Wagner kincse 2. borászoknak

A Müpa, az ELTE és a MűGond áprilisban  nyolc előadásból álló sorozattal folytatja a tavalyi kurzust Richard Wagner különös alkotásáról, a Nibelung gyűrűjéről.

Wagner kincse a szépről gondolkodó hermeneutikai közösségként ismert MűGond negyedik kurzusa. Valamennyi korábbi program komplex esztétikai és filozófiai kérdések megértéséhez segítette a hozzáfordulókat, e sorozat is ezt a célt tűzte ki maga elé: az előadók az ősi történetet felszínre hozó Ringet az irodalomtudomány, a mítoszkutatás és a zenetudomány segítségével több síkon is értelmezik.

A kurzust vezető Hoványi Márton az ELTE TÓK adjunktusa. 2017-ben szerzett PhD-fokozatot összehasonlító irodalom- és kultúratudományból az ELTE BTK-n, vendégkutatóként a Leuveni Katolikus Egyetemen, Oxfordban és a Yale-en is dolgozott, jelenleg pedig a PPKE HTK-n folytat dokori tanulmányokat. Kollégája Márton László József Attila-díjas író, drámaíró, műfordító és tanár. Tanulmányait az ELTE magyar-német-szociológia szakán végezte, majd a Helikon kiadó szerkesztőjeként dolgozott. A Nibelung-éneken kívül számos középkori és 19. századi német irodalmi művet fordított le magyarra, többek között Vogelweide, Luther, Kleist, a Grimm-fivérek és Goethe műveit.

A kurzuson előad Fischer Ádám Kossuth-díjas karmester is, aki 2006 óta a Budapesti Wagner-napok művészeti vezetőjeként vezényli a Nibelung gyűrűjét, Kovács Brigitta  a Müpa komolyzenei főmunkatársa és Kovács Sándor zenetörténész, akinek kutatási területéhez tartozik Richard Wagner munkássága.

Hoványi Márton, a mesterkurzus vezetője személyes meghívót is készített a borászok számára, amelyből megtudhatjuk, milyen szerepet játszik a bor a Ringben, és miért lehet hasznos a mesterkurzus a szakmabelieknek:

A jelentkezők az előadásokon való személyes vagy online részvétel mellett a MÜPÁ-ban megnézik A valkür jelmezes főpróbáját is, és a kurzushoz kapcsolódó aktivitások között egy nyereményjátékban is részt vesznek, amelynek fődíja páros belépő a Budapesti Wagner Napok Siegfriedjére.

A jelentkezési időszaknak még nincs vége, a programról további információkat itt talál.