 g/l savtartalommal és 1,4 g/l maradékcukorral rendelkezik.

A harmadik és negyedik tétel is a Royal Tokaji terméke volt. A borászat nagyobb léptékű termelést folytat az előzőkhez képest, több mint 100 hektáron gazdálkodik évi 300 000 palackot készítve.

Elsőként az Úrágya Furmint 2022-es évjáratát kóstolhattuk. A 2022-es év sajátosságairól már fentebb szó esett, hatásai ennél a bornál is érezhetőek. 13,5%-os alkoholtartalommal, 6,5 g/l savtartalommal és 1,8 g/l maradékcukorral rendelkezik és ugyan fiatalabb, mint az előző, de a tölgyfahordó jól érződik rajta. A másik Royal Tokaji a Szent Tamás Furmint 2020 Magnum volt, prémium kategóriából. A dűlő különlegessége, hogy a talajnak gyakorlatilag nincs fedőrétege, teljes mértékben köves, és így bár a bor ugyanúgy készült, mint az előző, ízében érződik a különbség. A karakteréhez hozzáad a valamelyest másfajta hordókezelés is (20%-ban új hordót használtak). Mindez egy nehezebb, ásványosabb bort eredményezett.

A sor végén kettő Tokaji édesbor követte egymást, s ennek kapcsán az édesbor-stílusról osztotta meg gondolatait Horkay András. A késői szüretelésű borokat általában acéltartályokban fermentálják és érlelik. Ezzel szemben a Szamorodnikat és az 5-6 puttonyos Aszúkat tölgyfahordókban érlelik, az utóbbit legalább 3 évig. A botritiszes aszújelleget a második fermentáció során az alapborral és a kiválasztott aszúbogyókkal érik el.

A Harsányi Pince Tokaji Szamorodni Édes bora 2019-es évjáratú, az alkoholtartalma 11,8%, a savtartalma 6,6 g/l, a maradékcukor tartalma pedig 85,5 g/l. Ízlelésre ásványos, az édességét kevésbé érezni, de határozottan ott van a háttérben.

A Grand Tokaj Tokaji Aszú 6 Puttonyos, 2013 egy igazi szuperprémium kategória, az évjárat éppen ideális volt, kellően meleg és csapadékos időjárással, így egy klasszikus 6 puttonyos aszút eredményezett. Teljes mértékben Furmint alapborból készült, 3 évig tölgyfahordóban érlelték. Az alkoholtartalma kicsit alacsonyabb (9,5%), a savtartalma kicsit magasabb (9 g/l), a maradékcukor tartalma nagyon magas (208 g/l), mégis a mineralitása miatt még mindig friss hatást kelt.

Összességében egy szakmailag izgalmas, érdekfeszítő mesterkurzuson és kóstolón vehettek részt az érdeklődők, melyet aztán kérdések és kisebb csoportokban szakmai diskurzusok követtek.

Bozzai Zsófia, Németh Ágnes